in

Mlade operske nade nadmeću se za nagrade na Međunarodnom takmičenju „Lazar Jovanović“

takmičenje solo pevača Lazar Jovanović

U petak, 10. juna u Beogradu počinje 19. Međunarodno takmičenje solo pevača „Lazar Jovanović“. Pred internacionalnim žirijem predstaviće se mlade operske nade iz čitavog sveta. Od 10. do 12. juna beogradska publika biće u prilici da na Kolarcu, tri dana u nizu, prati najznačajnije i najeminentnije opersko takmičenje u ovom delu Evrope.

Glavna nagrada za koju će se nadmetati takmičari iz 13 zemalja, uzrasta od 16 do 33 godine je solistički koncert sa orkestrom na velikoj sceni Kolarčeve zadužbine, uz finansijsku nagradu u iznosu od 500 evra.

Takmičenje će biti svečano otvoreno 8. juna u 17 časova u Atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu koncertom Olivere Krivokuće, jedne od 3 pobednice, dobitnice nagrade Kulturnog elementa. Kao i prethodnih godina, sva tri dana, takmičenje se održava se u Kolarčevoj zadužbini, a međunarodni žiri čine Arijana Điljani Filip (Hrvatska), Tatjana Vasle (Slovenija), Ivana Dimitrijević Aranđelović (Srbija), Maria Temeši (Mađarska), Ulf Bastlein (Austrija), Vesna Šouc (Srbija), Dan Pataka (Rumunija) i Dragana Radaković (Srbija). Takmičenju je svoju podršku dalo i Ministarstvo kulture i informisanja Repblike Srbije.

Međunarodno takmičenje solo pevača „Lazar Jovanović“ svojim višedecenijskim postojanjem sa pravom važi za jedno od najvećih i najznačajnijih operskih takmičenja u zemlji i šire. Svake godine takmičenje dočeka preko stotinu učesnika iz skoro deset zemalja.

Takmičenje je namenjeno mladim umetnicima spremnim da započnu svoju profesionalnu karijeru i da pred autoritativnim međunarodnim žirijem odmere svoje znanje, umetničke kvalitete i prikažu svoj talenat. Do sada, u žiriju takmičenja pojavljivala su se neka od najvećih imena domaće i svetske muzičke scene i pedagogije, a pobednici takmičenja su se tokom proteklih godina potvrdili kao vrsni muzičari, osvajajući svetske koncertne podijume i operske scene.

Više informacija o takmičenju „Lazar Jovanović“

Takmičenje „Lazar Jovanović“ osnovano je 2003. godine u čast čuvenom jugoslovenskom tenoru Lazaru Jovanoviću i do 2015. godine se održavalo u okviru aktivnosti Muzičke škole „Stanković“. Zatim, usled izuzetnog porasta važnosti i značaja, takmičenje je moralo da potraži novog domaćina, pa se tako od 2016. godine održava pod okriljem Kulturnog elementa, koji uvodi niz organizacionih i umetničkih novina i koji takmičenje premešta iz sala muzičkih škola u svoj sadašnji dom, Zadužbinu Ilije M. Kolarca.

Kulturni element je umetničko udruženje osnovano 2011. godine u Beogradu, koje okuplja veliki broj mladih umetnika, glumaca, plesača i muzičara, vrhunskih profesionalca u svojim oblastima. Zajedno, oni čine jednu od najeminintnijih umetničkih grupa, koja je do sada ostvarila na desetine projekata širom zemlje.

Naslovna fotografija: Takmičenje solo pevača „Lazar Jovanović“, Kolarčeva zadužbina


♥ Ako vam se svideo tekst podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Green Fest

Otvoren filmski konkurs za Green Fest 2022

homoljski motivi kučevo

Homoljski motivi: Motiv više za dolazak u Kučevo