in

Ivanjička sela sve privlačnija

ivanjicka sela

Sve je veći broj turista koji svoj odmor žele da provedu u prirodi i u seoskim domaćinstvima. Tako su i turistička sela Ivanjice u ovim novim okolnostima postala još privlačnija i posećenija.

O tome govori i podatak da je broj noćenja u privatnom smeštaju u ivanjičkom kraju 2020. godine u odnosu na 2019. godinu povećan skoro četiri puta!

Ivanjička sela kao začetnici seoskog turizma u bivšoj Jugoslaviji, proširila su svoju ponudu i prilagodila je savremenim turistima. Sva domaćinstava imaju telefonske priključke, električnu energiju i brz internet. Do svih sela se može stići automobilom i autobusom i za većinu sela postoje redovne linije.

sela ivanjice
Sela Ivanjice

Ono što se nije promenilo u odnosu na davno prošla vremena jeste da gosti i dalje mogu da uživaju u čarima prirode, u ukusnoj i zdravoj hrani, kao i čuvenoj gostoljubivosti ivanjičkih domaćina. Ovde se gosti primaju kao prijatelji, pa otud i veliki broj ponovljenih dolazaka turista kojima boravak u seoskom ambijentu ostaje poseban i nezaboravan.

Turistima su na raspolaganju smeštajni kapaciteti u Katićima, Kušićima, Devićima, Komadinama, Kumanici, Lisi… Ponuda će biti dopunjena i novim domaćinstvima u selima kao što su Močioci (selo iznad Katića), Radaljevo, Šarenik (kod Prilika) i Bratljevo.

Odmor u seoskim domaćinstvima najčešće je upotpunjen i različitim aktivnostima. Pored mogućnosti za organizovanje izleta do kulturno-istorijskih lokaliteta, sve je više zahteva gostiju za rekreacijom u prirodi.

prirodne lepote ivanjice
Prirodne lepote Ivanjice

Ivanjica je još 2000. godine proglašena za prvu vazdušnu banju u našoj zemlji. Ovde je osnovni lekoviti faktor vazduh, odnosno skup karakterističnih klimatskih faktora, pa posebno prijaju šetnje borovim i jelovim šumama. Pojedina domaćinstva pružaju mogućnost iznajmljivanja bicikala idealnih za vožnju ivanjičkim proplancima.

Iz Ivanjice se, obeleženim planinskim stazama, gosti mogu uputiti i u osvajanje planinskih vrhova Golije, Javora i Mučnja.

Golija je poseban biser ivanjičkog kraja – park prirode i rezervat biosfere. Priroda je ovde netaknuta, pa se turisti neretko iznenade njenom lepotom i brojnim planinskim izvorima sa kojih se mogu okrepiti bistrom i čistom vodom. Vidikovac koji je 2019. godine izgrađen na Mučnju i sa kojeg se pruža predivan pogled, postao je takođe posebna atrakcija.

Ivanjica ima i najduži zip line u Srbiji! Nalazi se na oko 6 km od samog centra Ivanjice, u selu Raščići. Izgrađen je u dva smera (616 i 525,5 metara) i omiljena je zabava za sve one željne avanture.

U Ivanjici ne treba propustiti ni obilazak najposećenihih znamenitosti: Hadži-Prodanove pećine, Rimskog mosta i jezera na Goliji. Sam centar grada sa kulturno-istorijskim spomenicima iza kojih se kriju zanimljive priče o prošlosti i istoriji, kao i glavna ulica koja je pešačka zona sa brojnim radnjama i kafićima, nostalgično vraćaju u neka lepša vremena.

ivanjica sta posetiti
Šta posetiti u Ivanjici: Rimski most, Hadži-Prodanova pećina, manastir Pridvorica
samo su neki od predloga

Pored smeštaja u seoskim domaćinstvima turistima je na raspolaganju i hotelski smeštaj u samoj Ivanjici, kao i u selima Kušići, Katići i Sađavac.

S obzirom na to da se očekuje poboljšanje epidemiološke situacije, nadamo se da će se ove godine održati i jedna od najvećih manifestacija u Srbiji – Nušićijada u Ivanjici.

Fotografije: Turistička organizacija opštine Ivanjica


♥ Ako vam se svideo tekst podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

pozornica pod zvezdama

Pozornica pod zvezdama u Novom Sadu

kampanja ujedninjeni festivali srbije

Predstavljena kampanja za vakcinaciju mladih: Vakcina je jedini način da ponovo budemo zajedno