in

U centru Vojvodine: Žabalj, u centru pažnje: Jegrička

žabalj jegrička zlatni kotlić

Žabalj se, posmatrano na geografskoj karti, nalazi u samom centru Vojvodine. Do Žablja je od Beograda potrebno nešto više od sat vremena, a od Novog Sada samo pola sata. Iako nam nije daleko, Žabalj je jedna od opština o kojoj se premalo zna.

Da ispravimo tu nepravdu, krenuli smo na Zlatni kotlić u Žablju, jer destinacije se najlepše upoznaju kroz manifestacije!

Zlatni kotlić, Žabalj 2022

Posle dvogodišnje pauze, na obali Jegričke održano je takmičenje koje je okupilo dvadesetak ekipa koje su došle da odmere snage u kuvanju riblje čorbe.

Manifestacija Zlatni kotlić opštine Žabalj se sa prekidima održava od 2000. godine, pa kada se saberu godine održavanja, ovo takmičenje ima tradiciju od preko deset godina. Udruženje sportskih ribolovaca „Mladost“ Jegrička organizuje ovu manifestaciju uz podršku Turističke organizacije Žabalj.

zlatni kotlic jegricka zabalj
Zlatni kotlić opštine Žabalj 2022.

Iako je u osnovi ove manifestacije, zabava i druženje pored reke, ovde se takmičenje ozbiljno shvata. Žiri ovogodišnjeg Zlatnog kotlića odgovorno je pristupio zadatku; prostorija u kojoj su se probale i ocenjivale čorbe je bila zaključana dok nije doneta odluka o pobedniku. O svemu se vodilo računa prilikom ocenjivanja: o opštem izgledu, ukusu, raskuvanosti ribe…

Najukusniju riblju čorbu po oceni žirija pripremila je ekipa Štampari iz Novog Sada, koja je proglašena pobednikom Zlatnog kotlića opštine Žabalj 2022. Nagrađeni su i najmlađi učesnici, najudaljenija i najbliža ekipa, najorganizovaniji takmičari…

Poseban je doživljaj kuvati riblju čorbu pored vode, pa cilj ove manifestacije nikada nije bio masovnost, već kontinuitet. Ova manifestacija zapravo pruža mogućnost za promociju Jegričke, jedinstvenog prirodnog dobra.

zabalj jegricka
Park prirode Jegrička

Ovde se peca, pliva, voze se čamci, uživa se…

Jegrička prolazi kroz četiri opštine: Bačku Palanku, Vrbas, Temerin i Žabalj. Kroz Žabalj, Jegrička ima najduži tok i ovde se smatra najlepšom.

Zbog izuzetnih prirodnih karakteristika, Jegrička je stavljena pod zaštitu i proglašena Parkom prirode. Podaci kažu da se ovde nalazi više od 76 biljnih vrsta, 198 vrsta barskih ptica, 20 vrsta riba.

jegricka zabalj
Ovde su zalasci sunaca najlepši. Park prirode Jegrička

Ovde je moguće uslikati i najlepše zalaske sunca. Upravo slike sa Jegričke deljene na društvenim mrežama u poslednje dve godine, privukle su posebnu pažnju i sigurno podstakle mnoge da dočekaju smiraj dana baš na ovoj obali.

Ako do sada niste posetili Žabalj i Jegričku, ovo leto je prava prilika da istražite ovu neistraženu destinaciju.

Posetili smo i Đurđevo, dom Rusina i selo najslađih lubenica

Više fotografija na facebook stranici Events in Serbia: facebook.com/eventsinserbia


♥ Ako vam se svideo tekst podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

opasuljivanje

Opasuljivanje donelo zabavu na Tisu

Lilalo festival

Peti LilaLo festival za čistu peticu