in

Kombank dvorana najavila povratak festivala Beogradsko proleće

kombank dvorana

Pre 60 godina, 17. aprila 1961. godine, na sceni Dvorane doma sindikata, današnje Kombank Dvorane, počeo je svoj život prestižni Festival zabavne muzike Beogradsko proleće. Smatra se da je festival bio pandan tadašnjem Opatijskom festivalu, kao i Italijanskom festivalu u San Remu.

Ovo pravo muzičko osveženje dovelo je mnoga poznata imena muzičke scene u kultni prostor sa višedecenijskom tradicijom. Nakon velikog jubileja, Kombank Dvorana ima za cilj da veliko i značajno Beogradsko proleće ponovo zaživi pod njenim krovom.

Naime, nakon što je prava za festival i brend, Kombank Dvorana otkupila od „Udruženja Jazz, zabavne i rok muzike Srbije”, u planu je da se po normalizaciji epidemiološke situacije, pod okriljem Beogradskog proleća nastavi tradicija u Kombank Dvorani, kada će ponovo na Velikoj sceni zablistati muzički velikani domaće zabavne scene.

Istorijat Beogradskog proleća

Podsetimo, jedini žiri na prvom festivalu održanom dva dana zaredom 17. i 18. aprila 1961. godine u Domu sindikata bila je publika. Na prvom Beogradskom proleću nastupili su, tada, najpopularniji pevači zabavne muzike u Jugoslaviji: Đorđe Marjanović, Predrag Gojković Cune, Tereza Kesovija, Lola Novaković, Nada Knežević, Dušan Jakšić, Radoslav Graić i Marko Novosel.

Prvo Beogradsko proleće obeležila je pobednička pesma “Anđelina”, čije su verzije pevali Đorđe Marjanović i Radoslav Graić, autor pesme. Drugo mesto osvojio je Đorđe Marjanović sa pesmom “Nek’ prođe zima”, dok je treće mesto pripalo Marku Novoselu, koji je izvodio pesmu “Valovi”.

Na inicijativu Umetničkog ansambla “Stanislav Binički” i Vojkana Borisavljevića, 2009. godine održan je koncert evergrin muzike, nazvan “Proleće u Beogradu, a potom i 2010. i 2011. godine.

Na ovim, revijalnim koncertima, održanim u Domu sindikata nastupili su Đorđe Marjanović, Lola Novaković, Miki Jevremović, Leo Martin, Bisera Veletanlić, Dušan Jakšić, Neda Ukraden, Maja Odžaklijevska, Radmila Karaklajić, Zafir Hadžimanov, Ljiljana Petrović, Boris Bizetić, Beti Đorđević, Lado Leskovar, Lutajuća srca i mnogi drugi, a 2011. godine gost iznenađenja bila je Tereza Kesovija.

Dom sindikata (Kombank dvorana) – svedok jednog vremena

Dvorana Doma sindikata, na čijim temeljima danas živi Kombank Dvorana svečano je otvorena 13. juna 1957. godine uz zvuke orkestra Beogradske filharmonije koji je izveo Četvrtu simfoniju Čajkovskog.

Time je označen početak rada institucije koja će postati stecište kulturnog i društvenog života prestonice 60-ih godina prošlog veka, pa sve do danas.

Kako istorijski podaci svedoče, bogat sadržaj i kulturno-umetnički program odmah je privoleo Beograđane da posećuju tada jedinstveni prostor Dvorane Doma sindikata i da po veoma pristupačnim cenama prate koncerte klasične muzike, soliste, ali i sadržaje za decu.

Foto: Arhiva Dvorane Doma sindikata (Fotografija levo: Dvorana doma sindikata u vreme održavanja Jugoslovenskog festivala dugometražnog i kratkometražnog filma, Fotografija desno: Luis Armstrong u Dvorani Doma sindikata)

Ne bez razloga, kako istorija i slike prošlosti svedoče, u to vreme smatrana i nazivana “Beogradskom Olimpijom”, scenu, skraćeno nazivanog „Dom sindikata“, krasili su svetski, muzički velikani poput Luisa Armstronga, Ele Ficdžerald, Majls Dejvisa, Šarla Aznavura, Djuka Elingtona, B. B. Kinga. Nastupe su imale i Berlinska i Njujorška filharmonija, kao i pijanista svetskog glasa Artur Rubinštajn.

Svakako, istorija ne zaboravlja i velikane domaće scene, a kao jedan od najznačajnihih koncerata 1963. godine – upamćen je i arhivskim okom zabeležen koncert Đorđa Marjanovica, kada je prema navodima dokumentarnog filma „Svedok jednog vremena“ reditelja Igora M. Toholja- publika Marjanovića nakon koncerta na rukama nosila do Slavije.

Orgulje – kruna muzičke zaostavštine Doma sindikata

Reč je o retkim i vrednim orguljama koje su danas smeštene iza bine u velikoj sali. Težina im, prema procenama, prelazi nekoliko tona.

Tih godina su to bile i najveće orgulje u ondašnjoj Jugoslaviji. Izradila ih je kompanija “Walcker” iz nemačkog grada Ludvigsburga, koja je i na svetskom nivou bila najpoznatija po proizvodnji ovog instrumenta. Od samog početka orgulje su predstavljale originalno umetničko-zanatsko delo.

U funkciji su bile do 1998. godine, kada je načinjeno i nekoliko pokušaja njihove restauracije.

Naslovna fotografija: kombankdvorana.rs


♥ Ako vam se svideo tekst podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

novi protokoli za organizaciju događaja

Novi protokoli za organizaciju događaja

turistički vaučeri odmor u srbiji 2020

Sve o turističkim vaučerima za odmor u Srbiji