in

Dani gradova u Srbiji

dani gradova u srbiji

Ujedinjene nacije su odredile da se 31. oktobar obeležava kao Svetski dan gradova.

Srbija ima ukupno 29 mesta sa statusom grada. Uslov za dobijanje statusa grada je više od 100.000 stanovnika, poseban geografski položaj i izuzetan značaj za pojedina područja Srbije, kao i blizina državne granice.

Svaki od naših gradova, baš poput gradova širom sveta, obeležava svoj dan. Taj dan može biti datum osnivanja ili datum koji je od izuzetnog značaja za grad, a prate ga brojne svetkovine.

Dobro je znati kada se obeležavaju, jer proslavu Dana grada često prati veliki broj događaja koji su najčešće besplatni!

  1. Beograd

   Tradicionalna manifestacija Dani Beograda održavaju se od 16-19.aprila. Ovaj period za proslavu je izabran zbog dva važna događaja u istoriji Beograda – 16. april 878. godine kada je u pismu pape Jovana VIII prvi put pomenuto ime Beograd i 19. april 1867. godine kada je knez Mihailo Obrenović od Turaka dobio ključeve grada čime je Beograd ponovo postao srpski grad.
   Poseban dan grada je i Spasovdan, koji je kao beogradsku slavu odredio despot Stefan Lazarević 1403. Godine, kada je Beograd postao prestonica Srbije. Litija ima ustaljenu trasu beogradskim ulicama, simbolično zatvarajući krug u dvorištu Vaznesenske crkve, iz koje i polazi.

  2. Bor

   Dan Bora se obeležava 03. oktobra, kao dan oslobođena grada u Drugom svetskom ratu. Dan grada je do sada obeležavan polaganjem cveća na spomen obeležje nastradalima u Drugom svetskom ratu i Svečanom akademijom u Muzičkoj školi „Miodrag Vasiljević“ gde su nagrađivani učenici generacije osnovnih i srednjih škola.

  3. Čačak

   Dan grada Čačka obeležava se 18. decembra. Na taj dan 1408. godine Čačak je prvi put pomenut u jednom dubrovačkom spisu. Gradski čelnici na ovaj dan održavaju svečanu sednicu Skupštine grada i dodeljuju najviša priznanja.

  4. Jagodina

   Jagodina je za svoj dan uzela 28. juli, po prvom spominjanju u jednom pisanom dokumentu, a reč je o razrešnici – pismu kneginje Milice Jevgenije sa sinovima knezom Stefanom i Vukom Lazarevićem, iz 1399. godine, Dubrovačkoj Republici, čiji se original čuva u Dubrovačkom muzeju, a kopija u Zavičajnom muzeju u Jagodini. Na glavnom trgu u Jagodini na taj dan tradicionalno se organizuju koncerti.
   Poseban dan u Jagodini je i Otvoreni dan Jagodine – manifestacija koja se održava u avgustu, a za sve posetioce toga dana ulaz u Akva park, poseta Muzeju voštanih figura i ZOO vrtu, su besplatni.

  5. Kikinda

   Nije nam pošlo za rukom da ustanovimo da li Kikinda obeležava dan grada. Naime, izvori govore da je dan grada bio dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu, zatim datum kada je Marija Terezija dala privilegije Velikokikindskom distriktu, pa uvođenje slavljenja letnjeg svetog Nikole, dok je poslednji predlog bio da to bude 20. oktobar, jer je na taj dan 1750. godine potpisan sporazum o naseljavanju Srba na tom području. Predloženo je i da se kao praznik grada proslavlja 28. decembar, dan kada je 1892. godine Kikinda proglašena za grad sa uređenim senatom.

   gradovi-srbije
   Beograd, Čačak, Kikinda
  6. Kragujevac

   Kragujevac, nizom raznovrsnih manifestacija, obeležava Đurđevdan (6.maj) kao Dan grada. To je izuzetno značajan datum u istoriji ovog grada, jer je tog dana 1818. godine knez Miloš odlučio da sedište pretonice preseli u Kragujevac. Dan grada počinje da se obeležava Đurđevdanskim pesničkim susretima već početkom maja, a održavaju se i brojne pozorišne predstave, folklorni maraton, dečiji karneval i koncerti na Trgu kod Krsta.

  7. Kraljevo

   Grad Kraljevo slavi svoj dan, 7. oktobra koji je u narodnu poznat kao Kraljevdan. Tog datuma, 1226. godine, preminuo je prvi srpski krunisani kralj Stefan Prvovenčani koji je sklopio trajan mir sa bratom i obezbedio Srbiji za duži period miran razvoj. U znak zahvalnosti dinastiji Nemanjića, kao tvorcima srpske državnosti, ovaj dan je ustanovljen kao dan Kraljeva.
   Na ovaj dan dodeljuje se priznanje zaslužnog građanina, održava se veliki broj kultunih događaja i koncerata na centralnom gradskom trgu Srpskih ratnika.

