in

Otvara se Muzej Tamburica festa u Novom Sadu

muzej tamburica festa

Muzej Tamburica festa u Novom Sadu, biće otvoren početkom avgusta u „Menratovoj palati“, reprezentativnom secesijskom zdanju izgrađenom 1908. godine, u samom centru grada u Ulici kralja Aleksandra 14, najavili su organizatori festivala.

Tamburica fest i Svetska tamburaška asocijacija, čije je sedište u Novom Sadu, dobiće na ovaj način svoj dom u kojem će jedinstvenom muzeološkom postavkom, obuhvatiti više od dva veka tamburaške tradicije u Vojvodini.

– Eksponati svih utemeljivača tamburaške kulture, instrumenti, notni zapisi Mite Oreškovića, Vase Jovanovića, Save Vukosavljeva, Marka Nešića, Janike Balaža i mnogih drugih, biće na jednom mestu kaže Jovan Pejčić, direktor i osnivač festivala.

Pored uređenja prostora po svim muzeološkom standardima, radi se i na prikupljanju sadržaja, pa se pozivaju svi oni koji imaju značajan materijal za muzej, u vidu fotografija, instrumenata, nota da daju svoj doprinos muzejskoj postavci. Poseban segment činiće i izložba od oko 150 umetničkih slika, ulja na platnu, nastalih u prethodnih 15 godina na tematskim Likovnim kolonijama Tamburica festa.

U formiranju muzeja, tamburašima asistira zajednički tim značajnih institucija, Galerija Matice srpske, Muzej Vojvodine, Akademija umetnosti, Univerzitet u Novom Sadu, Turistička organizacija Vojvodine, Turistička organizacija Novog Sada.

Posebno je značajno što će muzej biti otvoren u godini kada je Novi Sad evropska prestonica kulture, što je i godina jubileja kada Tamburica fest obeležava 15 godina postojanja.

Muzej Tamburica festa obezbediće izložbeni i radni prostor u kom će biti održavane muzičke radionice kao i promocije knjiga, večeri poezije i svih vidova umetnosti koji se prepliću sa tamburaškom kulturom. Ovom jedinstvenom postavkom tamburaštvo će biti koncentrisano na jedno mesto.

Aleksandar Antunović, kustos Muzeja Vojvodine, ističe da se značaj Muzeja tamburice ogleda u činjenici da je taj instrument utkan u identitet Novog Sada i Vojvodine, a i šire.

„Muzej je, svakako, jedan od produkata šire priče, s obzirom na to da je tamburica nedavno upisana u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbija i da mere zaštite, koje se sprovode, bivaju vidljive. Novi Sad dobija instituciju koja baštini tradiciju i objedinjuje tamburašku praksu svih etničkih zajednica na ovim prostorima, bilo da je reč o pisanim pesmama i kompozicijama ili kafanskoj muzici“ kaže Antunović.

Tamburica fest će ove godine biti održan od 18. do 21. avgusta u Novom Sadu.

Naslovna fotografija: tamburicafest.com


♥ Ako vam se svideo tekst podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Uzakrota travel summit

Konferencija Uzakrota Summit Balkans 2022 održana u Beogradu

beogradska filharmonija

Predstavljen budući izgled koncertne dvorane Beogradske filharmonije