in

Nasleđe od kamena i neba – svetska kulturna baština Srbije

svetska kulturna baština

U organizaciji Art Exchange Inc, od 25. oktobra do 30. decembra otvoren je međunarodni foto konkurs pod nazivom „Nasleđe od kamena i neba – svetska kulturna baština Srbije“.

Pozivaju se svi zainteresovani fotografi iz celog sveta da pošalju fotografije na kojima je prikazana kulturna baština Srbije koju je označila Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) kao deo svetske kulturne baštine.

Na Uneskovoj listi svetske baštine nalaze se kulturna dobra čija jedinstvenost, lepota i značaj za živote ljudi prevazilaze nacionalne i regionalne granice i koja predstavljaju nasleđe čitavog čovečanstva. To su mesta koja smo nasledili od predaka i koja brižljivo čuvamo za buduće generacije.

U navedenom periodu potrebno je dostaviti originalne fotografije koje su inspirisane znamenitostima koje je Unesko proglasio svetskom kulturnom baštinom u Srbiji.

U obzir dolaze radovi na kojima su prikazani: srednjovekovni manastiri Studenica i Stari Ras sa Sopoćanima, srednjovekovni spomenici na Kosovu – manastiri Dečani, Pećka Patrijaršija, Gračanica i crkva Bogorodice Ljeviške, Gamzigrad/Feliks Romulijana i jedinstveni nadgrobni spomenici, specifični za ovaj deo sveta, poznati kao stećci.

Fotografije mogu prikazivati i srpske tradicionalne običaje koji su našli svoje mesto na Uneskovoj listi nematerijalne kulturne baštine čovečanstva: slavu, kolo i pevanje uz gusle, kao i dokumentarnu baštinu Srbije koja je upisana u Uneskov registar ,,Pamćenje sveta“.

Pobednik takmičenja biće nagrađen sa 1.000, drugoplasirani sa 500, a trećeplasirani sa 300 američkih dolara.

Radovi dobitnika prve tri nagrade i finalista će biti deo izložbi koje će se održati u Vašingtonu i Beogradu tokom 2022. godine.

Svi nagrađeni fotografi i finalisti biće predstavljeni u godišnjem katalogu ovog foto konkursa. Jedinstvena štampana zbirka fotografskih radova biće dostupna za kupovinu i distribuirana širom sveta.

Više informacija o ovom fotu konkursu i uputstvo za učešće na takmičenju nalaze se na zvaničnom sajtu organizatora.


♥ Svideo vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

kalendar sajmova u srbiji

Kalendar sajmova u Srbiji za 2021. godinu

Turistička konferencija Braničeva

Održana prva Turistička konferencija Braničeva