  8. Kruševac

   Vidovdan (28. jun) se u Srbiji obeležava kao nacionalni i verski praznik, a u Kruševcu kao Dan grada. Na taj dan se nagrađuju đaci generacija osnovnih i srednjih škola. Obeležavanje Dana grada počinje dvadesetak dana ranije održavanjem kulturnih, sportskih i zabavnih programa.

  9. Leskovac

   Leskovac kao Dan grada obeležava 11. oktobar, dan kada je 1944. godine oslobođen od Nemaca. Na ovaj dan uručuju se gradska priznanja i dodeljuje nagrada počasnog građanina Leskovca, dok najuspešniji učenici i studenti dobijaju novčane nagrade.

  10. Loznica

   Loznica Dan grada obeležava 16. juna. To je dan kada je davne 1866. godine Loznica od turske kasabe postala varošica. To je prilika da se dodele gradska priznanja i plakete, a tokom celog dana uživa u raznovrsnim programima, izložbama, nastupima folklornih grupa i koncertima.

  11. Niš

   Praznik grada Niša je 11. januar, dan oslobođenja Niša od Turaka 1878. godine. Ovaj dan se obeležava dodelom nagrada „11. januar“, kao najviših gradskih priznanja, i polaganjem venaca na Spomenik oslobodiocima.

  12. Novi Pazar

   Dan grada Novog Pazara je 20. april, datum kada je 1461. godine prvi put pomenut u pisanim spisima u jednom dubrovačkom dokumentu. Osnivač grada je turski vojskovođa Isa-beg Isaković, koji je osnovao i Sarajevo, Skoplje i Šabac. Dan grada obeležava se svečanom akademijom, na kojoj se dodeljuju priznanja, kao i brojnim kulturnim aktivnostima i koncertima.

  13. Novi Sad

   Dan Grada Novog Sada je 1. februar – dan kada je 1748. godine Novi Sad proglašen slobodnim kraljevskim gradom. Carica Marija Terezija potpisala je tada „Povelju slobodnog kraljevskog grada“ i Novi Sad je stekao autonomiju visokog stepena u okviru tadašnje Habsburške monarhije.
   Od 1998. godine 1. februar se i zvanično obeležava kao Dan grada, a zaslužnim pojedincima za doprinos i promociju slobodarskih vrednosti dodeljuje se prestižna Februarska nagrada.

  14. Pančevo

   Dan grada Pančeva, 8. novembar, praznuje se u znak sećanja na 1918. godinu kada je srpska vojska pod vođstvom kapetana Petra Aračića oslobodila grad i pripojila ga Srbiji. Povodom proslave dana grada, u Kulturnom centru se održava svečana akademija i dodeljuju nagrade najzaslužnijima. Proslava traje nekoliko dana uz bogat kulturni program.

  15. Pirot

   Dan grada Pirota je 28. decembar. Na ovaj dan, 1877. godine Pirot je oslobođen od Turaka, a tim povodom predstavnici lokalne samouprave i udruženja boraca polažu vence na spomeniku Oslobodiocima u Tijabati i grobu Kapetana Karanovića u porti Manastira Sveti Đorđe u Temskoj. U okviru obeležavanja, održavaju se svečana sednica gradskog veća i svečana akademija.

   dani-gradova-srbije
   Novi Sad, Novi Pazar, Kraljevo
  16. Požarevac

   Dan grada Požarevca je ujedno i slava Požarevca – Sveta Trojica ili Duhovi, koji se uvek slave 50. dan posle Uskrsa i deseti dan posle Spasovdana.
   U okviru proslave praznika, održava se svečana akademija u požarevačkom Centru za kulturu na kojoj se, pored kulturno-umetničkog programa, najzaslužnijim pojedincima i ustanovama dodeljuju povelje grada. Na sam dan praznika, ulicama grada se kreće Sveta litija, a u požarevačkoj Sabornoj crkvi služi se Sveta arhijerejska liturgija.

  17. Priština

   Priština je status grada dobila 2007. godine prema tadašnjem zakonu o teritorijalnoj organizaciji. Nije nam pošlo za rukom da ustanovimo da li se i koji datum obeležava kao dan grada.

  18. Prokuplje

   Prokuplje obeležava Dan grada 21. jula kada se organizuje niz kulturnih, sportskih i privrednih manifestacija – književne i muzičke večeri i sportska takmičenja. Glavna ulica biva pretvorena u Ulicu darivanja gde posetioci mogu besplatno da probaju poznata jela i pića ovoga kraja.

  19. Smederevo

   Polaganjem venaca na spomen obeležje kod Karađorđevog duda, svake godine počinje program obeležavanja 21. novembra – Dana grada Smedereva. Dan grada se obeležava kao uspomena na Aranđelovdan 1805. godine kada je Smederevo posle 346 godina oslobođeno od Turaka. Voždu Karađorđu kod duda su predati ključevi grada čime je poslednja srednjevekovna prestonica Srbije postala slobodna.

