in

Turizam za svaki uređaj

turizam za svaki uredjaj

Početkom prošle godine Stokholm je predstavljen na vodećem sajmu nekretnina MIPIM u Kanu. Prezentacija je privukla ogromnu pažnju, pomerila granice…

Potvrdila je da je promenjen način na koji svet funkcioniše, način na koji se predstavljamo, način na koji komuniciramo.. I predstavljen je još jedan način prezentovanja destinacija uz pomoć tehnologija.

Danas više od 35% ukupnog svetskog stanovništva koristi internet. Sve je više onih koji koriste svoje mobilne telefone i tablete kako bi pristupili mejlovima ili se povezali na društvenim mrežama. Studije pokazuju da će njihov broj do 2015. godine preći dve milijarde.

Stoga, sada više nije važno samo imati web sajt, već imati web sajt koji je prilagođen različitim vrstama mobilnih platformi i različitim rezolucijama (kompjuteru, laptopu, tablet računaru, mobilnom telefonu..). Razvio se tzv. Responsive web design (u prevodu: odgovarajući, prilagodljivi web dizajn) sa ciljem lakšeg čitanja i olakšane navigacije, uz minimalno skrolovanje i pomeranje pri pregledanju web sajta na bilo kom uređaju.

U svetu turizma na našim prostorima ovaj trend još uvek nije zaživeo. Praksa je već pokazala da u inovacijama u turizmu prednjače Hrvatska i Slovenija. Onda i ne čudi što je prvi web sajt u regionu koji je optimizovan za mobilne uređaje sajt Ljubljane. Novi, optimizovan sajt omogućava posetiocima Ljubljane da lociraju svoju trenutnu poziciju, koriste interaktivnu mapu, sastave plan boravka koristeći MyVisit i još mnogo toga. Sajt je pušten u rad u pravo vreme, pre sajma turizma Alpe-Adria Tourism and Leisure u Ljubljani.

Zašto je sve ovo važno za turizam? Istraživanja pokazuju da je u porastu i broj aplikacija koje korisnici mobilnih uređaja preuzimaju sa interneta. Te aplikacije se najvećim delom vezuju za dobijanje različitih informacija o organizaciji aktivnosti u slobodno vreme (vremenska prognoza, red vožnje, aktuelni događaji). Dakle, turističkih informacija. Ovakve aplikacije će biti sve zastupljenije i zanimljivije turistima koji posećuju neku destinaciju, naročito onima koji to čine prvi put. Na našem tržištu nedavno su izrađene aplikacija Ski Kopaonik i aplikacija za seoski turizam na Zlatiboru.

Sve one destinacije koje nemaju potrebu za razvojem sopstvenih aplikacija svakako treba da imaju web sajt koji je prilagođen različitim mobilnim platformama, kako bi svoju destinaciju prikazali na najbolji mogući način, na svim uređajima. Turistima je potrebno pružiti nezaboravno iskustvo, i online i offline.

A sada i nešto statistike (Google Analytics podaci o poseti web sajtova sa mobilnih uređaja, za 42 turističke organizacije):
– 20% poseta web sajtu turističke organizacije dolazi preko mobilnih uređaja, što je povećanje u poređenju sa 11% u 2011. godini
– 42% turista koji koriste smart telefone u poseti web sajtova turističkih organizacija traže informacije o predlozima za boravak na destinaciji, 34% traži informacije o događajima koji se organizuju, 11% traži kontakt informacije i 5% informacije o smeštaju.

Blog eventsinserbia.com je prilagođen različitim mobilnim uređajima. Proverite odmah: ukoliko smanjite prozor u kojem se nalazi blog (pritiskom na srednje dugme u gornjem desnom uglu prozora – Restore Down) i strelicom povlačite sa desna na levo videćete da se za razliku od drugih sajtova kod kojih sadržaj nestaje, sadržaj ovog bloga prilagođava veličini prozora. Prilagodljiv dizajn.

Budućnost je stigla. Treba da budemo deo nje.

One Comment

Leave a Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

trendovi u industriji dogadjaja

Event trends for 2013

kalendar dogadjaja u turizmu

Kalendar događaja za sve one koji rade u turizmu