in

Održana prva Turistička konferencija Braničeva

Turistička konferencija Braničeva

U četvrtak, 28. oktobra u prostoru arheološkog parka Viminacijum održana je prva Turistička konferencija Braničeva, u organizaciji Turističke organizacije Požarevac i TEMMS Consulting, uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Događaj je organizovan sa ciljem da pomogne turističkoj privredi Braničeva u promociji destinacije, kreiranju turističkih proizvoda u saradnji sa receptivnim agencijama iz Srbije, razmeni znanja i iskustva, ali i približi najnovije trendove u prevazilaženju globalne krize.

Na konferenciji su delegatima predstavljeni primeri dobre prakse – uspešne destinacije Srbije i turistički proizvodi Srbije. Dodatni akcenat konferencije bio je na ekonomskoj valorizaciji turističkih atrakcija destinacije Braničevo, kao i ekonomskoj isplativosti ulaganja u razvoj pojedinačnih turističkih proizvoda.

Na temu najunosnijeg turističkog proizvoda incentive putovanja, učesnicima se putem Zoom aplikacije obratio dr Rob Davidson, vlasnik agencije MICE Knowledge iz Londona. On je podelio svoje utiske o tome kako će izgledati industrija događaja nakon pandemije. Kada (ili u najgorem scenariju – ako) pandemija prođe, velika verovatnoća je da će turisti značajno veću pažnju prilikom izbora destinacije posvetiti upravo sigurnosti i zdravstvenim protokolima.

O fenomenu Viminacijuma govorila je Jelena Anđelković Grašar sa Arheološkog instituta Beograd. Učesnici su nakon konferencije imali priliku da obiđu lokalitet, koji je pravi primer uspešnosti vođenja destinacije i ispravne promocije prema domaćim i stranim turistima.

Direktor regije Zapadna Srbija, gospodin Miroslav Rađen govorio je na temu snage regije i Zapadne Srbije kao primera dobre prakse. Zapadna Srbija je jedan od najuspešnijih regiona Srbije kako u pogledu atraktivnosti, tako i po broju poseta domaćih i stranih turista. Uspeh ne dolazi preko noći, pa iza dobrih rezultata stoji strateško upravljanje destinacijom, zajednički rad svih aktera u turizmu i značajna angažovanost u promociji.

Veliku pažnju svih učesnika izazvalo je i predavanje gospodina Aleksandra Seničića, direktora YUTA, jer je upravo položaj turističkih agencija i izazovi sa kojima se suočava ovaj segment turizma u stalnoj žiži javnosti od početka pandemije. Ponovo je skrenuta pažnja na činjenicu da turističke agencije nisu primile nikakvu sistemsku pomoć od strane države, a da im tek sada predstoji težak period u kojem putnici koji su izvršili rezervaciju putovanja pre pandemije, očekuju povraćaj uplaćenog novca.

Na temu snage video promocije destinacije govorio je Thiago Ferreira i to na primeru projekta Tiagov Balkan, emisije u produkciji Balkan Trip televizije.

Konferenciju nisu zaobišla ni savremena, virtuelna rešenja izazova u predstavljanju destinacije i aktera u turizmu. Gospodin Vlado Damjanović iz kompanije Beyond42 predstavio je platformu za organizaciju virtuelnih i hibridnih događaja. O budućnosti ovakvih rešenja najbolje govori podatak da je ova kompanije proglašena jednom od najuspešnijih startap kompanija u Srbiji.

O e-promociji destinacije govorila je glavna i odgovorna urednica elektronskog medija eventsinserbia.com i direktorka agencije za delatnost komunikacija i odnosa sa javnošću u turizmu Travel target, Dragica Novaković. Koliko je važno ispravno promovisati destinaciju putem interneta, kome se i kako u toj promociji obratiti kako bi se postigao uspeh, samo su neke od tema koje su u izlaganju započete.

obilazak viminacijuma
Obilazak arheološkog parka Viminacijum nakon održanog događaja – Turistička konferencija Braničeva 2021.

Ukupan utisak nakon održane konferencije jeste da su ovakva okupljanja neophodna radi susretanje i razmene iskustava, kao i da je svaki uvid u turističku praksu dragocen i može značajno uštedeti vreme i novac.

Pogledajte koji sajmovi i konferencije o turizmu i hotelijerstvu se održavaju do kraja godine.


♥ Svideo vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

svetska kulturna baština

Nasleđe od kamena i neba – svetska kulturna baština Srbije

green fest

Objavljen program 12. Međunarodnog festivala zelene kulture Green Fest