in

Prva Noć boema u Novom Sadu

noc-boema-2019

Noć boema je zamišljena kao kulturno-turistička manifestacija sa ciljem da podseti na spomenike kao čuvare naše tradicije, kojih ima mnogo u širem centru  Novog Sada, kao i na ljude čiji su to spomenici i čija dela su u temeljima naše kulture. Ovaj jedinstveni festival će se održati 01. novembra od 18 do 22 časa.

Umetnički performans će se odvijati u Katoličkoj porti, gde će na pozorišnoj bini, za kafanskim stolom, na kratko oživeti Jovan Jovanović Zmaj, Đura Jakšić i Mika Antić. Uz tamburaše, kroz dijaloge i monologe, pripovedaće se priče iz njihovog vremena kako bi se naši sugrađani i slučajni prolaznici upoznali sa njima, ali i podsetili, na poučan i zabavan način, na važne ličnosti iz istorije naše umetnosti, književnosti i kulture.

U periodu od 18 do 22 časa, zaredom će se izvoditi desetominutni pozorišni performansi na bini prema sledećem rasporedu, dok će između performansa svirati tamburaši.

Program festivala Noć boema

1.performans-Kafana „Lipa“:
Prvo izvođenje u 18:00, drugo izvođenje u 19:30, treće izvođenje u 21:00

2.performans-Kafana „Poslednji groš“:
Prvo izvođenje u 18:30, drugo izvođenje u 20:00, treće izvođenje u 21:30

3.performans-Kafana „Kod slavine“:
Prvo izvođenje u 19:00, drugo izvođenje u 20:30, treće izvođenje u 22:00

1. Kafana „Lipa“: Miroslav Antić je smešten u kontekst po kojem je ostao upamćen među svojim sugrađanima. Kao veliki boem, mnogo vremena je provodio u kafani uz svoje muzičare. Za kafanskim stolom, dok tiho svira tamburica u pozadini, kroz dijalog sa svojim prijateljem, on će evocirati uspomene, osvetljavati različite aspekte svog života i dati gledaocima šansu da se naslade njegovim mudrim pogledima na život i svet. Prizor je smešten u kafanu „Lipa“ koja od 19. veka stoji na istoj adresi u centru Novog Sada, u Miletićevoj ulici.

2. Kafana „Poslednji groš“: Još jedan veliki boem i umetnik, Đura Jakšić, smešten je u ambijent kafane „Poslednji groš“ koja se nalazila u Požarevcu, čijem imenu je kumovao kada je iz svog džepa izvukao zadnju paru i uzviknuo „Poslednji groš!“. Upravo u toj kafani, odigrala se i jedna čuvena anegdota iz njegovog života, koja na pravi način oslikava prirodu ovog velikog pesnika i slikara.

3. Kafana „Kod slavine“: Život i pesnički opus našeg slavnog romantičara, Jovana Jovanovića Zmaja, predstavljen je u formi dijaloga sa njegovom braćom, Kornelijem, Dimitrijem i Georgijem. Razgovor ova četiri zmaja se odvija u kafani „Kod slavine“ koja se nalazila u centru Novog Sada i koja je ostala upamćena po tome što je Zmaj iznad nje otvorio svoju prvu lekarsku ordinaciju.

Scenario: Nina Karanović
Glumci: Amar Ćorović, Vladimir Nićiforović, Petar Đurđević, Vukašin Jovanović, Dragan Petrović, Aleksandar Kecman, Ana Pavlović, Nikola Simić, Janko Maglovski, Milan Milošević i Mirko Marković

Manifestaciju realizuje udruženje Zeleni front uz podršku Gradske uprave za privredu Grada Novog Sada

♥ Svideo vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

akademija omladinskog turizma srbija za mlade

Akademija omladinskog turizma – konkurs za preduzetničke ideje

dani gradova u srbiji

Dani gradova u Srbiji