in

Pozornica pod zvezdama u Novom Sadu

pozornica pod zvezdama

Sa četiri uzbudljive tematske pozorišne nedelje, počinje Pozornica pod zvezdama, u organizaciji Srpskog narodnog pozorišta.

Mesec dana operskog i dramskog programa 4. juna počeće na krovu TC Promenada.

Program kreće dečijom nedeljom i operom za decu „Čarobna frula“ i to sa dva izvođenja za redom od 18.00 i 20.00 časova.

Nakon toga sledi takozvana Rock nedelja tokom koje je na repertoaru hit predstava „Ko je ubio Dženis Džoplin?“, kao i memorijalno izvođenje Rock opere u slavu nedavno preminulom pijanisti Aleksandru Banjcu, sa brojnim gostima.

Sledi filmska nedelja, koju pokreće bioskop Cineplexx Promenada, nedeljom filmskih klasika, kao i izložbom filmskih rekvizita u Tržnom centru, a finale će biti veliki koncert filmske muzike na samom krovu.

Zvižduk u 8 je omaž našem čuvenom filmskom kompozitoru Zoranu Smijanoviću koji je nedavno preminuo od posledica koronavirusa. To je muzika iz filmova uz koje smo odrastali, plakali, smejali se. Reč je o najpopularnijim kompozicijama iz srpske kinematografije i njihov veliki kvalitet je prepoznatljivost. Kao što su replike iz domaćih filmova ušle u svakodnevni govor i neiscrpno se ponavljaju, tako je i muzika postala antologijska. Muzikom koja ima umetničku vrednost a prati srpski film, želimo da se vratimo u neko sasvim drugo vreme i muziku smestimo u potpuno drugačiji ambijent. Nije ovo puki koncert, već iskustvo“, objašnjava dirigent, maestro Mikica Jevtić.

Pozornica Pod Zvezdama Repertoar
Repertoar Pozornica pod zvezdama

Filmsku nedelju pratiće odmah operska nedelja sa dva operska koncerta za sladokusce – Dolce vita i Operetske priče na zadatu temu.

„Reč je o dva zaista specifična koncerta. Oba možemo da stavimo pod serijal Priče na zadatu temu, budući da je koncert Dolce vita održan online, bez prisustva publike. Operetske priče pak, naslanjaju se na pozitivnu notu kojom Dolce vita otvara nedelju, ali i na duboku vojvođansku tradiciju Opereta. 26. juna, imaće prilike da slušamo neke od najpoznatijih delova Slepog miša, Knjeginje čardaša i sličnih opereta koje su oduvek bile miljenici naše publike“, kaže direktor Opere Srpskog narodnog pozorišta, Aleksandar Stankov.

Čitav program deo je redovnog, pre svega operskog, repertoara Srpskog narodnog pozorišta, jedino je lokacija nova. Kako kažu u Pozorištu, lokacija na otvorenom, omogućava veći broj publike u sasvim bezbednim uslovima, sa maskama i distancom i uz sve protokole i epidemiološke mere koje važe kako u pozorištu, tako i u tržnim centrima.

Opere, pozorišne predstave i koncerti pobuđuju emocije, stvaraju uspomene, zbližavaju ljude, grade prijateljstva i ljubavi. Svi smo mi socijalna bića i imamo potrebu za slobodom, a upravo odlazak na koncert i predstavu je življenje te slobode sa prijateljima i bliskim osobama. Ova godina zakočila je sve i na jako grub način pokazala koliko nam kulturni događaji nedostaju i koliko je „nova normalnost“ koju određeni krugovi propagiraju, i u kojoj ne bi bili u bliskom kontaktu sa drugim ljudima, potpuno suprotna organskim potrebama naših bića“, zaključuje Stankov.

Karte za sve programe su ograničene i kupuju se na blagajni Srpskog narodnog pozorišta ili pozorišnom online servisu.


♥ Ako vam se svideo tekst podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

volontiranje u evropskoj prestonici kulture

Volontiranjem do iskustva u realizaciji kulturnih događaja

ivanjicka sela

Ivanjička sela sve privlačnija