in

Objavljen filmski program 13. Međunarodnog festivala zelene kulture Green Fest

green fest

Trinaesti Međunarodni festival zelene kulture „Green Fest“ će biti održan od 21. do 25. novembra, u onlajn izdanju, i ove godine, svi sadržaji će biti besplatni, i dostupni na internet portalu festivala.

Svi koji su zainteresovani za životnu sredinu, ekologiju, klimatske promene, održivi razvoj, i srodne teme, moći će da pogledaju ukupno 6 dugometražnih i 45 filmova srednjeg i kratkog metra.

Na festivalu Green Fest (greenfest.rs) će moći da se gledaju višestruko nagrađivani dugometražni filmovi.

„Fabrika pandemije“ je novi film čuvene francuske rediteljke Mari-Monik Roben koji nam otkriva kako su seča šuma, ekspanzija monokultura i industrijskog stočarstva ali i klimatska neravnoteža pogodovali širenju novih patogena. Po prvi put dvadeset naučnika sa pet kontinenata pružiće pregled ovog pitanja, postavljajući smernice za dalje delovanje na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou.

Pogledajte trejler za film Fabrika pandemije

„Rat sa plastikom“ nam otkriva kako uprkos naporima da se smanji upotreba plastike, i rastuća kriza zagađenja okeana, industrija plastike ubrzano povećava novu proizvodnju i promoviše poznato rešenje: reciklažu, iako postoji sumnja da bi široko rasprostranjeno recikliranje plastike ikada bilo ekonomski održivo.

Pogledajte trejler za film Rat sa plastikom

Film „Sava“ u naraciji Mire Furlan, je svedok ljudske istorije, kanal između Istoka i Zapada, zajednička nit između nacija koje su sada podeljene.

Pogledajte trejler za film Sava

„More soli“ nas vodi kroz priču o najvećoj rezervi litijuma na svetu u Boliviji. Uoči energetske promene, cela planeta će deliti njihovu budućnost i sudbinu.

Pogledajte trejler za film More soli

Sa globalnim protestima u porastu, „Draga buduća deco“ je film o novoj generaciji u srcu ove seizmičke političke promene.

Pogledajte trejler za film Draga buduća deco

“Jednom kada saznaš” nas vodi na put koji će uzburkati emocije u našim srcima i misaone procese u glavama. Suočeni sa realnošću klimatskih promena i smanjenja resursa, deluje da je kolaps naše industrijalizovane civilizacije neizbežan. Reditelj Emanuel Kapejin u potrazi za odgovorima, upoznaje klimatske naučnike, aktiviste koji zastupaju direktnu demokratiju, pokrete građanske neposlušnosti, sve one koji se bore da pronađu izlaz iz ove situacije.

Pogledajte trejler za film Jednom kada saznaš

Filmovi kratkog i srednjeg metra svojim kvalitetom sve više pariraju visokobudžetnim filmovima. Skoro svi filmovi ovog programa su iz 2021. i 2022. godine i raspoređeni su u tri kategorije – kratki metar, srednji metar i animirani film.

Ovogodišnje izdanje Green Festa su podržali Delegacija Evropske unije, Francuski institut i ambasada Francuske, Hajnrih Bel fondacija, Sekretarijat za zaštitu životne sredine grada Beograda, Ministarstvo kulture RS, kao i mnogobrojni partneri i prijatelji festivala.


♥ Svideo vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

svetsko prvenstvo u fudbalu

Počinje Svetsko prvenstvo u fudbalu

sajam turizma

Završen Sajam turizma u Novom Sadu