in

Beogradski maraton – bez barijera!

beogradski maraton

Beogradski maraton je izdao zvanično saopštenje da će ovogodišnje izdanje maratona umesto 16. maja biti održano 6. juna 2021.

S obzirom na aktuelnu situaciju sa pandemijom Covid19 u Srbiji, odnosno da se iz vanredne situacije prešlo u povoljniju fazu borbe sa ovim virusom, očekuje se da će se u novom terminu stvoriti uslovi da se na bezbedan i odgovoran način, u skladu sa svim epidemiološkim merama, organizuje ovogodišnji 34. Beogradski maraton.

Bezbedno i odgovorno održavanje

Beogradski maraton je u stalnoj komunikaciji sa organizatorima maratona i sličnih trkačkih događaja širom sveta koji su do sada održani, kao i sa onima koji će biti održani u periodu tokom aprila, maja i juna.

U prethodnih nekoliko nedelja otvorena je trkačka sezona 2021 u svetu – od Australije, Novog Zelanda, preko Japana i Kine do Evrope i SAD. Svima njima je zajedničko smanjenje broja učesnika u događajima i poštovanje mera i preporuka lokalnih vlada i kriznih ili medicinskih štabova, kao i svetskih krovnih organizacija kada je trčanje u pitanju.

Jedan od najboljih primera i uzor dokazan u praksi je Nagoja ženski maraton, održan pre tri nedelje u Japanu.

Po održanom događaju, organizatori Nagoja ženskog maratona podneli su uzveštaj Svetskom Udruženju maratona i uličnih trka i obavestili svetsku javnost o načinu na koji su bezbedno i odgovorno organizovali zvanično najveći ženski maraton u svetu.

Ovo je i događaj koji ima „platinium“ status u svetskoj trkačkoj zajednici – a samim tim i najviše standarde u organizaciji svih segmenata događaja.

S obzirom na to da su Nagoja ženski maraton i Beogradski maraton prijateljske organizacije, kolege iz Japana ponudile su na uvid i mogućnost korišćenja različitih protokola po kojima je organizovan pomenuti događaj.

Protokoli se odnose na sve aspekte organizacije:

od sistema prijava, preko obaveznog protokola za sve učesnike u organizaciji trke, protokola za trkačice, odnosno trkače, zatim načina organizacije volonterske službe i kriznog menadžmenta, organizacije trke u predstartnoj zoni, zatim u startnoj zoni, kao i prilikom starta – startovanje u etapnim startovima i u manjim grupama sa odgovarajućim vremenskim i fizičkim odvajanjima – sve do kontrole trke na stazi do načina rada okrepnih stanica i organizacije ciljnog prostora i kompletnog završetka trke.

Najvažnije od svega, što je i zaključak kompletnog pomenutog izveštaja organizatora Nagoja ženskog maratona, je činjenica da nijedna od učesnica tog događaja, kao ni bilo ko od članova organizacionog tima i prisutnih gledalaca – ni posle dve nedelje od održanog događaja nisu imali bilo kakve zdravstvene probleme ili prisustvo virusa COVID-19.

To samo potvrđuje da je događaj organizovan na bezbedan i odgovoran način, kao i da na ovakvim događajima na otvorenom prostoru postoje izuzetno male mogućnosti da se učesnici zaraze ovim virusom.

Značajno je napomenuti da je bilo ukupno 9.000 takmičarki pomenutog maratona, što je bilo smanjenje broja učesnica od uobičajenih 22.000.

U skladu sa iskustvom organizatora Nagoja ženskog maratona i aktuelnim merama koje se primenjuju u Republici Srbiji kada je u pitanju zaštita stanovništva od COVID-19, Beogradski maraton je pripremio detaljan plan organizacije najvećeg trkačkog događaja u zemlji.

Podsećamo da su se prošle godine širom sveta održavali virtuelni maratoni.

Kako izgleda Beogradski maraton

U sredu, 28. aprila organizovan je online panel pod nazivom „Sve što treba da znate o 34. Beogradskom maratonu“. Sačuvan je link na kojem možete saznati sve odgovore u vezi sa organizacijom najveće trkačke manifestacije:

Online panel: Svet što treba da znate o 34. Beogradskom maratonu

Učesnici se takmiče u tri discipline: 5 km; 21,1 km; 42,195 km.

Beogradski maraton – Trka zadovoljstva (5 km)

Trka je manifestacionog karaktera, bez prijavljivanja, pobednika i plasmana. Pravo učešća imaju svi koji to žele.

