fbpx
Muzeji za 10, manifestacija muzeja Srbije, održana je prvi put u 2015. godini, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. To je inicijativa nacionalnih muzeja, najveća na teritoriji Srbije i jedinstvena u evropskom kulturnom prostoru.

Vreme događaja nije izabrano slučajno. Maj je mesec muzeja. Međunarodni dan muzeja, 18. maj postao je okosnica događaja. Tokom manifestacije Muzeji Srbije slave Međunarodni dan muzeja, Evropsku noć muzeja i Nedelju nacionalnog muzeja sa besplatnim ulazom.

Događaj Muzeji za 10 je osmišljen tako da svi muzeji, galerije i ostali umetnički prostori koje učestvuju u programu, sami određuju sadržaj kojim će se predstaviti, ali pod zajedničkim vizuelnim identitetom i jedinstvenim javnim nastupom.

Cilj manifestacije je da promoviše i poboljša rad muzeja, pojedinačno i u celini, u zajedničkom radu sa lokalnom zajednicom, što bi trebalo uticati na povećan broj posetilaca.

Tokom manifestacije, muzeji širom Srbije su proteklih godina obogaćivali redovne programe različitim sadržajima. Održane su brojne kreativne radionice za decu i odrasle, predavanja, promocije knjiga, javne rasprave, koncerti, pozorišne predstave, filmske projekcije.

Muzeji su središte kulture i tradicije svakog naroda, a posetioci ne treba da budu samo statični učesnici u programu. Stoga se sadržaji manifestacije iz godine u godinu unapređuju kako bi se ostvarila veća interakcija sa publikom. Ustanovljena je i nagrada Muzej za 10, muzejima koji se svojim zalaganjem posebno ističu na manifestaciji.

Ove godine manifestacija Muzeji za 10 se održava od 13-19.maja i okuplja 48 gradova, 78 muzeja na 120 lokacija sa izuzetno bogatim i zanimljivim programima.

muzeji-za-10

Narodni muzej kao jedan od osnivača manifestacija ove godine se pojavljuje kao učesnik u punom kapacitetu. Prvi put otkad je manifestacija pokrenuta i osnovana, biće predstavljena zgrada Narodnog muzeja sa svojim sadržajem. Tokom svih 7 dana trajanja manifestacije biće dostupna i stalna postavka, kao i izložba “Berninijeva škola i rimski barok”. Planirana su specijalna tematska vođenja, pojedinačna vođenja zbirki, radionice za decu i odrasle. Program je obogaćen i muzičkim dešavanjima – u Narodnom muzeju će nastupiti ansambl Kolo sa akustičnim koncertom, kao i muzička škola Mokranjac sa koncertom iznenađenja.

Nastavljena je i lepa saradnja sa Galerijom Matice srpske u Novom Sadu. Naime, Devojka u plavom (Đure Jakšića) koja je zaštitini znak novog vizuelnog identiteta Narodnog muzeja gostovaće u Galeriji Matice srpske, a Nadurena devojčica ili Srda kako je još nazivaju (čuvena slika Uroša Predića), tokom trajanja manifestacije Muzeji za 10, gostovaće u Narodnom muzeju.

Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, Galerija Matice srpske priređuje izložbu „Sava Šumanović i tajna pod kupolom“ u Kulturnom centru Srbije u Parizu, kako bi se obeležilo 180 godina saradnje sa Francuskom. Izložba će svečano biti otvorena 17. maja i trajaće do 31. avgusta 2019. godine.

Anatomski muzej Fakulteta veterinarske medicine je prve godine uključen u manifestaciju Muzeji za 10, iako je osnovan davne 1936. godine. Osnovna delatnost ovog muzeja je pedagoška aktivnost, s obzirom na to da se u tom velikom prostoru održavaju vežbe sa studentima. Iz tog razloga mnogo je skeleta domaćih životinja pomoću kojih studenti mogu da uče – skeleti živine, ali i skeleti divljih životinja (žirafe, vuka, kamila, šakal, labud, moruna).

Ova izuzetno bogata zbirka će biti dostupna javnosti tokom trajanja manifestacije. Muzej se posebno ponosi skeletom bebe kita, ostalog nakon boravka cirkusa u Beogradu između dva svetska rata, kao i skeletima dva konja koja su prešli Albaniju i nakon golgote živela na pašnjaku sadašnjeg Topčiderskog parka. Tokom dana manifestacije biće organizovane radionice za decu gde će moći da se sklapaju kosturi kita i konja, digitalno.

Izuzetno bogati sadržaji biće predstavljeni u muzejima širom Srbije:

Muzeji za 10 u Beogradu – preuzmite program manifestacije

Muzeji za 10 u Novom Sadu – preuzmite program manifestacije

Muzeji za 10 u Sremu (Muzej Srema u Sremskoj Mitrovici, Galerija slika Sava Šumanović u Šidu, Zavičajni muzej Ruma, Muzej naivne umetnosti “Ilijanum” u Šidu)

Muzeji za 10 u Banatu (Narodni muzej Pančevo, Narodni muzej Zrenjanin, Gradski muzej Vršac, Muzej u Beloj Crkvi, Savremena galerija umetničke kolonije Ečka u Zrenjaninu)

Muzeji za 10 u Bačkoj (Savremena galerija Subotica, Gradski muzej Subotica, Gradski muzej Sombor, Muzej opštine Bačka Topola, Gradski muzej Bečej, Gradski muzej Vrbas)

Muzeji za 10 u centralnoj Srbiji (Muzej naivne i marginalne umetnosti u Jagodini, Muzej Horeum Margi-Ravno Ćuprija, Zavičajni muzej Jagodina, Zavičajni muzej-Zamak kulture u Vrnjačkoj Banji, Muzej rudničko-takovskog krajau Gornjem Milanovcu, Muzej ugljarstva Senjski rudnik, Narodni muzej Kraljevo, Narodni muzej Čačak, Muzejska zbirka pri Narodnom univerzitetu Trstenik, Narodni muzej Aranđelovac, Zavičajni muzej Paraćin, Narodni muzej Kruševac, Zavičajni muzej Župe)

Muzeji za 10 u zapadnoj Srbiji (Narodni muzej Užice, Memorijalna galerija Bitke na Drini 1914.)

Muzeji za 10 u istočnoj Srbiji (Narodni muzej Požarevac, Narodni muzej Zaječar, Zavičajni muzej Knjaževac, Muzej Krajine u Negotinu, Muzej u Smederevu, Muzej rudarstva i metalurgije Bor, Zavičajni muzej Petrovac na Mlavi, Narodni muzej u Smederevskoj Palanci, Biblioteka Centar za kulturu Kladovo)

Muzeji za 10 u južnoj Srbiji (Narodni muzej Vranje, Muzej u Prijepolju, Narodni muzej Toplice u Prokuplju, Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje “Gradac” Raška, Muzej Ponišavlja u Pirotu, Galerija savremene likovne umetnosti Niš, Narodni muzej Leskovac, Muzej Ras, Narodni muzej Niš)

Učestvujte u foto konkursima, odvedite decu na neku od brojnih radionica, provedite se na velikoj neolitskoj žurci. Oživite muzeje! Ulaz je slobodan!


Leave a Reply


  • Povežimo se

  • Search