in

Peti LilaLo festival za čistu peticu

Lilalo festival

LilaLo festival u Loznici održan je od 8. do 12. jula, uz izuzetno bogat i zanimljiv program. Ovogodišnji LilaLo bio je u znaku broja pet – peta godišnjica festivala proslavljena je festivalskim programom u pet dana sa pet velikih koncerata u Loznici, Tršiću i Banji Koviljači.

Festival je otvoren uličnim performansom Teatra Mimart na kojem bi mogli da pozavide i festivali u velikim svetskim metropolama. Ceo grad je bio u bojama LilaLo festivala, a ove godine je otvorena i LilaLo ulica.

svecano otvaranje lilalo festival
LilaLo festival 2022: Svečano otvaranje

Organizator festivala, Turistička organizacija grada Loznice je uz podršku gradske uprave, za sve zainteresovane obezbedila besplatan prevoz sa nekoliko polazaka dnevno na relaciji Banja Koviljača-Loznica-Tršić. Lozničani i gosti Loznice su zahvaljujući tome vrlo lako dolazili na mesta dešavanja.

Posetioci festivala su mogli da prisustvuju besplatnim koncertima, performansima, pozorišnim predstavama, animacijama za decu, izložbama, nastupima kulturno umetničkih društava, etno bazarima, interaktivnim radionicama.

lilalo festival amira medunjanin
LilaLo festival 2022: koncert Amire Medunjanin u Tršiću

U okviru festivala su održani i koncerti sjajnih izvođača. Saborište u Tršiću bilo je spremno da primi brojnu publiku koja je u Vukovom selu uživala u večernjem programu i koncetima Rock Simfonije, Amire Medunjanin i Ane Đurić Konstrakte i Zemlje Gruva. Koncert Klasična fantazija, u izvođenju Nikole Avramovića i Nemanje Stankovića održan je u Vukovom domu kulture u Loznici, prvog dana festivala. LilaLo festival je svečano zatvoren koncertom Srpskog kamerkog orkestra uz dirigentsku palicu maestra Đorđa Pavlovića, u porti hrama Svetih apostola Petra i Pavla u Banji Koviljači.

Posebnu pažnju posetilaca privuki su segmenti festivala okrenuti tradiciji, ali u modernom ruhu: Brkovi po Vuku, Kolo za dukat i naravno lilanje.

Brkovi po Vuku

U okviru festivala LilaLo, 9. i 10. jula u Tršiću je održano i takmičenje pod nazivom „Brkovi po Vuku“, izbor za najbrkove Srbije i šire.

Pravo prijave na takmičenje imale su sve brkajlije bez brade, što je bio jedini uslov učešća.

Kako je izgledalo ovo takmičenje? Takmičari su, jedan po jedan, izlazili na binu da se predstave i govorili su jednu od Vukovih mudrosti ili izreka koja im je draga.

Ne čudi ni malo što se takmičenje za najbrkove Srbije dešava baš u Tršiću, rodnom mestu Vuka Stefanovića Karadžića, koji je upravo bio prepoznat po svojim brkovima.

Jedan od takmičara za Brkove po Vuku i specijalan gost festivala bio je i Nikola Petrović, najstariji berberin u Novom Bečeju koji se berberskim zanatom bavi više od 65 godina. Došao je u Loznicu da predstavi taj zanat, pa je na bini demonstrirano brijanje.

brkovi po vuku lilalo festival
LilaLo festival 2022: Brkovi po Vuku – takmičenje za najbrkove Srbije i šire

Žiri nije imao lak zadatak u izboru najlepših brkova. Pobednikom takmičenja Brkovi po Vuku, proglašen je dvedesettrogodišnji Milan Petrović iz Loznice, koji je osvojio i naklonost publike, kako svojim stilizovanim brkovima, tako i neposrednošću i šarmom.

Lilanje

LilaLo festival posvećen je narodnom običaju lilanje, pa je ovaj običaj u centru pažnje posetilaca festivala. Zašto se lila? Veruje se da vatra u noći plaši i tera zle sile čuvajući ljude, životinje i useve.

Lile se prave od mlade kore divlje trešnje ili breze umetnute u procep drvenog štapa. Potrebna je još samo tanka žica da sve to poveže. Lile se pale uoči velikog praznika Petrovdana. Mogu se kupiti svuda, jer u Loznici svi lilaju.

lilanje
LilaLo festival 2022: lilanje

Lila se na ulicama, trgovima i raskršćima, a masovno okupljanje za lilanje je u porti crkve Pokrova Svete bogorodice u Loznici. Posetioci su u velikom broju lilali i u Tršiću.

Kolo za dukat

U Banji Koviljači na Petrovdan, igralo se Kolo za dukat. U okviru proslave Petrovdana uveden je s kraja 19. veka običaj nadigravanja za dukat. Učesnici se okupljaju u popodnevnim satima oko smotre folklora, a najspremniji se uhvate u kolo. Dukat osvajaju najbolji, odnosno najveštiji igrači.

Ove godine su to bili: Andrijana Kikanović (23 godine) iz Krupnja i Marko Marjanušić (79 godina) iz Subotice. Svi ostali učesnici, kao i publika dobro su se zabavili.

lilalo festival kolo za dukat
LilaLo festival: Andrijana Kikanović ne krije sreću što je ove godine osvojila LilaLo dukat

LilaLo festival je i idealna prilika za posetu lozničkom kraju, za koji se mnogi izjašnjavaju da su ga poslednji put obišli na ekskurziji. A od tada se ovde sigurno mnogo toga promenilo. Ili nije. Treba doći i proveriti.

Naslovna fotografija: Turistička organizacija grada Loznice


♥ Ako vam se svideo tekst podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

žabalj jegrička zlatni kotlić

U centru Vojvodine: Žabalj, u centru pažnje: Jegrička

kosidba na rajcu

Održana 53. Kosidba na Rajcu