in

Guitar Art Festival u maju u Beogradu

Guitar Art Festival

Jubilarni 25. Guitar Art Festival održaće se od 15. do 19. maja na više lokacija u Beogradu. Tokom pet festivalskih dana održaće se čak 10 koncerata.

Četvrt veka Guitar Art Festival pretvara Beograd u gitarsku prestonicu, koju su do sada posetili  Enio Morikone, zatim Sting, Pako de Lusija, Mariza, Tomi Emanuel, Luz Kasal, Rosenberg Trio, Pink Martini, Vaya Con Dios i mnogi drugi.

Beogradski festival uživa status jednog od pet najvećih i najistaknutijih internacionalnih festivala klasične gitare u svetu.

Guitar Art Festival organizovao je više od 400 koncerata sa vrhunskim muzičarima iz 57 država sveta. Festival je odavno prevazišao okvire klasične gitare i isključivo profesionalne publike. Svake godine brižljivo smo gradili našu publiku, programom koji je predstavljao najviše umetničke izraze klasične, flamenko, fado, džez muzike. Festivalske koncerte je do sada posetilo više od 300.000 posetilaca.

Jedna od glavnih misija Guitar Art Festivala je podrška, unapređenje i promocija najvećih mladih talenata. Svake godine Beograd posete najveći profesori i gitaristi koji rade sa studentima iz celog sveta. Do sada je festival posetilo 4.000 studenata iz 48 zemalja. Takođe, značaj festivala ogleda se i u organizovanju jednog od najvećih gitarskih takmičenja, na kome je mladim virtuozima do sada podeljeno 500 nagrada u vrednosti od 500.000 evra.

Guitar Art Festival gradi gitarsko kulturno nasleđe, dokumentuje razvoj i dostignuća na svojim autorizovanim audio izdanjima. Svake godine izdaje se CD kompilacija najboljih snimaka sa proteklog festivala. Danas posedujemo kolekciju od 30 izdanja gde su zabeležena i sačuvana neka od najvećih svetskih imena muzičke scene na koncertima koji su se organizovali u Beogradu.

Brazilske gitarske zvezde Badi Asad i Braća Asad na otvaranju jubilarnog 25. Guitar Art Festivala

Jubilarni 25. po redu Guitar Art Festival počinje duplim Asad koncertom, 15. maja na velikoj sceni Kolarčeve zadužbine. Prvo će nastupiti jedan od najboljih klasičnih gitarskih dua Serđo i Odair Asad, a zatim sledi koncert legendarne pevačice i gitaristkinje koja je unela revoluciju u svet gitarske muzike Badi Asad.

Koncert koji objedinjuje različite gitarske zvezde Brazila i spaja muzičke stilove od bosa nove, sambe, džeza do klasične muzike južnoameričkih kompozitora. 

Ulaznice za dupli koncert u prodaji su putem prodajne mreže Ticket.rs i na blagajni Kolarčeve zadužbine. Koncert se održava uz podršku Ministarstva kulture, Grada Beograda, Ambasade Brazila u Beogradu, kao i kompanija Galenika i Laser Focus.

Brazilci, braća Sergio i Odair Asad, postavili su merilo za sve ostale gitariste, stvarajući novi standard gitarske inovacije, inventivnosti i izraza.

Njihova izvanredna umetnička veština i neverovatno zajedničko sviranje proizlaze iz kombinacije porodične tradicije bogate brazilskom muzikom i studija gitare kod Monine Távore (1921-2011), učenice Andreasa Segovije. Pored postavljanja novih standarda izvođenja, braća Asad su odigrala ključnu ulogu u stvaranju i promovisanju nove muzike za dve gitare. Njihova virtuoznost inspirisala je različite kompozitore da pišu za njih, uključujući Astora Pjacolu, Terija Rajlija, Edina Kriegera, Rolanda Dyensa, Dušana Bogdanovića i drugi.

Drugi koncert predstavlja drugačiji zvuk i koncertni program. Na scenu dolazi Badi Asad, virtuozna pevačica, tekstopisac i gitaristkinja koja živi u Sao Paolu u Brazilu. Njena muzička svestranost omogućila joj je da stekne reputaciju jedne od najdinamičnijih umetnica svoje generacije. Sa 20 albuma objavljenih širom sveta i nastupima u više od 40 zemalja, Badi je postala globalni fenomen. Njen album „Wonderland“ iz 2006. godine BBC London je ocenio kao jedan od 100 najboljih iz te godine, a našao se i među 30 najboljih na sajtu Amazon.com. Guitar Player magazin ju je, između ostalih izdvojio kao gitaristkinju koja će uneti revoluciju u svet muzike.

Guitar Art Festival 2023

Guitar Art Festival je jedan od festivala koji preporučujemo da posetite. Pogledajte i ostale manifestacije u Srbiji koje vredi posetiti.


♥ Svideo vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

mountain music fest

Mountain Music Fest ponovo na Divčibarama

karnevali u srbiji

Najlepši karnevali u Srbiji