in

Susret organizatora turističkih, gastronomskih i etno manifestacija Rogalj 2023.

rogalj

Festival vojvođanskih festivala Rogalj biće održan u nedelju, 1. oktobra 2023. godine na „Salašu 137“ na Čeneju.

Na Roglju će učestovati organizatori brojnih manifestacija iz Vojvodine, te će, uz gastronomske specijalitete, prikaze običaja i nastupe kulturno umetničkih društava, predstaviti sadržaj manifestacija i značaj koji imaju u lokalnoj sredini.

Osnovni cilj Roglja je promocija najrazličitijih festivala kao važnog dela turističke ponude i zato organizatori različitih manifestacija i ijada iz Vojvodine, ali i drugih delova Srbije i regiona, predstavljaju programe i najznačajnija obeležja svojih festivala i gastro manifestacija.

Rogalj kao festival za promociju drugih festivala i manifestacija

Rogalj je održan osam puta do sada, a od 2010. godine značajno je uticao da se tridesetak priredbi prikaže i promoviše, a organizatorima da razgovaraju o unapređenju ovog vida okupljanja zaljubljenika i čuvara tradicije naših sela i lokalnih sredina.

Predstavnici svake manifestacije na Rogalj donose specifičnost svojih festivala i sredina, kao i želju da se pokažu. U ovomе leži i osnovni povod za nastavak održavanja Roglja iz godine u godinu, kao podrška usavršavanju postojećih priredbi, festivala i manifestacija.

Vojvodina je tokom jedne kalendarske godine domaćin preko 1000 različitih manifestacija. Neke su već prerasle u tradicionalne, a druge su u procesu sticanja turističkog značaja za lokalne sredine u kojima se održavaju. Rogalj je odlična prilika da se organizatori upoznaju i povežu kako bi razmenili iskustva i kako bi sa novim saznanjima lakše i efikasnije stvarali nove sadržaje i programe u okviru svojih manifestacija.

Pored organizatora različitih festivala na „Roglju“ učestvuju i udruženja, te mali lokalni proizvođači i zanatlije, koji promovišu svoj rad i proizvode.

Na festivalu se tradicionalno predstavlja i dobro poznata manifestacija BEAN festival (Pasuljijada). Učesnici svake godine imaju priliku da učestvuju i u revijalnom takmičenju u kuvanju pasulja u kotliću, što celom događaju daje poseban ugođaj. Ekipa čije jelo po oceni žirija bude najbolje dobiće vredne nagrade.

Posebnim priznanjima svake godine organizatori izražavaju pažnju prema lokalnim zajednicama i selima koja su se istakla u održavanju manifestacija koje okuplja Rogalj kao jedinstveni festival vojvođanskih festivala.

Bogat prateći program na festivalu Rogalj

Ulaz na Rogalj je besplatan, a posetioce očekuju brojni sadržaji. Moći će da uživaju u ukusima različitih specijaliteta kojima su posvećene manifestacije, poput kobasica, čvaraka, pasulja, štrudli Planiran je i bogat kulturno zabavni program u toku kojeg će biti izvedene narodne igre i prikazani običaji.

U planu su stručna predavanja, na kojima će organizatori manifestacija moći da dobiju savet kako da unaprede turističku ponudu svojih lokalnih sredina. Pored toga, takmičenje u “Ravničarskim igrama” je nešto što uvek privuče pažnju posetilaca, posebno najmlađih, a ljubitelji umetnosti imaće priliku da pogledaju i slike koje će biti naslikane u okviru likovne kolonije tokom same manifestacije.

Program Rogalj 2023.

8:00 – 10:00 Okupljanje učesnika i uređenje štandova

11:00 Svečano otvaranje i predstavljanje učesnika

12:00 Tribina na temu „Mediji i turizam“

13:00 Dodela nagrada

15:00 Dodela nagrada za pripremu hrane

16:00 Kulturno umetnički program

19:00 Završetak manifestacije

Sadržaji: prezentacije na štandovima uz degustacije domaćih proizvoda, likovna kolonija, prikaz pripreme zimnice, prikaz pečenja rakije, izložba starinskih eksponata, takmičenje u kuvanju pasulja Bean Fest…

Više informacija o festivalu „Rogalj“ kao i o takmičenju u pripremanju pasulja „Bean festival“ možete pronaći na interent stranicama rogalj.rs i beanfestival.rs.

Naslovna fotografija: Agencija BIN marketing


♥ Svideo vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

festival srpskog filma fantastike

Festival srpskog filma fantastike i Šetnja zombija krajem septembra u Beogradu

Belgrade Restaurant Show

[Nezaboravna gastronomska avantura] Počinje Belgrade Restaurant Show