in

Dani Beograda: Beogradu, s ljubavlju!

Beograd

Dani Beograda, pod sloganom „Beogradu, s ljubavlju“ će se i ove godine, tradicionalno održati od 16. do 19. aprila.

Manifestacija se organizuje u spomen na dva veoma bitna datuma iz istorije Beograda, na 16. april 878. godine kada se prvi put u istorijskim dokumentima pominje slovenski naziv grada Beograda, i na 19. april 1867. kada simboličnom predajom ključeva grada od strane turskih vlasti Beograd ponovo postaje srpski grad.

Ove godine, Beograđane i goste Beograda očekuje bogat program od niza izložbi, promocija, poseta pozorištima i muzejima, do javnih vođenja.

Ulaz je besplatan.

Program 2024: Dani Beograda

Jedan od najznačajnih programskih segmenata koji se tradicionalno realizuje u okviru programa manifestacije „Dani Beograda“ je i Svečana dodela Nagrada grada Beograda u Skupštini grada. U tu svrhu će već 15. aprila biti održana Sednica Privremenog veća Grada Beograda na kojoj će članovi Komisija za dodelu nagrada saopštiti svoje odluke o nagrađenim za 2023. godinu. Sednicom će presedavati Nikola Nikodijević, član Privremenog organa Grada Beograda.

Sama Svečanost dodele nagrada biće održana 19. aprila od 12 časova u Svečanoj sali Skupštine grada. Dobitnici nagrade grada Beograda, koja od pre dve godine nosi naziv Nagrada grada Beograda – despot Stefan Lazarević, su zaslužni pojedinci koji su svojim radom u prethodnoj godini izuzetno unapredili kulturni, naučni, privredni i sportski život u Beogradu. Ovom prilikom biće uručene i Nagrade Grada Beograda za stvaralaštvo mladih kao i Nagrada „Svetislav Stojanović“.

Drugi bitan program manifestacije odigraće se 16. aprila, u 10 časova kod Spomen obeležja na Kalemegdanu gde je knez Mihailo Obrenović preuzeo ključeve grada od strane Ali-Riza paše. Tom prilikom upriličeno će biti polaganje cveća sa prikladnim muzičko-dramskim programom inspirisanim događajem iz 1876. Cveće će na Spomen obeležju položiti Nikola Nikodijević, član Privremenog organa. Pre ovog čina biće organizovana Svečana povorka Knez Mihailovom ulicom do Spomen obeležja u kojoj će se nalaziti zvaničnici Grada Beograda, Muzički orkestar Ministarstva unutrašnjih poslova, pitomci Vojne akademije, Konjička brigada Policijske uprave Beograda, građani… U sklopu događanja pripadnici Vojske Srbije izvršiće počasnu paljbu.

Istog dana, 16. aprila, predviđeno je i otvaranje izložbe fotografija na otvorenom. Ovaj programski format je već postao neizostavan za Dane Beogada, a ovogodišnja izložba biće posvećena Terazijama, jednom od najznačajnijih centara Beograda. Izložba nosi naziv Terazije, osvrt i sećanje – beogradsko nasleđe: fotografije i razglednice iz kolekcije Miloša Jurišića. Izložbeni panoi biće postavljeni kod Terazijske česme a otvaranje izložbe planirano je u 14 časova. Na 21 panou, kroz stare razglednice i fotografije biće prikazan istorijski razvoj, danas najznačajnijeg urbanog prostora Beograda – Terazija, od 1890. godine do sredine 20. veka. Organizator izložbe je Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda .

Takođe, ustaljen program za Dane Beograda su i tzv. Šetnje kroz istoriju i spomenike kulture Beograda čiji je cilj upoznavanje sa zanimljivostima iz istorije Beograda. Stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika Beograda, koji je organizator programa, odabrali su da zainteresovanim predstave tri gradske lokacije:

  • Centralnu kulu Starog sajmišta (termin: 17. 4. od 17 čas, vodi Aleksandra Šević),
  • Zindan kapiju na Kalemegdanu (termin 18.4. od 17 čas, vodi dr Marija Pavlović) i
  • Terazije kao jedan od najznačajnijih centara grada (termin 19. 4. od 17 čas, vode Bojana Ibrajter Gazibaba i Ivana Vesković).

Prijava za šetnje vršiće se putem sajta Dana Beograda.

Zapažen doprinos Danima Beograda 2024. daće i ustanove kulture grada Beograda. U okviru programa „Otvorena vrata ustanova kulture Beograda“ učestvovaće gradska pozorišta koje će Beograđanima deliti besplatne karate za svoje predstave u drugoj polovini aprila. Takođe, gradske galerije će otvoriti svoje izložbene prostore, kulturni centri, biblioteke, naučni Instituti organizovaće besplatne radionice , tribinske programe, izložbe i dr. Prijava za besplatne karte i druge programe vršiće se putem sajta Dana Beograda.

Moto manifestacije Dani Beograda 2024. je „Beogradu, s ljubljavlju“ a izvršni producent manifestacije je i ove godine Omladinsko pozorište Dadov.

Na zvaničnom sajtu danibeograda.rs zainteresovani mogu da dobiju precizne i pravovremene informacija o svim važnim događajima vezanim za manifestaciju, a sajt će, takođe, biti i mesto gde će se, na brz i jednostavan način, naši sugrađani prijavljivati za besplatne programe.

Preuzmite Program Dani Beograda 2024.


♥ Ako vam se svideo tekst podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

svetski dan šale

Zabava i smeh: Predstavljamo vam 13 festivala humora

Beogradski dani porodice

Beogradski dani porodice od 13. aprila do 15. juna na više lokacija u gradu