in

Srem na moderan način – Gastro Srem 2019.

gastro-srem-2019-stara-pazova

Turističko gastronomska manifestacija „Gastro Srem“ održaće se u petak i subotu 30. i 31. avgusta na Trgu Zorana Đinđića u Staroj Pazovi sa početkom u 17h pod sloganom „Srem na moderan način“.

Na ovoj manifestaciji proizvode će izložiti domaći proizvođači i gosti iz Srbije i regiona koji se svojim proizvodima izdvajaju po kvalitetu. Biće izloženi mesni i mlečni proizvodi, vina, likeri, sokovi, rakije, med, džemovi, kolači…

Posetioci će moći da degustiraju tradicionalne specijalitete Srema, na koje je uticaj ostavila multikulturalna sredina u kojoj su nastajali i da uživaju u bogatom kulturno – umetničkom programu.

Prvog dana manifestacije održaće se sremačko veče poezije.

Posebna atrakcija drugog dana manifestacije biće nastup ženskog tamburaškog orkestra „La Banda“ .

Manifestacija „Gastro Srem“ ima i gastronomsko takmičarski program.

gastro-srem-stara-pazova
gastro-srem-program
gastro-srem-2019

Fotografije preuzete sa Instagram profila @gastrosrem i @visitpazova

Tradicionalno takmičenje u spremanju ajvara Izađi mi na teglu biće održano u petak. Najbolja od 15 ekipa takmičiće se na nacionalnom takmičenju „Izađi mi na teglu“.

Među izlagačima će se birati najlepše uređen štand, najukusniji slatki i najukusniji slani kolač.

U subotu 31. avgusta održaće se „Open kitchen show“ u okviru koga će poznati blogeri spremati sremačke specijalitete. Sakupljen prilog od degustacije spremljenih jela biće dat u dobrotvorne svrhe.

Decu će posebno obradovati radionica „Slama Land“ na kojoj će umetnici učiti decu kako da naprave predmete od slame. U planu je da se u okviru radionice napravi konj od slame u prirodnoj veličini.

Najmanji štampani kuvar na svetu „Bečka kuvarica“, dimenzije 2cm x2cm, biće izložen u okviru izložbe „Najstariji kuvari Evrope“ koja će biti upriličena u biblioteci „Dositej Obradović“. Najmanji kuvar na svetu je nastao oko 1900. godine u Beču, ima 136 strana i 100 recepata koji se mogu pročitati isključivo uz pomoć lupe. Osim ovog, koji u Srem stiže iz Zagreba, gde se nalazi u privatnom vlasništvu stare ugostiteljske porodice Puntijar, u svetu postoje još tri štampana kuvara ovako malih dimenzija, dva se nalaze u Beču i jedan u Pragu.

U okviru izložbe „Najstariji kuvari Evrope“ biće izložen i prvi srpski kuvar koji datira iz 1855. godine.

Featured image: FB stranica Gastro Srem

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

akademija-vladete-jerotica

Akademija posvećena Vladeti Jerotiću 04. septembra 2019.

festival-bibliobusa-2019

Prvi Festival bibliobusa u Srbiji