in

Guitar Art Festival u maju u Beogradu

Guitar Art Festival

Guitar Art Festival održaće se pod sloganom “Creation” od 10. do 14. maja na više lokacija u Beogradu. Tokom pet festivalskih dana ljubitelje gitare očekuje deset sjajnih koncerata, majstorske radionice i takmičenja.

Tokom festivalske nedelje Beograd se pretvara u gitarsku prestonicu zahvaljajući Guitar Art-u. Festival je međunarodni ugled i slavu stekao zahvaljujući kvalitetu izvođača koji učestvuju, a postao je referentna tačka za sve ljubitelje gitare, profesionalce i entuzijaste.

Guitar Art Festival je potvrdio svoje mesto kao jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u Srbiji i međunarodno prepoznat festival koji nosi titulu jednog od 5 najznačajnih festivala gitarske umetničke muzike u svetu. Najveći gitaristi i muzičari sveta doprineli su tom statusu Festivala, a među njima su Pako de Lusija, Sting, Enjo Morikone, Mariza, Tomi Emanuel, Luz Kasal, Rosenberg Trio i mnogi drugi.

Guitar Art Festival otvara zajednički koncert dve muzičke zvezde

Guitar Art Festival otvara 10. maja u MTS dvorani veliki zajednički koncert dve muzičke zvezde iz Portugala i Brazila – Antonija Zambuša i Jamandu Koste.

Antonio Zambušo je jedan od najvećih savremenih umetnika, autora i izvođača portugalske muzike i jezika, i jedan od njenih najistaknutijih ambasadora u svetu. Uključivši uticaje brazilskih pesama, posebno Bossa Nove, on je rušio stvarne i imaginarne granice, spajajući dve strane Atlantika. Njegova muzika, prvobitno zasnovana na tradiciji Canto Alentejano i Fada, doprinela je stvaranju jedinstvene umetničke ličnosti i inspirisala je novi ciklus u portugalskoj muzici.

Hvaljen od strane kritičara, Jamandu Kosta oduševljava publiku gde god da donese svoju neobičnu veštinu i zvuk. U svojim nezaboravnim nastupima – solo, uz pratnju drugih muzičara ili orkestara – nosi pečat muzike sa juga Brazila, ali na divan način uključuje različite muzičke žanrove, stvarajući retku simbiozu sa svojom sedmožičnom gitarom.

Guitar Art Festival 2023

Guitar Art Festival ugostiće The Stouns

Nakon mnogobrojnih nastupa i uspešnih turneja širom sveta, The Stones bend, jedan od najboljih tribjute bendova kultne grupe koja je obeležila rok eru The Rolling Stones, nastupiće 11. maja na sceni Kolarčeve zadužbine,

Beogradska publika će imati priliku da čuje sve kultne hitove i bezvremenske pesme benda The Rolling Stones, počevši od Satisfaction i Jumping Jack Flash do Ruby Tuesday, Start Me Up i Brown Sugar.

Biće i klasične muzike na Guitar Art Festivalu

Koncerti klasične muzike održaće se na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.  Prvi koncert 12. maja održaće eminentni gitarista Pablo Garibej iz Meksika, drugi koncert rezervisan je za italijansku gitariskinju Karlotu Daliju koja pažnju širom sveta privlači svojim strastvenim i dubokim interpretacijama. Veliko finale koncertne večeri rezervisano je za Autorsko veče Maje Le Ru, kada će nastupiti gitaristi iz švajcarske Džon Smit i Vojin Kocić.

Drugo veče klasike počinje sa koncertom dva najveća mlada gitarska talenta Srbije -Vuka Vukajlovića i Uroša Jaćevića.

Guitar Art Festival ima privilegiju da na svakom izdanju festivala predstavi veliku koncertnu premijeru, koja je pisana specijalno za beogradski festival. Najveći živi gitarski kompozitor Leo Brauer napisao je delo za 6 gitara koje će premijero biti izvedeno na sceni Narodnog pozorišta. To je muzičko nasleđe koje festival gradi i sakuplja. već 24 godine.

Svečano zatvaranje festivala

Svečano zatvaranje festival 14. maja na Velikoj sceni Kolarčeve zadužbine rezervisano je za dva world etno koncerta. Dženk Erdogan je svetski priznati turski gitarista koji nastupa u SAD i Evropi kao solo umetnik i u duo i trio sastavima izvodeći svoju muziku na džez i gitarskim festivalima.

Festivalski program ove godine zaokružuje veliki expo sajam i promocije, na kome će se predstaviti najpoznatije brendove u industriji klasične gitare. Pored najpoznatijih graditelja klasičnih gitara – Manuel Adalid, Juan Hernandez, Francisco Esteve, Zoran Kuvač i Sabmar Guitars, biće prisutni i izdavači iz Srbije i okruženja, kao i tradicionalni prijatelji Festivala, svetske kompanije D’Addario, Savarez i AccordCase.

Program Guitar Art Festival 2023.

Sreda, 10. maj, mts Dvorana
20:00 Yamandu Costa & António Zambujo

Četvrtak, 11. maj, Kolarčeva zadužbina
20:00 British Invasion
The Stones Tribute Band

Petak, 12. maj, Narodno pozorište
19:00 Carlotta Dalia
20:00 Autorsko veče Maje Le Roux
Vojin Kocić & Johan Smit & Gudački Orkestar Škole Za Talente U Ćupriji

Subota, 13. maj, Narodno pozorište
19:00 Vuk Vukajlović & Uroš Jaćević
20:30 Premijere – Leo Brouwer & Rossen Balkanski Guitar Sextet
21:00 Zoran Dukić

Nedelja, 14. maj, Kolarčeva zadužbina
20:00 Teodosii Spasov & The Crossover Trio

Ulaznice su u prodaji na tickets.rs.

Guitar Art Festival je jedan od festivala koji preporučujemo da posetite. Pogledajte i ostale manifestacije u Srbiji koje vredi posetiti.


♥ Svideo vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Voz Nostalgija

Voz Nostalgija vozi po letnjem redu vožnje

dani Beograda

Dani Beograda: Beograd u srcu