in

Opasuljivanje donelo zabavu na Tisu

opasuljivanje

Opasuljivanje Novobečejaca, tradicionalna novobečejska gastronomsko-turistička manifestacija, održala se u petak 15. jula. Opasuljivanje je i ove godine, na platou ispred marine „Gradište“ u Novom Bečeju okupilo prave gurmane, sve one koji uživaju u dobroj domaćoj kuvanoj hrani, ali i u zabavi i druženju.

Više od četrdeset ekipa iz bližeg i daljeg okruženja, okupilo se dvadeset peti put pored Tise i takmičilo u kuvanju belog pasulja. Porodično i drugarsko okupljanje jeste srž ove manifestacije i zaslužno je za zabavnu atmosferu po kojoj je Opasuljivanje poznato.

Gastro karavan

Ovogodišnje Opasuljivanje obogaćeno je i dodatnim sadržajima. Nakon Kikinde i Boljevca, Novi Bečej je bio domaćin Gastro karavana i ugostio predstavnike Turističkih organizacija gradova i opština iz svih delova Srbije.

U okviru Opasuljivanja organizovan je mini etno bazar Gastro karavana koji od maja ove godine putuje Srbijom i promoviše tradicionalnu lokalnu kuhinju, specijalitete i proizvode sa geografskim poreklom.

U okviru Gastro karavana svoju ponudu su predstavile turističke organizacije Kikinde, Bele Palanke, Boljevca, Bečeja, Sente, Žagubice, Zaječara i Novog Bečeja. Predstavnici turističkih organizacija navedenih gradova učestvovali su i u takmičenju u kuvanju pasulja u posebnoj kategoriji.

pasulj opasuljivanje

Predstavnici Novog Bečeja, kao dobri domaćini, a u duhu manifestacije Opasuljivanje, kuvali su veliki kazan pasulja, a porcije pasulja su bile besplatne za sve posetioce.

Takmičenja na Opasuljivanju

Opasuljivanje je opravdalo epitet zabavne manifestacije uključivši u svoj program zanimljiva takmičenja u raznim, neobičnim disciplinama kao što su brzo ispijanje piva, takmičenje u seoskom nadvlačenju preko štapa, brzo jedenje banana i takmičenje u spretnosti, odnosno nošenje čaše sa vodom uz skakutanje na jednoj nozi. Poslednje dve su posebno bile interesantne najmlađim posetiocima koji su u velikom broju učestvovali.

Ono najvažnije takmičenje, takmičenje u kuvanju pasulja započeto je donošenjem uzoraka spremljenog pasulja kako bi žiri dao svoj sud. Ocenjivalo se sve: boja pasulja, ukus, kako su skuvani meso i zrno, ali i opšti izgled.

opasuljivanje pobednici
Pobednici Opasuljivanje 2022.

Najukusniji pasulj po oceni žirija skuvala je ekipa Albatros koja je ocenjivana pod šifrom „orhideja“. Drugo mesto osvojila je ekipa Alfa, a treće ekipa Bečej. U kategoriji turističkih organizacija prvo mesto u kuvanju pasulja osvojila je Turistička organizacija Žagubica.

banda drvena opasuljivanje
Banda drvena bila je zadužena za dobru energiju na Opasuljivanju

Publika je uživala u nastupu benda Banda drvena, a zabava na Opasuljivanju, kao i svake godine, trajala je do duboko u noć.


♥ Ako vam se svideo tekst podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

zlatiborsko kulturno leto

Počelo Zlatiborsko kulturno leto

žabalj jegrička zlatni kotlić

U centru Vojvodine: Žabalj, u centru pažnje: Jegrička