in

Svetski dan džeza obeležava se i u Srbiji

svetski dan džeza

Poslednji dan aprila proglašen je pre deset godina od strane UNESCO, na inicijativu Herbija Henkoka, za Internacionalni dan džeza. Obeležava se od 2012. godine, uz obrazloženje da je u poslednjih 100 i više godina, džez postao glas slobode i tolerancije u brojnim zemljama sveta.

Nišville obeležava ovaj značajan jubilej

Nišville jazz festival će i ove godine tradicionalno obeležiti Svetski dan džeza u petak, 30. aprila, kao deo velike svetske proslave UNESCO-a i Herbie Hancock Institut of Jazz.

Za ovogodišnji 10. jubilarni INTERNATIONAL JAZZ DAY biće održan matine program sa početkom u 13h na bini ispred Nišville Džez Muzeja na niškoj Tvrđavi, gde će nastupiti dva džez sastava.

ROJAZE Nišville Jazz Band čini osmoro mladih muzičara, učesnika međunarodnog projekta Srbije, Francuske i Belgije. Drugi sastav je TAKESHI & Friends, koji predvodi japanski gitarista Takeši Suda, uz pratnju niških eminentnih džez muzičara.

Ljubitelji kvalitetnog džeza moći će da prate ove koncerte uživo putem direktnog prenosa na internetu preko svojih računara, tableta i smart telefona. U slučaju lošeg vremena, program će se održati u holu sa postavkom instrumenata u samom Nišville Jazz Muzeju.

Takođe, na programu Nišville radija u istom terminu u petak, 30. aprila od 13h biće upriličen poseban program koji su za muzičke sladokusce pripremili rezidenti Nišville Midnight Jazzdance bine, NiSu Brothers – Milan Saitović Jazzysad (DJ Master Flow) i Dejan Šobot – DJ Loptica. Oni će za slušaoce Nišville radija birati i puštati kvalitetnu plesnu džež muziku iz celog sveta koju ćete moći online da slušate na linku Nišville radija online.

Planirano je da ovogodišnji Nišville jazz festival bude održan od 12. do 15. avgusta, a sve kupljene ulaznice za Nišville 2020 važe i za ovu godinu.

Jazz Crawl 2021

Jazz Crawl je beogradska muzička priča koja traje šest godina. Priča koja spaja zaljubljenike u džez, slavi simbiozu publike i izvođača i čuva kosmopolitski duh Beograda.

Ove godine gledaoci će imati priliku da posredstvom ekrana zavire u kućnu intimu naših najeminentnijih džezista.

Program Jazz Crawl, 30. april od 20h, Facebook live:

  • Uživo iz studija (gost Miša Krstić)
  • Intervju i snimak pijaniste Mikana Zlatkovića (San Diego, CA)
  • Čuburski recital Miše Krstića i Milana Nikolića
  • Premijerno emitovanje spota sastava Vous Ete’s Swing
  • Predpremijerna izvođenja kvarteta Dragana Ćaline i seksteta Dragana Milovanovića sa albuma u pripremi.
  • Nastup kvarteta Olega Kireyev-a
  • Blok X: deset beogradskih džez muzičara na kućnoj sesiji

♥ Svideo vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

kamp-zlatibor

Počeo je sa radom kamp „Zlatibor“

vrnjačka banja

Vrnjačka Banja je prva „čista i sigurna“ destinacija u Srbiji