in

Gastro Srem potvrdio: U Sremu se dobro jede baš!

gastro srem

Gastro Srem je gastronomsko-turistička manifestacija koja posebno može biti zanimljiva onima koji vole hranu i nove ukuse, onima koji žele da probaju nešto drugačije, autentično, jer je ovde toga na svakom koraku.

Ovde nema klišea. Na ovogodišnjem Gastro Sremu u Staroj Pazovi su se mogli probati i kupiti proizvodi kojih nema na drugim mestima već samo u Sremu, retko se mogu naći i na drugim manifestacijama. Pripremali su se kolač na kuruzovini i langoš, riblju čorbu su kuvali pobednici Vojvođanskog kotlića, a nadlacke su nestajale odmah čim se naprave.

gastro srem kolac na kuruzovini foto dejan todorovic
Gastro Srem 2022. (Foto: Dejan Todorović, Copyrights: Turistička organizacija Stara Pazova)
Ovo je kolač na kuruzovini

Vrući čvarci, ćufte u pazovačkoj kifli, džemovi al’ ljuti, kobasice u medu i ajvar od bundeve privlačili su posebnu pažnju posetilaca… Gastronomska i vinska ponuda su bile velike, a program bogat raznovrsnim sadržajima, bio je prilagođen različitim interesovanjima.

Gastro Srem je okupio 70 izlagača iz regiona koji se svojim raznovrsnim proizvodina izdvajaju po kvalitetu. Za dobru atmosferu su biti zaduženi najpoznatiji moderni tamburaški sastavi iz Vojvodine. Gosti iznenađenja na Gastro Sremu bili su članovi kulturno-umetničkog društva Kopaonik iz Leposavića. Oni su izazvali izuzetnu pažnju posetilaca, svojom igrom, pesmom, ali i nošnjama.

gastro srem kud kopaonik leposavić
Gastro Srem: KUD Kopaonik, Leposavić

U okviru same manifestacije Gastro Srem održao se Gastro Show – takmičenje najboljih kuvara iz Srema koji su pripremali sremačke i vojvođanske specijalitete za posetioce (valjuške nasuvo, oko sela testa, testo na kurzovini, rezance sa makom, slovačke nadlacke, ćufte u kifli..), takmičenje u brzom razvijanju testa, degustacija najboljih vina i rakija.

Na Gastro Sremu je ove godine prvi put organizovan Vinski platno na kojem su se predstavile vinarije, uglavnom iz Srema.

Jedan deo programa manifestacije se odvijao u Narodnoj biblioteci „Dositej Obradović“. Ovde su bili izloženi kuvari iz fonda Narodne biblioteke i etnološki predmeti iz zavičajne kuće Janka Čmelika, koja će uskoro biti otvorena za javnost.

gastro Srem kuvar star 120 godina
Na Gastro Sremu predstavljen kuvar star 120 godina

Posebnu pažnju izazvao je izložen kuvar star 120 godina u kome su recepti sremačkih specijaliteta ispisani ručno. Kuvar ima 403 recepta i 227 strana, a trenutno se nalazi u vlasništvu porodice Janković iz Srema koja ga je ustupila manifestaciji tokom dana održavanja.

Na glavnom trgu, na manifestaciji, profesionalni kuvar Miloš Novakov, pripremao je jela po receptu iz kuvara. Da, i danas je moguće napraviti isti ručak kao i pre 120 godina!

Posetioci Gastro Srema su imali priliku da prisustvuju i otkrivanju tajnog sastojka kolača u kome je navodno uživao i Betoven. Kolač je predstavio čuveni poslastičar iz Golubinaca, jedan od najboljih u Srbiji, Maestro Nikola uz glumce u ulogama Žanet i Betovena.

Gastro Srem Maestro Nikola
Gastro Srem, maestro Nikola je predstavio kolač Žanet

Na Gastro Sremu su izabrani najbolji. Za najbolji i najoriginalniji štand nagradu je dobilo Udruženje građana Ruzmarin, za najbolji recept za slani kolač nagrađena je Nadla, a za najukusniji slatki kolač – Slatki zalogaj.

Gastro Srem 2022. u brojkama

Ovogodišnja manifestacija je bila najveća do sada: sa najvećim brojem izlagača, izvođača i posetilaca.

