in

Najavljen 69. Martovski festival: 77 filmova u takmičarskom programu

martovski festival

Martovski festival , beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, 69. po redu, održaće se od 29. marta do 2. aprila, najavljeno je na konferenciji za novinare u Domu omladine Beograda.

Martovski festival će ugostiti veliki broj filmskih umetnika, ne samo iz našeg glavnog grada i Srbije već i iz regiona i sveta, a sledeće godine biće obeležen veliki jubilej – 70 godina ove manifestacije.

Ovaj festival predstavlja jedan od najdugovečnijih beogradskih festivala. Njegova specifičnost jeste u tome što se bavi dokumentarnim, kratkim, igranim, animiranim i eksperimentalnim filmom i kao takav okuplja i zaokružuje sve ono što je izuzetno važno u ovim filmskim oblastima.

Martovski festival – program 2022

Martovski festival će ove godine trajati pet dana, a publici će se predstaviti bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija:

  • dokumentarni film do i preko 50 minuta,
  • eksperimentalni film i video art,
  • animirani film i
  • kratki igrani film.

U takmičarskom programu festival će biti prikazano 77 filmova i brojna ostvarenja u okviru revijalnog programa podeljenog u tri celine: Svetska, Regionalna i Domaća panorama.

Pogledajte program Martovskog festivala.

Takođe, prvi put ove godine uvedena je kategorija međunarodnog kratkometražnog filma u svim filmskim rodovima, ali i nove strukovne nagrade, za scenario i animaciju.

Tradicionalno, biće dodeljen Gran-pri za najbolje ostvarenje na 69. Martovskom festivalu, kao i nagrade za najbolje filmove po takmičarskim kategorijama, ali i strukovne nagrade za režiju, kameru, montažu i i dizajn zvuka, odnosno komponovanu muziku.

Cena ulaznice je 250 dinara, dok studenti filmskih akademija, kao i do sada, uz indeks mogu besplatno da posećuju projekcije.

Pogledajte koji se još događaji održavaju u Srbiji: Kalendar događaja


♥ Svideo vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Written by Events in Serbia

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

formula 1 u Beogradu

Zabeležite ovaj datum: Formula 1 dolazi u Beograd!

studentska nedelja u beogradu ISWiB

Otvorene su prijave za Međunarodnu studentsku nedelju – ISWiB