in

Objavljen program 11. Međunarodnog festivala zelene kulture Green Fest KAKVU BUDUĆNOST ŽELIM?

green fest 2020

Jedanaesti Međunarodni festival zelene kulture „Green Fest“ će biti održan od 26. oktobra do 4. novembra, u izmenjenom, onlajn izdanju, pod sloganom “Kakvu budućnost želim?”. Ove godine, svi sadržaji će biti u potpunosti besplatni.

Svi zainteresovani za životnu sredinu, ekologiju, klimatske promene, održivi razvoj, kao i srodne teme, moći će da pogledaju ukupno 7 dugometražnih i 49 filmova srednjeg i kratkog metra. Obzirom da je ova godina stopirala izlazak novih visokobudžetnih filmskih ostvarenja, tim Green Festa je pripremio selekciju najzanimljivijih i najgledanijih filmova iz prethodnih 10 godina.

Preuzmite Program Green Fest 2020.

Na festivalu će biti dostupni filmovi poput: “Riverblue: Da li moda može da spase Planetu?” o zagađenju koje dolazi iz modne industrije, kao i drugim problemima koje ova industrija uzrokuje širom sveta, zatim, “Raundap na optuženičkoj klupi” koji ulazi u srž skandala o upotrebi glifosata, i prati formiranje i rad Haškog Tribunala protiv Monsanta, “Harmonija sa deponije” – priča koja je osvojila srca publike širom sveta sa pričom o uspehu paragvajskog dečijeg orkestra koji svira na instrumentima koji su napravljeni od materijala sa deponije. U selekciji se nalaze i dva filma o hrani – „Seme: Neispričana priča“ i „Samo ti jedi: Priča o bacanju hrane“ koji, svaki iz svog ugla, osvetljavaju budućnost hrane i naš, često neodgovoran odnos prema njoj. Upotreba resursa je takođe u fokusu ovogodišnjeg filmskog programa kroz filmove „Rat za pesak“ i „Utovareni: Prava cena transporta“.

Filmovi kratkog i srednjeg metra nisu zastali ove godine poput dugometražnih filmova, a svojim kvalitetom sve više pariraju visokobudžetnim filmovima. Gotovo 70% ovog programa su filmovi iz 2020. godine i raspoređeni su u šest kategorija. Po prvi put na Green Festu, jedan film će imati svetsku premijeru – „Riba na suvom“, nemačkog reditelja Jonasa Nelisena, o izazovima promena i gotovo neverovatnim završetkom filma. Pored ovoga, brojni filmovi su, kroz umetničku i dokumentarnu prizmu pokazali, sa jedne strane – veliki broj problem koje izazivamo, sa druge – svetlu stranu budućnosti koja ima nade. Izdvojićemo neke od njih: „Srž stabla“, „Na tankom ledu“, „Budućnost letenja“, „Dobar posao“, ali i brojni filmovi o prirodi, kao i filmovi iz regiona jugoistočne Evrope.

Najmlađi posetioci, nisu izostavljeni. I za njih je pripremljen izbor animiranih filmova koji će ih naučiti kako da, već sada, razumeju značaj očuvanja prirode i odgovornost prema životnoj sredini.

Obrazovni program festivala donosi sjajne razgovore sa našim najvećim stručnjacima na različite teme. Serija razgovora počinje 28. oktobra u 18 časova, temom „Da li naša odeća uništava Planetu?“, gde ćemo imati priliku da čujemo o najnovijim istraživanjima našeg najpoznatijeg genetičara dr Miodraga Stojkovića i najpoznatijeg klimatologa dr Vladimira Đurđevića, zajedno sa Ivanom Jovčić – direktorkom Centra za unapređenje životne sredine, koji će objasniti posledice „brze mode“ na naše zdravlje, kao i na životnu sredinu.

Zagađenje vazduha u Beogradu i Srbiji postaje sve češće i ozbiljnije, ali posledice već počinjemo da primećujemo. U diskusiji „Kvalitet vazduha – od evropskog do lokalnog nivoa“ (29. oktobar u 12 časova) ćemo saznati kako se naše komšije bore sa zagađenjem, šta možemo da očekujemo iz novih EU paketa pomoći zapadnom Balkanu, podacima o zagađenju u Srbiji i borbi za čist vazduh u lokalnim zajednicama. Kroz ovaj razgovor nas vode Antoan Avinjon iz Delegacije Evropske Unije, Mirjana Jovanović iz Beogradske otvorene škole i Nataša Rašković iz organizacije Protok 21 iz Smedereva.

S obzirom na to da u potpunosti zavisimo od prirode, panel „EU zeleni dogovor, priroda i klimatske promene“ (2. novembar u 18 časova) će objediniti teme o načinima i potrebi zaštite prirodnih resursa, instrumentima koji mogu da pomognu Srbiji da unapredi kvalitet prirode i mreži prirodnih dobara Natura 2000 koja je jedan od značajnih alata u smanjenju rizika klimatskih promena. Na panelu će govoriti Boris Erg – direktor IUCN ECARO, Zoran Sretić – stručnjak za pravo EU, Predrag Lazarević – profesor Biološkog fakulteta i Imre Krizmanić – docent na Biološkom fakultetu.

Dodatni deo obrazovnog programa čine i izuzetno kvalitetni i informativni obrazovni filmovi o upravljanju otpadom, vodnim resursima i hemikalijama u Srbiji, koji će vas povesti na put kroz deponije, pozorišta, parkove, reke, prirodna dobra i laboratorije.

Svi filmovi će moći da se pogledaju na zvaničnoj stranici festivala www.greenfest.rs, a ukoliko želite da budete u toku sa programom koji će biti prenošen uživo, pratite stranice Green Fest-a na Fejsbuku i Instagramu.

Ovogodišnje izdanje Green Festa su podržali Sekretarijat za zaštitu životne sredine grada Beograda, Delegacija Evropske unije, Francuski institut i ambasada Francuske, Hajnrih Bel fondacija i Mreža za klimatske akcije – Evropa, kao i mnogobrojni partneri i prijatelji festivala.

Međunarodni festival zelene kulture Green Fest najveća je “zelena” manifestacija u regionu jugoistočne Evrope.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

festival testival odrzan i u oktobru

Mesto gde caruje testo oživelo je ovog oktobra – održan je jesenji Festival Testival

digital-fashion-week

Predstavljamo vam prvu 100% digitalnu modnu manifestaciju – Digital Fashion Week