in

Pokrenut program Bike Friendly Srbija

bike friendly srbija

Dobrodošli u „Bike Friendly“ Srbiju – zemlju koja svoje puteve, gradove i prirodne lepote otvara za sve ljubitelje biciklizma.

Sa ponosom predstavljamo inicijativu koju je pokrenulo NatTour, grčko udruženje koje je osnovano s ciljem promovisanja održivih turističkih praksi širom Balkana i Veselinov Tourism Consulting, zastupnik ovog programa za Srbiju.

Program Bike Friendly Srbija sertifikuje i obeležava sa specijalnim brendiranim tablama: opštine, destinacije, turističke organizacije, hotele, biciklistička udruženja, kompanije i individualce koje ispunjavaju obavezne i opcione kriterijume namenjene poboljšanju iskustva biciklista. Ovom prilikom ne samo da unapređujemo turističku ponudu, već doprinosimo i očuvanju životne sredine, promovišemo zdrave životne stilove i podržavamo lokalne zajednice u razvoju održivih praksi.

bike friendly veselinov branko jovanovic

Razvoj “Bike Friendly” mreže započet je u Grčkoj 2017. godine i ima podršku nadležnih ministarstva i turističkih udruženja. Ovaj projekat ima za cilj privlačenje turista koji bi želeli da posete grčke, a sada i srpske destinacije i lokalitete koristeći bicikl kao glavno prevozno sredstvo ili kao dopunu njihovim obilascima na kratkim razdaljinama nedaleko od hotela u kojem su smešteni.

“Bike Friendly” Srbija ima podršku Ministarstva turizma i omladine Republike Srbije i Poslovnog udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede HORES.

Rastuća zainteresovanost i povećana potražnja za ovakvim uslugama doveli su do toga da gosti traže sveobuhvatan samoodrživ način turizma. To je, zauzvrat, rezultiralo registracijom Bike Friendly hotela, Bike Friendly partnera (biciklističke i druge kompanije u kompanije u turizmu), Bike Friendly individualaca (poznavaoci biciklizma u Srbiji) kao i Bike Friendly opština i destinacija.

Od hotela, biciklističkih kompanija i lokalnih zajednica očekuje se minimalna investicija, koja je usmerena na osnovne usluge i opremu potrebnu biciklistima. Da bi postali zvaničan partner i dobili pravo korišćenja i plasiranja oznake “Bike Friendly”, neophodno je da ispune listu kriterijuma koji su obavezni a tiču se specijalizovanih usluga namenjenih korisnicma bicikala. Pored toga, neophodno je i formiranje, označavanje i održavanje biciklističkih ruta od strane opština, kao i organizacija biciklističkih događaja. U mnogim delovima Srbije već postoje biciklističke rute ili adekvatne usluge koje treba dalje razvijati, te tako, korak po korak, lokalne zajednice unutar svake destinacije teže da postignu prepoznatljivost među biciklistima.

“Bike Friendly” turistička ponuda nalaziće se uskoro na namenskom veb portalu sa ažuriranim informacijama o ponudi smeštaja, iznajmljivanja bicikala, fotografijama, vestima, biciklističkim mapama i kontaktima za bukiranje smeštaja i rezervaciju bicikala.

Postanite i vi deo ove zelene revolucije!
Kontaktirajte: serbia@bikefriendly.travel

Fotografije: Branko Jovanović


♥ Svideo vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Letnji festivali

U susret letu: Letnji festivali 2024

BITEF

BITEF 2024: Lepota (ne)će spasiti svet