in

Novi mini festival pod nazivom “Naši dani”

festival nasi dani srpsko narodno pozoriste

Svečanom akademijom, na sceni „Jovan Đorđević”, 30. marta je obeležen dan Srpskog narodnog pozorišta, čime je ono zvanično ušlo u 161. godinu.

Dan Srpskog narodnog pozorišta utoliko je svečaniji, jer su Srpsko narodno pozorište, Beogradsko dramsko pozorište i Novosadsko pozorište potpisali sporazum o saradnji koji podrazumeva razmenu predstava u toku godine, po principu mini festivala pod nazivom „Naši dani”.

„Cilj saradnje je institucionalizovanje ideje o saradnji pozorišta iz Republike Srbije kako bi se međusobno predstavila dostignuća i prikazale aktuelne teme i ideje u oblasti umetnosti. Kroz zajednički rad, implementiraće se različita znanja i dostignuća, sa akcentom na saradnji koja će se odvijati svake godine i postati tradicionalna“, istakao je direktor Drame SNP-a, Milovan Filipović.

Direktor BDP-a Jug Radivojević naglasio je će ovaj kontinuirani način saradnje omogućiti maksimalnu promociju ova tri pozorišta i doprineti razvoju novih formi kreativnog umrežavanja.

„Prvi  mini festival pod nazivom „Naši dani“ biće održan u Srpskom narodnom pozorištu od 7. do 12. maja, na kome će se predstaviti Beogradsko dramsko pozorište sa pet predstava. Festival će biti nastavljen gostovanjem BDP-a u Novosadskom pozorištu u septembru, dok će Novosadsko pozorište uzvratiti posetu BDP-u u oktobru, a SNP u novembru ove godine“, ističe direktor BDP-a, Jug Radivojević.

Potpisivanje sporazuma BDP, SNP i Novosadsko pozorište (foto: D. Petrović)

„Ovo je najpre potpisivanje saradnje između dve prestonice, između Beograda i Novog Sada – buduće Evropske prestonice kulture. Kada ovakvi motivisani teatri, kao što su BDP, SNP i Novosadsko pozorište odluče da sarađuju to je ne samo gest, nego namera koja pokazuje projekciju naše budućnosti“, rekao je direktor Novosadskog pozorišta Valentin Vencel.

Dodeljene su godišnje nagrade

Kao i svake godine, ovim svečanim povodom, dodeljene su i godišnje nagrade pa je tako rediteljki Sonji Petrović pripala nagrada za režiju i koncept sjajne predstave „Ko je ubio Dženis Džoplin?“.

Mlade glumice Bojana Milanović i Sonja Isailović dobile su nagradu za ulogu Dženis Džoplin u predstavi „Ko je ubio Dženis Džoplin?“, kao i ansambl predstave „Bura“, reditelja Kokana Mladenovića.

Godine 1981, 28. marta Srpsko narodno pozorište dobilo je novu zgradu i tako je ustanovljen Dan SNP-a, dan kada se sumiraju jednogodišnji umetnički rezultati i nagrađuju najbolja individualna i kolektivna umetnička ostvarenja.

Naslovna fotografija: Srpsko narodno pozorište (Marija Erdelji)


♥ Svideo vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

LilaLo Loznica

Festival LilaLo od 9. do 12. jula u Loznici

regionalni filmski festival

Filmski festivali regiona imaće svoje zajedničko prolećno izdanje