in

[Najava] Manifestacija Muzeji za 10 i program dešavanja

muzeji za 10

Ovogodišnja manifestacija “Muzeji za 10” se održava od 12. do 18. maja 2021. godine, a 17. Evropska noć muzeja će biti obeležena u subotu, 15. maja 2021.

Tokom sedam dana besplatnog programa, obeležavajući Međunarodni dan muzeja, Evropsku noć muzeja i Nacionalnu nedelju muzeja, u 50 gradova i mesta širom Srbije, više od 90 muzeja i srodnih institucija, na brojnim lokacijama pripremaju raznovrsne sadržaje.

Osim izložbi, od kojih se mnoge mogu videti samo tih dana, posetioci će biti u prilici da se uključe i u dodatne programe kao što su autorska i stručna vođenja, interaktivne radionice za decu i odrasle, predavanja, projekcije filmova, predstave i performanse, promocije knjiga, koncerti i druge aktivnosti, u meri u kojoj epidemijska situacija to bude dozvolila.

Ovogodišnja tema, proistekla iz teme Međunarodnog dana muzeja je: “Budućnost muzeja: nove ideje, nove prakse”.

Digitalne ture

Period za nama poslužio je kao pokazatelj da muzeji mogu biti lako prilagodljivi u novonastalim situacijama, posebno kroz povećani fokus na digitalizaciji i stvaranju novih oblika kulturnog iskustva.

Dok muzeji rade na tome da manifestacija “Muzeji za 10” i ove godine besprekorno funkcioniše, pojedini sadržaji će biti dostupni unapred. Ove godine će biti moguće posetiti svaki od muzeja koji učestvuje u manifestaciji pre njenog početka!

To će biti moguće putem kompjutera, laptopa, tableta ili telefona, jer su otvorena vrata ka virtuelnim muzejima u Srbiji putem digitalnih tura:
muzejisrbije.rs/2020/04/05/virtuelne-ture/

Digitalni sadržaj će prikazati samo delić onoga što muzeji širom Srbije pripremaju u periodu od 12. do 18. maja 2021. godine.

Sa izložbe “Ivan Meštrović”, Narodni muzej Beograd, 2019.

Nagradni konkurs

Ove godine publika može i da učestvuje u nagradnom konkursu: „Predstavi svoj omiljeni muzejski predmet” kroz kratku video formu, ne dužu od 3 minuta. Klipovi će biti objavljeni na društvenim mrežama, a najkreativniji će biti nagrađeni.

Muzeji za 10 – istorijat manifestacije

Muzeji za 10, manifestacija muzeja Srbije, održana je prvi put u 2015. godini, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. To je inicijativa nacionalnih muzeja, najveća na teritoriji Srbije i jedinstvena u evropskom kulturnom prostoru.

Vreme događaja nije izabrano slučajno. Maj je mesec muzeja. Međunarodni dan muzeja, 18. maj postao je okosnica događaja. Tokom manifestacije Muzeji Srbije slave Međunarodni dan muzeja, Evropsku noć muzeja i Nedelju nacionalnog muzeja sa besplatnim ulazom.

Događaj Muzeji za 10 je osmišljen tako da svi muzeji, galerije i ostali umetnički prostori koje učestvuju u programu, sami određuju sadržaj kojim će se predstaviti, ali pod zajedničkim vizuelnim identitetom i jedinstvenim javnim nastupom.

Cilj manifestacije je da promoviše i poboljša rad muzeja, pojedinačno i u celini, u zajedničkom radu sa lokalnom zajednicom, što bi trebalo uticati na povećan broj posetilaca.

Tokom manifestacije, muzeji širom Srbije su proteklih godina obogaćivali redovne programe različitim sadržajima. Održane su brojne kreativne radionice za decu i odrasle, predavanja, promocije knjiga, javne rasprave, koncerti, pozorišne predstave, filmske projekcije.

Muzeji su središte kulture i tradicije svakog naroda, a posetioci ne treba da budu samo statični učesnici u programu. Stoga se sadržaji manifestacije iz godine u godinu unapređuju kako bi se ostvarila veća interakcija sa publikom. Ustanovljena je i nagrada Muzej za 10, muzejima koji se svojim zalaganjem posebno ističu na manifestaciji.

Tokom trajanja manifestacije ulaz će biti besplatan.

Programi će se realizovati uz primenu svih propisanih mera za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid 19.


♥ Svideo vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

skijanje za uskrs i prvi maj

Potvrđeno iz Skijališta Srbije: Skijanje za Prvi maj i Uskrs

festival nasi dani srpsko narodno pozoriste

Novi mini festival pod nazivom “Naši dani”