in

Završen Sajam turizma u Novom Sadu

sajam turizma

Na Novosadskom sajmu je od 17. do 19. novembra održan 53. Međunarodni sajam turizma. Novi termin je obećavao nove doživljaje, a sudeći po reakcijama izlagača nije izneverio očekivanja.

Sajam turizma okupio je više od 250 učesnika iz Srbije, zemlje partnera Crne Gore, iz Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Severne Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Turske, Rumunije, Kipra, Bugarske, Iraka i Austrije.

Zemlja partner Crna Gora je prvenstveno najavljivala aranžmane za zimovanja, dočeke nove godine, ali i prve za letovanja u dobro poznatim primorskim mestima.

U Hali „Master“ tokom tri dana predstavile su se agencije, organizacije, institucije, poslovna udruženja, turoperatori, hoteli, banje, terme, nacionalni parkovi, osiguravajuće kuće, javna preduzeća, vinarije i destilerije, mali proizvođači hrane i pića.

Kongresni centar „Master“ bio je mesto na kojem su održani brojni stručni skupovi posvećeni đačkom, omladinskom turizmu kao i savremenim tendencijama u turizmu i hotelijerstvu. Samo je konferencija, koja je organizovana u saradnji sa Prirodno matematičkim fakultetom Univerziteta u Novom Sadu, koja je trajala tri dana, okupila oko 100 učesnika/autora iz Srbije, Severne Makedonije, Bugarske, Turske, Italije, Kipra, Sjedinjenih američkih država, Crne Gore, Hrvatske, dok je veliko interesovanje vladalo i za teme iz oblasti medicinskog turizma.

Brojne su bile i degustacije, ali i prilike da posetioci kupe proizvode od mleka, mesa, rukotvorine, rakiju, vina i druge proizvode. Veliku pažnju je privukao i Festival festivala Rogalj.

Turistička organizacija Vojvodine je predstavila drugo ekskluzivno štampano izdanje kuvara „Vojvođanski ručak – neodoljivi ukusi ravnice“.

Šesti Gastro kup Srbija

Šesti Gastro kup Srbija u organizaciji Zelene doline održan je u petak i subotu, u okviru Sajma turizma. Okupio je rekordan broj takmičara – 50. To je maksimalan broj koji može da stane u pet boksova. Takmičenje je organizovano u kategorijama – piletina, pasta, tradicionalno jelo na moderan način, fužn diš je novitet na takmičenju ovde i nacionalna trpeza. Najmlađi takmičari su iz prvih razreda srednjih škola, a stariji imaju više od 50 godina. Osim iz Srbije, takmičari su stigli i iz Slovenije, Hrvatske i Severne Makedonije. Najviše im se dopada što je Sajam turizma odvojen od drugih priredbi, što je dovelo i do postavke kojom su izuzetno zadovoljni.

Najbolje iz Vojvodine

Na Novosadskom sajmu na Sajmu turizma danas su uručeni sertifikati novim korisnicima oznake Najbolje iz Vojvodine, oznake koja je nakon čak šest godina pauze ponovo ustanovljena 2021. godine. Svečanost je upriličena u Hali „Master“ na štandu Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam.

Znak Najbolje iz Vojvodine Novosadski sajam je poneo za Poljoprivredni sajam u kategoriji manifestacija. Novosadski sajam će naredne godine obeležiti vek postojanja, a od 20. do 26. maja, organizovati 90. međunarodni poljoprivredni sajam. Danas je Međunarodni poljoprivredni sajam najveća i najznačajnija smotra agrara u ovom delu Evrope. Okuplja sve značajne aktere agrobiznisa i predstavnike privrednih grana koje se naslanjaju na poljoprivredu, iz Srbije i sveta. Generalnom direktoru Novosadsko sajma, Slobodanu Cvetkoviću, priznanje su uručili Nada Matić, proslavljena paraolimpijka i Nenand Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam. Novosadski sajam sada ima pravo da na Poljoprivrednom sajmu znak Najbolje iz Vojvodine ističe u naredne tri godine.

U kategoriji manifestacija znak su poneli i Turistička organizacija Grada Kikinda za manifestaciju ,,Dani ludaje“ i Grad Zrenjanin za manifestaciju ,,Dani piva“. Nacionalna komora za modu Srbije ponela je oznaku za manifestaciju ,,Serbia Fashion Week“, Turistička organizacija Šid za manifestaciju ,,Sremska kulenijada“, a Udruženje građana Fortuns za MEKST konferenciju.

Nada Matić i Borislava Perić Ranković, nedavno su osvojile prvo mesto u dublu na Svetskom prvenstvu za osobe sa invaliditetom u Granadi. Fenomenalan uspeh nisu ostvarile samo u ovoj, već i u drugim konkurencijama gde su osvojene još dve medalje za Srbiju.

Priznanja su uručena i u kategorijama proizvoda, usluga i starih zanata. Uz Nenada Ivaniševića, priznanja je danas uručivala i Andrea Vilagoš, prvakinja sveta u bacanju koplja za uzrast do 20 godina.

Održano Veče šampiona i dodeljena priznanja

U Kongresnom centru „Master“ Novosadskog sajma, na Večeri šampiona, u petak, 18. novembra, uručena su zaslužena priznanja osvojena na ocenjivanju kvaliteta turističko-ugostiteljskih objekata i usluga.

Veliki šampionski pehar, sa titulom Apsolutnog lidera kvaliteta 53. međunarodnog sajma turizma poneo je Hotel „Fruške terme“, Banja Vrdnik – za najviši nivo hotelske usluge.

Hotel „Sheraton“ je za razvoj turizma i visokih standarda u hotelijerstvu grada Novog Sada nagrađen Velikim šampionskim peharom.

Specijalna priznanja Novosadskog sajma pripala su Crnoj Gori Zemlji partneru Sajma turizma, Pokrajinskom sekretarijatu za privredu i turizam, i Gradu Novom Sadu Gradskoj upravi za privredu – za podršku u organizovanju Sajma turizma.

Tokom večeri uručeno je 26 pehara Novosadskog sajma, 8 povelja, 16 plaketa i 3 diplome sa posebnim priznanjem.

Na samom početku svečanosti Balkanska alijansa hotelskih asocijacija BAHA, koju danas čine poslovna udruženja hotelsko ugostiteljske privrede zemalja regiona, uručila je svoje nagrade – dva priznanja su pripala hotelima, a dve plakete novim ambasadorima turizma.

Novosadski sajam je i ove godine, u saradnji sa izlagačima, organizovao Poklon-igru za posetioce sa kupljenim ulaznicama na 53. Međunarodnom sajmu turizma. Imena dobitnika naknadno će biti objavljena na sajtu Novosadskog sajma.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

green fest

Objavljen filmski program 13. Međunarodnog festivala zelene kulture Green Fest

european festival awards

[Glasajte!] Sedam festivala iz Srbije u trci za European Festival Awards