Statistika kaže da je na Gastro Sremu, na sremačke specijalitete od testa, utrošeno 500 kg brašna. Od toga je 200 kg potrošeno samo na nadlacke. Prodato je 100 kg salčića i popijeno 400 litara pazovačkog zanatskog piva.

Rekordna poseta i rekordni brojevi. Autentični i specifični sremački specijaliteti koji gotovo nigde ne mogu da se probaju sem u Sremu, oduševili su posetioce tokom oba dana održavanja manifestacije Gastro Srem.

mile gastro sremac
Mile Gastro Sremac, maskota manifestacije

Pored nadlacki i salčića, posetiocima je bio interesantan i langoš, kao i kobasice u medu i ajvar od bundeve. Jeli su se vrući čvarci, prodavao sir sa začinima, pilo se vino!

Stara Pazova: Šta posetiti?

Posetu manifestaciji uvek treba iskoristiti za obilazak mesta održavanja. Tako je Turistička organizacija Stara Pazova organizovala turu kako bi predstavila deo turističke ponude opštine.

Gosti Turističke organizacije Stara Pazova na Gastro Sremu bili su i članovi FIJET Srbija i FIJET Hrvatska – ogranci svetskog udruženja turističkih novinara i pisaca u turizmu, pa je jasno da je ova manifestacija zanimljiva i gostima van naše zemlje.

U obilasku Stare Pazove, posetili smo prvo muzej Macura. Meštani ga nazivaju kućom bez prozora, jer se takvom čini iako to nije. Nalazi se u velikom dvorištu prepunom najrazličitijih biljaka. nekoliko stotina sorti jabuka, pa grožđe, kruške, masline, kivi, ruzmarin…

muzej macura stara pazova
Muzej Macura, Stara Pazova

Muzej Macura je privatni muzej osnovan 2008. godine za čije otvaranje je zaslužan Vladimir Macura, kolekcionar rodom iz Knina, koji već duži niz godina živi u Beču. Ovo je mesto na kojem je počeo da se bavi kolekcionarstvom.

U muzeju se nalaze umetnička dela iz perioda avangarde 20-ih i 30-ih godina i moderne umetnosti 60-ih i 70-ih godina koja su nastala na tlu Jugoslavije. Bez želje da govorimo o umetnosti u koju se nedovoljno razumemo, ljubav prema stolicama je očigledna. One su svuda, u svakoj prostoriji, često i na neočekivanim mestima svih su boja i oblika.

muzej macura unutrasnjost
Muzej Macura, unutrašnjost muzeja

Za posetu muzeju potrebno je prethodno se najaviti. Ulaz se ne naplaćuje, već se može ostaviti iznos po želji, prilog koji postilac smatra odgovarajućim.

Kroz Staru Pazovu, odnosno četiri njena naselja, prolazi reka Dunav. Od Novih i Starih Banovaca do Belegiša i Surduka, Dunav je mirna i spora panonska reka. Treba iskoristiti priliku i uživati u njemu i u svim onim prizorima koji se mogu videti samo sa reke.

dunav kod stare pazove
Dunav kod Stare Pazove

Na toku Dunava koji se proteže pored naselja Belegiš, nalazi se više ada (rečnih ostrva), koje su prave male rečne oaze za kampere i ljubitelje prirode, reke i ribolova.

Belegiške ade su izuzetna turistička atrakcija koju vredi videti i doživeti. U letnjim mesecima ovde ima kampera i kupača. Treba napomenuti da je ovo divlja plaža koja nema ni jedno stručno lice koje bi moglo da pomogne ukoliko nešto krene po zlu, pa se ne smatra bezbednim prostorom.

Preporučuje se za uživanje i fotografisanje, filter za ulepšavanje ovde nije potreban.

belegiske ade
Belegiške ade

Nakon dana provedenog na reci, ručak sa pogledom na Dunav je pravi izbor. Na meniju je riblja čorba i glavno jelo: pečena kečiga i som uz krompir salatu kao prilog.

Hrana je kako se i očekivalo, odlična. Poznato je da se iz Srema nikako ne može otići gladan.

I Gastro Srem je to ove godine potvrdio: “U Sremu se dobro jede baš!”

Turistička organizacija opštine Stara Pazova kreirala je E-kuvar iz Stare Pazove sa specijalitetima sa manifestacije „Gastro Srem“.


♥ Svideo vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Dani turizma u Nišu

Počinju Dani turizma u Nišu

bitef

Bitef 2022: Mi, junaci rada svog!