in

Mesto gde caruje testo oživelo je ovog oktobra – održan je jesenji Festival Testival

festival testival odrzan i u oktobru

Prethodnog vikenda, u skladu sa svim epidemiološkim merama, u Dorćol Platzu održan je drugi po redu Festival testa, testenine i hleba – Festival Testival.

U dva dana održavanja, 17. i 18. oktobra, organizatori Testivala su okupili više od 20 izlagača – malih proizvođača koji se bave proizvodnjom i pripremom hleba, kolača, testenine i svih ostalih proizvoda od testa.

Među izlagačima su se našla brašna sa vodeničkog točka, kao i hlebovi od tog brašna napravljeni. Hleb od prirodnog kvasca, hleb sa heljdinim brašnom ili pireom od bundeve umesto vode i vojnički hleb tain, bili su samo deo bogate ponude izlagača.

ukrasi za slavski kolac festival testival
Ukrasi za slavski kolač (Fotografija: Željko Blagojević)

Bilo je tu i ukrasa za slavske kolače, kao i tradicionalnih srpskih proizvoda poput pita savijača, salčića i domaćih kolača. Nije zanemarena ni tradicija drugih naroda, pa su na Testivalu uživali i ljubitelji italijanske paste, mađarskog langoša (zahvaljujući izlagaču iz Sombora) i ruske kuhinje.

U organizaciji partnera festivala Asocijacije autentičnih hedonista i kompanije Tupperware održano je i takmičenje u pravljenju torti od palačinki. Najboljom tortom po izgledu i pi ukusu je proglašena slana torta sa sirom, Dragane Šuša.

Festival Testival kao posebnu vrednost, od samog osnivanja, ističe edukaciju. Održano je više od 10 radionica vrhunskih majstora kulinarskih veština. Hleb je bio osnovna tema festivala te su posebno bile posećene radionice o tome kako se pravi hleb bez aditiva na savremen način u kućnim uslovima, kao i priprema piadina – hleba za siromašne i crescentina – okruglih hlebova sa Apenina, održana u okviru radionice Metro Horeca Srbija i Junior Chef Club Srbije.

festival testival jesen
Detalji sa Festivala Testival: (1) Radionica održana u saradnji sa Metro HoReCa centrom, (2) Radionica sitnih kolača sa našom proslavljenom glumicom Goricom Popović i (3) Hleb kao osnovna tema Testivala bio je u ponudi brojnih izlagača, na slici izložbeni sto nagrađene Rade Blagojev (Fotografije: Željko Blagojević i testival.rs)

Održana je i panel diskusija pod nazivom „Hleb naš nasušni“, u kojem su učestvovali Biljana Đorđević, muzejski savetnik iz Narodnog muzeja Beograd; Snežana Đuričin, diplomirani istoričar umetnosti i Cheese Artist; Milica Aleksić, rukovodilac Metro HoReCa centra; Dimitrije Vujadinović, autor knjige „Cipovka – hleb koji se smeje na Mesec“. Moderator panela je bio Miodrag Ilić, autor knjige „Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje“ i jedan od organizatora Testivala.

Veliku pažnju je privukla i inkluzivna radionica pravljenja hleba sa Savezom udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama.

Posetioci su na Testivalu mogli da nauče kako se pravi pita savijača i kako se ocenjuje kvalitet sira, ali i nesvakidašnju priliku da vide kako najbolji burek od sira pravi pobednik Pekarijade 2018. Miloš Damjanović i kakve sitne kolače bez pečenja u pola sata ume da napravi naša proslavljena pozorišna i televizijska glumica Gorica Popović.

Izabrani su i najbolji: nagradu za najbolji Testival proizvod dobili su Rada Bogojev i Sretenovića vodenica za hleb sa sušenim paradajzom, dok su za najbolji Testival brend proglašene Umami testenine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

festival testa testenine i hleba testival

Festival Testival: Tamo gde se hleb od duše pravi

green fest 2020

Objavljen program 11. Međunarodnog festivala zelene kulture Green Fest KAKVU BUDUĆNOST ŽELIM?