Start trke je u 9:15 časova na raskrsnici ulica Kneza Miloša i Trg Nikole Pašića (ispred Narodne skupštine Republike Srbije) i trči se ulicama: Bulevar kralja Aleksandra – Branka Krsmanovića – Žička – Cara Nikolaja II (14. decembra) – Mekenzijeva – Trg Slavija – Kralja Milana. Cilj je na Terazijama.

trasa beogradski maraton
Trasa Beogradskog maratona

Beogradski maraton – Polumaraton (21,1 km)

Pravo učešća imaju svi građani, a deca od 14 do 18 godina moraju da imaju pisanu saglasnost roditelja. Start trke je u 9 časova na raskrsnici ulica Bulevar kralja Aleksandra i Resavske.

Trči se ulicama: Bulevar Kralja Aleksandra – Beogradska – Slavija – Nemanjina – Balkanska – Gavrila Principa – Brankova – Bulevar Nikole Tesle – Džona Kenedija – Bulevar Mihajla Pupina – Bulevar umetnosti – Bulevar Milutina Milankovića – Antifašističke borbe – Most na Adi – Antifašističe borbe – Bulevar Milutina Milankovića – Milentija Popovića – Bulevar Mihajla Pupina – Brankova – Kraljice Natalije – Kneza Miloša – Kralja Milana – Terazije – Cilj je ispred hotela „Moskva“.

Kategorije: apsolutni plasman (muškarci – žene)

Beogradski maraton – Maraton (42,195 km)

Pravo učešća imaju svi građani stariji od 18 godina. Start trke je u 9 časova na raskrsnici ulica Bulevar kralja Aleksandra i Resavske.

Trči se ulicama: Bulevar Kralja Aleksandra – Beogradska – Slavija – Nemanjina – Balkanska – Gavrila Principa – Brankova – Bulevar Nikole Tesle – Džona Kenedija – Bulevar Mihajla Pupina – Bulevar umetnosti – Bulevar Milutina Milankovića – Antifašističke borbe – Most na Adi – Antifašističe borbe – Bulevar Milutina Milankovića – Milentija Popovića – Bulevar Mihajla Pupina – Bulevar Nikole Tesle – Karađorđeva – Glavna – Bežanijska – Tošin bunar – Pariske komune – Bulevar Maršala Tolbuhina – Otona Župančića – Narodnih heroja – Bulevar Milutina Milankovića – Tošin bunar – Zemunska – Vojvođanska – Dr. Ivana Ribara – Jurija Gagarina – Dušana Vukasovića – Evropska – Gandijeva – Jurija Gagarina – Omladinskih brigada – Đorđa Stanojevića – Bulevar Crvene armije – Jurija Gagarina – Bulevar Milutina Milankovića – Milentija Popovića – Bulevar Mihajla Pupina – Brankova – Kraljice Natalije – Kneza Miloša – Kralja Milana – Terazije – Cilj je ispred hotela „Moskva“.

Kategorije: apsolutni plasman (muškarci – žene)

Takmičenje se održava po pravilima IAAF.

Ostale informacije o takmičenju dostupne su na zvaničnom sajtu Beogradskog maratona.

Štafetni polumaraton 2021

Prijave za Štafetni maraton 2021 traju do 14. maja 2021. a broj štafeta po kategorijama je:

  • Prva kategorija- studenti i profesori visokih škola, fakulteta i univerziteta do 30 ekipa;
  • Druga kategorija (Otvorena kategorija)- građani Srbije i drugih zemalja, bez obzira na profesionalnu pripadnost, stariji od 14 godina (na dan trke) – do 50 ekipa;
  • Treća kategorija- zaposleni u korporacijama, kompanijama, preduzećima ili agencijama, u državnim organima Republike Srbije, grada Beograda i u diplomatskim predstavništvima stranih zemalja u Srbiji – do 120 ekipa;

Jedna ustanova (korporacija, fakultet, škola, organizacijska jedinica grada Beograda, ambasada…) može da prijavi više ekipa u svakoj od konkurencija (muške, ženske i mešovite).

Sve informacije o Štafetnom maratonu dostupne su na zvaničnom sajtu bgdmarathon.org.

Predstavljene su zvanične medalje maratona 2021

zvanicne medalje beogradski maraton
Zvanične medalje Beogradskog maratona (Izvor: Facebook stranica Belgrade Marathon)

Za rešenje koje krasi ovogodišnje medalje, izabran je pogled sa Beogradske tvrđave na kojem se pored simbola Beograda, spomenika Pobedniku vidi i panorama Novog Beograda na kojem se tradicionalno trči i najveći broj kilometara u okviru trasa Beogradskog maratona.

Izvor informacija i naslovna fotografija: bgdmarathon.org


♥ Ako vam se svideo tekst podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Written by Events in Serbia

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

novi protokoli za organizaciju događaja

Novi protokoli za organizaciju događaja

dan planete zemlje

Dan planete Zemlje i najlepše ekološke manifestacije