  20. Sombor

   Dan grada Sombora je 17. februar, datum kada je 1749. godine Sombor stekao status slobodnog i kraljevskog grada koji mu je dodelila carica Marija Terezija u zamenu za 150.000 forinti u zlatu. Tim povodom se u gradu održava niz manifestacija – izložbe, pozorišne predstave i koncerti, besplatni za sve građane i posetioce grada.

  21. Sremska Mitrovica

   Grad Sremska Mitrovica, kao Dan grada i slavu grada obeležava Svetog velikomučenika Dimitrija (Mitrovdan), 8. novembra. Proslava počinje liturgijom u Sabornom hramu Svetog velikomučenika DImitrija, posle koje litija prolazi centralnim gradskim ulicama.

  22. Subotica

   Subotica Dan grada proslavlja 01. septembra, u spomen na 1779. godinu kada je doneta Povelja Marije Terezije, kojom je Subotica od varoši postala slobodan kraljevski grad. Dan grada se proslavlja višednevnim različitim kulturnim i zabavnim programima koji su zanimljivi ne samo Subotičanima nego i njihovim gostima.
   Svečanoj sednici skupštine grada prethodi tradicionalni nastup duvačkog orkestra i podizanje zastave grada ispred ulaza Gradske kuće. Tokom prepodneva na Gradskom trgu nastupaju kulturno-umetnička društva, a u večernjim časovima se održavaju koncerti.

  23. Šabac

   Nizom manifestacija grad Šabac obeležava 22. april kao Dan grada, u znak sećanja na 1867. godinu kada je turska vojska posle tri veka napustila grad. Centralna manifestacija obeležavanja Dana grada održava se u pešačkoj zoni. Čitave sedmice tu se održavaju radionice, predstave, koncerti i izložbe na otvorenom.

  24. Užice

   Dan grada Užica, 9. oktobar, obeležava se brojnim manifestacijama koje se održavaju od 2. do 11. oktobra. Ovaj datum Užičani slave kao Dan grada, jer je to dan kada je prvi put u pisanim dokumentima Užice pomenut davne 1329. godine. U realizaciji programa obeležavanja Dana grada učestvuju gradske ustanove, sportisti, umetnici, udruženja, učenici osnovnih i srednjih škola, kao i najmlađi sugrađani, deca iz užičkih vrtića. Svečana akademija posvećena proslavi Dana grada održava se 9. oktobra u sali Narodnog pozorišta.

  25. Valjevo

   Datum 20. mart za Dan grada Valjeva izabran je 2004. godine, umesto do tada važećeg 15. septembra. Datum 15. septembar 1944. godine kada je Valjevo oslobođeno u Drugom svetskom ratu, zamenjen je za 20. mart 1804. dan oslobođenja Valjeva u Prvom Srpskom ustanku. Povodom Dana grada u Centru za kulturu održava se svečana akademija na kojoj se uručuju nagrade grada Valjeva pojedincima i kolektivima za ostvarene rezultate u prethodnoj godini.

   proslave-gradova-srbije
   Sremska Mitrovica, Zaječar, Subotica
  26. Vranje

   Dan grada Vranja se obeležava svakog 31. januara u znak sećanja na oslobođenje Vranja od Turaka. Tim povodom se priređuju izložbe, predavanja, sportska dešavanja i drugi kulturni događaji.

  27. Vršac

   Sveti Teodor Vršački, koji se obeležava 29. maja slava je Eparhije banatske i Dan grada Vršca. Tim povodom dodeljuju se društvena priznanja, kao najveće priznanje grada, Nagrada za životno delo.

  28. Zaječar

   Zaječar kao Dan grada obeležava 7. septembar, dan kada je oslobođen u II Svetskom ratu. Nakon polaganja venaca na spomen obeležja palim borcima koji su stradali za slobodu grada. Program obeležavanja Dana grada nastavlja se u zaječarskom pozorištu, gde se priređuje svečana akademija na kojoj se uručuju najviša godišnja priznanja grada.

  29. Zrenjanin

   Odlukom o ustanovljenju praznika grada, nagrada, javnih priznanja i zvanja počasnog građanina propisano je da Zrenjanin ima tri praznika: 28. avgust (dan Uspenja presvete Bogorodice, Velika Gospojina) – Dan grba grada Zrenjanina, zatim 2. oktobar – Dan oslobođenja grada Zrenjanina u Drugom svetskom ratu, kao i 17. Novembar – Dan oslobođenja grada Zrenjanina u Prvom svetskom ratu.

Proslavite Dan grada u svom gradu ili posetite neki drugi grad tokom njegove svečanosti!
I naravno, javite svoje utiske!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

noc-boema-2019

Prva Noć boema u Novom Sadu

wellness i spa fest 2019 metropol palace

III Wellness&Spa Fest: Inspirativno putovanje kroz čaroliju wellnessa