in

Nedelja italijanske kuhinje u svetu u znaku pomoći Veneciji

nedelja italijanske kuhinje u svetu

Četvrto izdanje Nedelje italijanske kuhinje u svetu održava se u Srbiji od 18. do 24. novembra u organizaciji Ambasade Italije u Beogradu u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu (IIC), Italijanskom agencijom za spoljnu trgovinu (ICE), Komorom italijansko-srpskih privrednika (CCIS), Udruženjem italijanskih privrednika u Srbiji (Confindustria Serbia), Počasnim konzulatom Italije u Subotici uz podršku italijanskih i srpskih kompanija.  Program Nedelje italijanske kuhinje u svetu 2019. podržale su kompanije Generali, Mercator i hotel Hilton. Hotel Hilton će tokom čitave sedmice imati specijalni meni u svom restoranu „Two Kings“ koji je kreirao glavni kuvar Mirko Noketi.

Bogat program četvrte Nedelje italijanske kuhinje u svetu od danas se održava u 110 zemalja širom sveta, promovisan od strane italijanskog Ministarstva spoljnih poslova i međunarodnih odnosa, a povezan je sa kampanjom „Doprinos za poplavljena područja“ („Contributo emergenza acqua“). Ova kampanja opštine Venecija treba da pomogne gradu koji je teško oštećen zbog velikih priliva vode, a biće pomenuta na svakom događaju, uz osvrt na prethodne dane i predloge za pomoć.

„Let’s Help Venice! Pomozimo Veneciji!“: Ambasada Italije prenosi apel gradonačelnika Venecije, Luiđija Brunjara, i poziva sve da doprinesu kampanji o vanrednom stanju zbog poplava. „Venecija je italijanski ponos, Venecija je zajedničko nasleđe i jedinstveno mesto na svetu. Zahvaljujući vašoj pomoći, zasijaće ponovo.“ Donacije je moguće ostvariti preko sledećeg računa. Hvala vam!“

pomozimo-veneciji

Tokom prošlogodišnjeg izdanja Nedelje italijanske kuhinje, Italija je organizovala preko 1,900 događaja u svojih 296 diplomatskih predstavništava.

Tema ovogodišnjeg izdanja je  „Preporuke za pravilnu ishranu: ukus za ukus“, što ima za cilj promociju veoma kvalitetnih italijanskih proizvoda, kao i kulinarske veštine, veoma važne komponente italijanske kulture.

Da bi se istakla glavna tema edukacije o hrani i da bi se vrednovao celokupni potencijal domaće kuhinje, takođe u skladu sa italijanskom tradicijom, poseban značaj imaće časovi kuvanja koje će održati značajni kuvari, šefovi kuhinja. Prvo, od danas do četvrtka, 21. novembra kuvar Eros Piko održaće predavanja i radionice u „Srednjoj turističkoj školi“ Novog Beograda, a od danas do petka 22. novembra škola kuvanja „Scuola Bianca“ iz Salerna održaće predavanja i radionice u „Visokoj hotelijerskoj školi“ u Beogradu. Edukacije će se takođe održati u Kulturnom centru „Piazza Italia“ u Subotici, drugom gradu u Srbiji gde će se održavati brojni događaji Nedelje italijanske kuhinje.

nedelja-italijanske-kuhinje-u-svetu-2019
Ambasador Karlo LO Kaso i kuvar Mirko Noketi (foto: Irina Duplevskaja)

Među brojnim planiranim aktivnostima, održaće se seminari o italijanskim proizvodima i teritorijalnoj tradiciji, demonstracije kulinarskih umeća priznatih italijanskih kuvara, radionice italijanske kuhinje, dvodnevni sajam u organizaciji Komore italijansko-srpskih privrednika, „PortaItalia“ i „Bianco e Rosso“, koji će promovisati visoko kvalitetne italijanske proizvode, a zatim će se 23. novembra održati i „Dan italijanskih vina“ posvećen izuzetnim italijanskim vinima, u organizaciji Italijanske agencije za spoljnu trgovinu (ICE).

Pored toga, od 14. do 27. novembra supermarketi u Srbiji Mercator, Idea i Roda promovisaće italijanske proizvode u posebno posvećenim sektorima prodavnica.

Izvor: Nedelja italijanske kuhinje
Fotografije: Irina Duplevskaja

♥ Svideo vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

wellness i spa fest 2019 metropol palace

III Wellness&Spa Fest: Inspirativno putovanje kroz čaroliju wellnessa

beogradski salon vina 2019

Predstavljanje vinarija, ekskluzivne degustacije i predavanja na Beogradskom salonu vina