in

Nova avantura u Ivanjici: Otvorena Via Ferrata Mučanj

via ferrata mučanj ivanjica

Via ferrata je italijanski izraz koji se može prevesti kao “gvozdeni put”i predstavlja opis za obezbeđenu, odnosno osiguranu planinsku stazu kroz stenovite terene kojima je normalno kretanje nemoguće, teško ili vrlo opasno.

Iako se u prevodu mogu koristiti nazivi “obezbeđena planinska staza”, “osigurana planinska staza”, “gvozdeni ili čelični put” uglavnom je i naši planinari nazivaju izvornim imenom “via ferata” ili jednostavnije samo “ferata”.

Za bezbedno kretanje feratom neophodno je imati opremu. U obaveznu opremu spadaju: kaciga (šlem), pojas i ferata set (Y komplet). Podazumeva se da svaki od ovih delova mora biti izrađen po međunarodno važećim standardima, odnosno mora posedovati odgovarajuće sertifikate.

Ovaj vid penjanja i adrenalinskog užitka poslednjih godina i u našem regionu postaje sve popularniji i dobija sve više poklonika.

Via Ferrata Mučanj

Početkom novembra na planini Mučanj, otvorena je Via Ferrata. Od centra Ivanjice do Via Ferrate potrebno je oko 35 minuta vožnje (27 km), dobro obeleženim putem. Sa glavnog puta su postavljeni putokazi koji sve avanturiste vode tačno do početka ferate.

Neposredno pre ulaska u feratu stoji informativna tabla sa detaljnim karakteristikama ferate, slikama neophodne opreme za korišćenje u penjanju i potencijalnim opasnostima koje mogu zadesiti korisnike ferate.

Korišćenje ferate je besplatno. U narednom periodu Turistička organizacija opštine Ivanjica će omogućiti uslugu angažovanja vodiča obučenog za via ferate i iznajmljivanje potrebne sertifikovane opreme neophodne za  korišćenje via ferate.

via ferrata ivanjica
Via Ferrata Mučanj (Autor fotografije: Nikola Tomić)

Via Ferrata je teška i fizički zahtevna.

Via Ferrata Mučanj – karakteristike

 • Ukupna dužina sajle do vidikovca 500m
 • Visinska razlika 200m
 • Težine D,C,B
 • Ferrata je opremljena čeličnim klinovima i sajlom sa nogostupima
 • Prosečno vreme prelaska ferrate sa manjom grupom je oko 3h
 • Silazak je okolnim makadamskim putem koji vodi od vrha ferrate. Vreme silaska je oko 1h.

Uslovi za kretanje feratom

 • Ferratom mogu da se kreću isključivo psihofizički spremni planinari uz upotrebu sertifikovane opreme koja obuhvata pojas, šlem, via ferrata set.
 • Nije dozvoljeno kretanje ferratom neiskusnim penjačima i maloletnim licima bez pratnje punoletne osobe.
 • Planinarima koji nisu aktivni alpinisti preporučuje se unajmljivanje vodiča za Via ferrate.
 • Preporučeno je sa sobom poneti minimum 1,5 l vode
 • U slučaju nevremena spustiti se najbližom stazom za evakuaciju
 • Via Ferratu koristite na sopstvenu odgovornost
via ferrata mučanj
Via Ferrata Mučanj (Autor fotografije: Nikola Tomić)

Svi zainteresovani da se u ovoj avanturi oprobaju ili saznaju više o istoj, potrebne informacije mogu dobiti u prostorijama Turističke organizacije opštine Ivanjica, na telefon +381 (0) 32 665-085, e-mail adresu: office@ivatourism.org

Autor fotografija Via Ferrata Mučanj: Nikola Tomić

Vidikovci Ivanjice

U Ivanjici treba naći vremena i za uživanje u netaknutoj prirodi i odlazak do vidikovaca sa kojih se pružaju nezaboravni prizori.

Vidikovac Kušići

Vidikovac se nalazi u selu Kušići na 25 km od Ivanjice na oko 1050 mnv u neposrednoj blizini hotela Javor i vile Angelina. Sa vidikovca se pruža pogled na okolne planine Goliju, Mučanj i Javor. U blizini vidikovca se nalazi fudbalski teren i ski staza. Vidikovac predstavlјa dodatni sadržaj za goste u selu Kušići, pre svega goste hotela Javor, vile Angelina, apartmana Pešić, kao i lјubitelјe aktivnog odmora.

Vidikovac na Mučnju

Vidikovac se nalazi na planini Mučanj 30 km od Ivanjice na 1534 mnv i jedan je od pet najlepših vidikovaca u zapadnoj Srbiji. Najviši deo masiva Mučnja ima oblik širokog zaravnjenog platoa sa visokim stenama kraškog oblika koji se spuštaju u podnožje Mučnja i vidikovcem sa koga „puca“ pogled na brojne planine koje koje se vide sa vrha Mučnja kao što su Zlatibor, Jadovnik, Gilјeva, Golija, Kopaonik i Stolovi. Nalazi se u ponudi gostiju hotela Katići, pansiona Obradović i Brvnara Logos iz Katića, a posebno je atraktivan i posećen od strane zalјublјenika u aktivni odmor.

Vidikovac Srna na Izubri

Vidikovac se nalazi u blizini sela Devići na oko 40km od Ivanjice. Nadmorska visina vidikovca je 1122mnv. Sa vidikovca se pruže predivan pogled na kanjon reke Izubre. Vidikovac predstavlja dodatni sadržaj za ljubitelje aktivnog odmora uz obeležene pešačke staze.

Vidikovac Teprč

Vidikovac Teprč se nalazi na oko 7 km od Ivanjice. Do njega vodi obeležena pešačka staza iz centra grada. Dužina pešačke staze je 6,7km. Kreće se iz centra grada sa nadmorske visine od 468 m.n.v dok je vrh Teprča 927 m.n.v. Za obilazak ove pešačke staze potrebno je oko dva sata laganog hoda u jednom pravcu. Na vrhu Teprča nalazi se lepo uređen vidikovac koji je novi dodatni sadržaj za sve posetioce koji ovde mogu odmoriti i uživati u nesvakidašnjem pogledu.


♥ Svideo vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

turistički cvet

Proglašeni najbolji u turizmu 2022: Dodeljen Turistički cvet

fijet-srbija

Udruženje FIJET Srbija predstavilo novu nagradu u turizmu