in

Peti Međunarodni filmski festival Ravno selo od 30. juna do 3. jula

filmski festival ravno selo

Međunarodni filmski festival Ravno Selo, održaće se ove godine od 30. juna do 3. jula. Festival je orijentisan ka mladima i predstavlja međunarodni festival za reditelje prvog ili drugog filma.

Tradicionalno Ravno Selo Film Festival će imati glavni program, kao i studentski program, i naravno nastavlja sa selekcijom „Kratkih 100 minuta“ u okviru koje će biti prikazani dokumentarni filmovi koji su privukli veliku pažnju kritike i javnosti u prethodnom periodu. Gost selektor glavnog programa i ove godine je Dragan Jeličić, dok je za dokumetnarni program zadužen Igor Toholj. Gosti u okviru studentskog filma su akademci Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda.

„Ove godine slavimo mali jubilej. Ravno Selo Film Festival ima pet godina. Kada smo pre 5 godina osnovali festival  nisam verovao  da će trajati toliko, niti da ćemo izgraditi novi Dom kulture.  Naš zapaljeni Dom kulture  kao feniks raste iz zemlje i sledeće godine nas očekuje u punom sjaju. Biće to jedan od najlepših domova kulture u Srbiji. Ja ću, sa svojim saradnicima učiniti sve da u Domu budu zastupljeni najkvalitetniji programi iz oblasti pozorišta, filma, muzike.“, kaže Lazar Ristovski, osnivač festivala.

Jubilarni, peti po redu, Ravno Selo Film Festival, sada već tradicionalno, biće otvoren koncertom filmske muzike,  na kom će glumce i pevače pratiti Zrenjaninski Filharmoničari, 30. juna. Festival otvara srpski film „Ne igraj na Engleze“ Slobodana Pešića sa Ivanom Tomićem, Danijelom Sičom i nedavno preminulim Markom Živićem u glavnim ulogama.

Kuriozitet ove godine je to što će koncert  filmske muzike sa svečanog otvaranja imati svoju reprizu u Novom Sadu, u Katoličkoj porti,  uz svetsku premijeru filma „JENGA – čudna igra“ Nikole Končarevića, kojim će uz dodelu nagrada u svim kategorijama  festival biti svečano zatvoren u Ravnom Selu, 3. jula.

Pored ova dva filma, u glavnom programu, svoju svetsku premijeru imaće i debitantski  film „Usekovanje“  Siniše Cvetića.  U glavnom programu naći će se još i prošlogodišnji bioskopski debitantski hit „Zlatni dečko“ Ognjena Jankovića,  francuski film „Hronika nasilja“ Manuela Šapire, kao i rusko-finski “ Karantin“  Diane Ringo, danska komedija „Divlji Ljudi“  Tomasa Daneskova i gruzijski „Drugo ja“ Gige Agladzea, u produkciji slavnog Dejvida Linča, čime jubilarni peti festival u konkurenciji predstavlja rekordnih osam filmova.

Program filmskog festivala Ravno selo

U glavnom takmičarskom programu selektovani su filmovi:

1.     „NE IGRAJ NA ENGLEZE“ – Režija: Slobodan Pešić

2.     „HEROJI“- Režija: Goran Nikolić

3.      „DRUGO JA  „-  Režija: Giga Agladze

4.     „ZLATNI DEČKO“ – Režija: Ognjen Janković

5.      „HRONIKA NASILJA“ – Režija: Manuel Šapira

6.     „JENGA – ČUDNA IGRA“ – Režija: Nikola Končarević

7.     „KARANTIN“ – Režija: Diana Ringo   

8.     „DIVLJI LJUDI“ –  Režija: Tomas Daneskov     

Igor Toholj, selektor „Kratkih 100 minuta“ odabrao je:

1.     „PROKOP 7 “  Režija: Danilo Stanimirović

2.      „ZA VIKEND GAJBI LASTOM“ Režija: Danilo Lazović

3.      „DANCING WITH ROSA“ Režija: Robert Muñoz Rupérez

4.      „A YEAR IN EXILE“ Režija: Malaz Usta

5.     „JUST A GUY“ Režija: Shoko Hara

6.     „COMRADE TITO“ Režija: Olga Kosanović

7.     „ANATOMIJA HIPOMANIJE“ Režija: Mina Vavan

8.      „PEPELNI DROBCI“ Režija: Aljoša Nikolić

9.     „3 GODINE, 2 MESECA I 1DAN“ (08:30)   Režija: Nikola Topalović i Nikola Nikolić

10.  „BACKSTAGE“ Režija: Ada Smyk

11.  „SEAHORSE“ Režija: Nele Dehnenkamp

I ove godine domaćin festivala je Akademija umetnosti Novi Sad, a njihovi gosti su kolege sa Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Tokom festivala će biti prikazani filmovi studenata ove dve akademije u takmičarskom programu za najbolji kratkometražni omladinski film.


♥ Ako vam se svideo tekst podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

homoljski motivi kučevo

Homoljski motivi: Motiv više za dolazak u Kučevo

185 godina turizma u sokobanji

[Jubilej] 185 godina organizovanog turizma u Sokobanji i Srbiji