in

Svečano otvoren Dunav Film Fest u Smederevu

dunav film fest

Ceremonija svečanog otvaranja četvrtog izdanja Dunav film festa održana je sinoć, 20. avgusta u 20 časova na Smederevskoj tvrđavi dugo očekivanim filmom „Nečista krv – Greh predaka“ reditelja Milutina Petrovića.

Glumici Katarini Radivojević, koja u pomenutom filmu igra ulogu Cone, pripala je čast da otvori festival nakon čega je usledio vatromet nad Smederevom.

dunav film fest smederevo
Katarina Radivojević je otvorila ovogodišnji Dunav Film Fest / Glumci su se poklonili publici nakon prikazivanja filma „Nečista krv – greh predaka“ (Foto: Dunav Film Fest)

Publici se obratio i Igor Stanković, idejni tvorac festivala rečima: „Lepo je biti ovde ponovo i puno toga veže za Smederevo: najlepša tvrđava, lepi ljudi, dobro vino i pre svega vi, najbolja publika bez koje ovaj festival i ideja o nastanku festivala ne bi bila ovako snažna.“ Izjavio je i da se nada da će sva pažnja biti usmerena na ovogodišnji festival budući da sledeće godine Dunav Film Fest obeležava mini jubilej.

Podsećamo, četvrto izdanje Dunav Film Festa biće održano od 20. do 25. avgusta ove godine u Smederevu. Film „Nečista krv, greh predaka“ je jedan od osam filmova koji učestvuju u trci za nagradu „Dunavska lađa“.

Film je već pobrojao nagrade na festivalima, prvo nagradu publike na Festivalu evropskog filma na Paliću, a zatim i prvu nagradu na Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji.

Reditelj Milutin Petrović ispričao je ukratko priču o scenariju ovog filma: „Voja Nanović je pionir jugoslovenske kinematografije i on je 1975. godine napisao scenario koji je bio izgubljen i ja sam ga pronašao. Pronašao sam ga sa idejom da vidim šta je pisao, nije mi padalo na pamet da radim nešto napravljeno ’75. godine. O tome se i radi u filmu, što mi mislimo da je u 19. veku bilo lošije nego nama i mislimo da su scenariji napisani ’75. lošiji nego oni koji se pišu danas. Međutim, neće biti. Od te moje zainteresovanosti i zapanjenosti mnogo je važnije kada je Snežana (Snežana Van Hauvelingen, producent filma) pročitala scenario, jer je onda ta borba dobila smisao.“

dunav film fest otvaranje
Na otvaranju Dunav Film Festivala (Foto: Dunav Film Fest)

Utisak nakon odgledanog filma jeste da je vredan svake pažnje. Radnja filma, iako smeštena u 19. vek borba je čoveka da sačuva mir sa ljudima oko sebe, sa svojom porodicom, kao i mir u sebi, sa čime i savremen čovek može da se identifikuje. Sjajna glumačka ekipa je dorasla zadatku da ispriča ovu ni malo jednostavnu priču o našoj prošlosti i istoriji.

O programu Dunav Film Festa

Dunav Film Fest će tokom šest dana biti održan i u Centru za kulturu Smederevo, na brodu Pristan, kao i lokaciji Karađorđev Dud. Pored ove četiri lokacije, program festivala biće propraćen i onlajn na MojOFF filmskoj platformi.

Publika će imati priliku premijerno da pogleda čak tri domaća ostvarenja od kojih se film „Nečista krv – Greh predaka“ nalazi u glavnom takmičarskom programu i trci za glavnu nagradu festivala „Dunavska lađa“, a TV serija „Crna Svadba“ biće prikazana kao specijalna projekcija. Film „Nebesa“ reditelja Srđana Dragojevića zvanično će zatvoriti Dunav Film Fest.

Cena ulaznice za takmičarski program na Tvrđavi iznosi 200 dinara i uključuje obe projekcije filma tokom jednog dana, dok je ulaz na ostalim lokacijama slobodan. Broj mesta u Malom Gradu je ograničen i projekcije će se održavati uz poštovanje svih propisanih zdravstvenih mera.

Za publiku koja će pratiti festival na onlajn platformi MojOFF cena pretplate na gold paket iznosi 1 dinar.

Više informacija o kompletnom programu naći će se na sajtu Dunav Film Fest www.dunavfilmfest.rs


♥ Ako vam se svideo tekst podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Putovanje na Kosovo i Metohiju

Sve što treba znati o putovanju na Kosovo i Metohiju

novi becej kej

Velikogospojinski dani – Gospojina 2021.