in

Održana 53. Kosidba na Rajcu

kosidba na rajcu

Kosidba na Rajcu je turistička manifestacija koja simbolično predstavlja mobu, nekadašnji narodni običaj uzajamnog pomaganja na selu prilikom velikih poljskih radova tokom leta.

Prve nedelje po Petrovdanu, na Rajcu se okupljaju kosači takmičari i nadmeću u košenju planinske trave. Ovogodišnja 53. Kosidba na Rajcu održana je od 15. do 17. jula i ponovo je okupila najveštije i najvrednije.

Na Rajcu su se sastali kosači, trubači, zdravičari, vodonoše, ručkonoše da zajedno predstave tradiciju, ali i težak i važan posao koji se ne tako davno obavljao na ovom prostoru na ovakav način.

kosidba na rajcu ljig
Kosidba na Rajcu, revijalni deo

Sama kosidba odvija po već utvrđenim pravilima, gde kosači dolaze na košenje obučeni u kosačku nošnju koja podrazumeva belu veženu košulju, pojas, bele pantalone vežene čarape i opanke, sa svom potrebnom opremom. Pobednik revijalnog dela takmičenja dobija titulu Đidije, a poneće je kosač koji najbolje kosi, najbolju nošnju nosi, najbolje peva.

Na kraju revijalnog dela poslužuje se tradicionalni kosački ručak – jela se služe na travi prekrivenoj ćilimima i belim čaršavima.

Kosački ručak Kosidba na Rajcu
Tradicionalni kosački ručak

Pored uobičajeno dobrih kosača iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Slovenije, do sada su učestvovali i kosači iz Velike Britanije, Islanda, Rumunije, Rusije, Holandije, Mađarske, Kine, Norveške i Danske.

Kosidba na Rajcu dobila je i svoje pobednike. Treće mesto je pripalo Vuku Vučkoviću iz Preljine, dok je drugo mesto osvojio Mićo Mrđa iz Surduka. Najbolji kosač i dobitnik nagrade Zlatna kosa, po oceni žirija 53. Kosidbe na Rajcu, je Mirko Kecman iz Bosanskog Petrovca.

kosidba na rajcu pobednik
Mirko Kecman, pobednik 53. Kosidbe na Rajcu

U konkurenciji veterana u takmičarskom delu, najbolji je bio Oskar Makari iz Slovenije.

U ekipnom nadmetanju sa po četiri kosača, pobednik je ekipa Prva kosa Grmeča, druga Srbija Rajac, a Mrkonjić Grad je treći.

Za đidiju, kosača koji je najbolje kosio u revijalnom delu Kosidbe, proglašen je Miloš Pantelić iz Dragačeva i on će sledeće godine kao domaćin predvoditi kosače na 54. Kosidbi.

Više fotografija na facebook stranici Events in Serbia: 
facebook.com/eventsinserbia


♥ Ako vam se svideo tekst podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Lilalo festival

Peti LilaLo festival za čistu peticu

Miholjski susreti sela

Širom Srbije: Miholjski susreti sela