in

Održan je VI Festival vojvođanskih festivala – ROGALJ 2021

festival vojvodjanskih festivala rogalj

Na kultnom vojvođanskom Salašu 137, na Čeneju, nadomak Novog Sada održan je 6. festival vojvođanskih festivala – ROGALJ, koji je okupio brojne manifestacije iz Vojvodine, Mužlje, Novog Bečeja, Šida, Turije, Bačkog Petrovca, Kovilja, Srbobrana, Čerevića, Bačke Palanke, Bačkog Jarka, Rivice, Deliblata, Subotice, Vrdnika, Stare Pazove, Iriga i mnoge druge.

Više od 30 organizatora predstavilo je svoje manifestacije.

Gosti ovogodišnjeg Roglja bili su predstavnici opštine Krupanj sa manifestacijom „Plodovi Rađevine“. Svečano otvaranje je održano u 11 časova, a festival su otvorili gospodin Milorad Radojević, član gradskog veća za privredu grada Novi Sad i gospodin Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam.

Tom prilikom, svečano su uručili Zlatne plakete Roglja kao nagrade za minuli rad:

  • Za seoskog neimara – Čedomir Keco;
  • Za organizaciju i podršku seoskim manifestacijama – Mesnoj zajednici Mužlja;
  • Za uspešnu organizaciju manifestacije – Bodrog fest iz Bačkog Monoštora – manifestacija godine 2021;
  • Za promociju likovne umetnosti kroz manifestacije – Likovna kolonija „Cosmic art – Ljubiša Marić“ Mesnoj zajednici Vojka.
rogalj 2021

U okviru Roglja održan je 17. Međunarodni Bean festival, u narodu poznat kao Pasuljijada, sa limitiranim brojem učesnika gde je 30 ekipa konkurisalo za prestižni pehar. Glavna nagrada bila je šporet na drva „Smederevac“ i zlatni pehar, a osvojio ga je Vladimir Dudaš iz Bačkog Petrovca. Drugu nagradu osvojio je Dragan Grcić iz Novog Sada iz ekipe „Vojvođanski portal“, dok je treći bio Vladimir Lovrić iz Apatina. Porcije pasulja, takmičarskih ekipa, ocenjivao je petočlani žiri. U ime žirija rezultate takmičenja saopštio je Radovan Subin iz Kikinde.

Kulturno umetnički program vodili su Sonja Bančević, voditelj RTV i Vladeta Sudarski, glumac i dobošar, dok su program uveličali svojim nastupima popularne Aradačke Meškarke, kulturno umetničkog društvo iz Bačkog Petrovca, Đorđe Čavić i TS Velosi i grupa Apsolutno Romantično.

Održana je i panel diskusija na dve teme značajne po razvoj turističkih manifestacija, „Značaj manifestacionog turizma za razvoj lokalne turističke destinacije“ čiji je moderator bio Nikola Božović, novinar, a panelisti su bili gospodin Milan Jarić – v.d. pomoćnika za turizam i regionalno privrednu saradnju; gospodin Milan Nedeljkov – član organizacionog odbora beloblatskih manifestacija, gospođa Zdenka Mitić, članica organizacionog odbora Bodrog festa i gospodin Čedomir Keco, osnivač Roglja.

rogalj festival vojvodjanskih festivala

Drugu temu panela „Digitalizacija lokalnih manifestacija“ moderirala je Lidija Arsenin, PR Rogalj festivala, a panelisti su bili gospodin Vladimir Jovanović, turistički novinar, gospođa Marina Jablanov, turistički novinar i gospodin Mladen Stefanović – vršilac dužnosti direktora Turističko sportske organizacije opštine Krupanj.

U okviru festivala održane su humanitarne Ravničarske igre. Ovoga puta, humanitarna pomoć namenjena je Uni Bihorac (2013), koja se od malena bori za život zbog dijagnostifikovane bolesti artrogriposis, srčane mane i teškog oštećenja sluha. Na ravničarskim igrama koje su pokupile najviše smeha i takmičarskog duha, prva mesta su osvojile ekipe: „Čemunjaši“ – nadvlačenje konopca u muškoj kategoriji i „Bean team“ – nadvlačenje konopca u ženskoj kategoriji. Pored njih, prve nagrade su poneli i Radomir Bajišić – brzo ispijanje paradajz soka i Živko Stanar – višegodišnji šampion u brzom jedenju porcije pasulja.

U nagradnoj igri za posetioce , vojvođansku šunku sa tavana staru dve godine osvojio je Miloš Kovač. Najstariji učesnik ovogodišnje pasuljijade je Rajko Lazarević dok je najmlađi učesnik Una Zubac iz Ravnog Topolovca.

Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine turizma i telekomunikacija, Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam i Gradske uprave za privredu i turizam Novog Sada. Organizatori manifestacije su agencija BIN Marketing“ i udruženje „G POINT“ iz Novog Sada.

Informacije o svim manifestacijama koje se održavaju u Srbiji, možete pronaći na portalu eventsinserbia.com.


♥ Svideo vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

book talk

Regionalna književna konferencija Book Talk sedmi put u Novom Sadu

slobodna-zona-junior

Počelo je peto izdanje Putujućeg bioskopa Slobodna zona Junior