in

Keltsko naselje u Inđiji se u julu otvara za posetioce

keltsko naselje

Keltsko naselje u Inđiji i Muzejski kompleks u okviru tog prostora otvoreni su 3. jula ove godine.

Za dan otvaranja organizovan je bogat program, na svakih sat vremena smenjivali su se različiti sadržaji namenjeni pre svega deci. Ulaz je bio besplatan za sve posetioce.

Posetioci ovde imaju priliku da saznaju šta su Kelti radili u Inđiji, kako su provodili vreme, kako su izgledale njihove nošnje, novac, alat i još mnogo drugih zanimljivosti.

Ideja za rekonstrukciju Keltskog naselja javila 2012. godine, na osnovu 62 arheološka nalazišta na teritoriji opštine Inđija. Najpoznatija nalazišta su u Krčedinu gde je u samo dva nalazišta pronađeno oko 880 novčića, pa su zbog te količine dobili na značaju, ali i poseban naziv – krčedinski tip novca.

Te godine se počelo sa realizacijom ideje da se po uzoru na Austriju i Vels napravi sličan muzej na otvorenom.

Šta su Kelti radili u Inđiji?

Skordisci, ratničko keltsko pleme iz 3. veka p. n. e., naseljavalo je nekadašnje područje rimske provincije Panonije, oko reka Dunav, Sava i Drava i bilo najmoćnije na centralnom Balkanu.

Poznato je da su Kelti imali svoju prapostojbinu u ovim krajevima, pogotovo u Krčedinu, gde je pronađen njihov novac, ali su nadležni za ovaj projekat odlučili da atraktivnu turističku destinaciju naprave baš u gradu.

Kako će izgledati Keltsko naselje?

Projekat Keltsko naselje podrazumeva izgradnju turističkog kompleksa lociranog u sportsko-rekreativnoj zoni Inđije, u blizini nove sportske hale. Deo kompleksa je izgrađen u prethodnih nekoliko godina, a završetkom ovogodišnje faze radova, lokalitet će biti stavljen u funkciju turizma i primiće prve posetioce.

Projekat će predstavljati tematski muzej na otvorenom, a naselje će biti ograđeno drvenom ogradom, sa nekoliko keltskih kuća, kao i sa zanatskim radionicama.

Po ulasku u Keltsko naselje, posetioce će kroz čitav kompleks, od objekta do objekta, voditi staza, a u središnjem delu predviđen je veći trg. Značajnu površinu zauzimaće veštačko jezero.

U svim segmentima rada turističkog kompleksa akcenat će biti na interesantnim dešavanjima, na prikazu određenih radnji kroz organizovane radionice (grnčarske, tkačke, kovačke, pekarske itd.) u kojima će posetioci učestvovati. Planirana je uključenost kostimiranog osoblja – kustosa i animatora koji će pružati dobrodošlicu i imati različite uloge predstavnika keltskog naroda.

Planirano je da radno vreme bude vikendom od 9 do 21 čas, a radnim danima samo za najavljene ekskurzije, posete, organizovane grupe.

Subotom i nedeljom će biti organizovani različiti sadržaji, pa će posetioci uz program koji dobiju na ulazu, od kada se kapije otvore znati u koje vreme šta mogu da očekuju i moći će da izaberu ono što im je najinteresantnije.

Sve informacije će biti dostupne na zvaničnom sajtu lokaliteta keltskoselo.rs.

Podrška kroz konkurse

Na konkursu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija za dodelu subvencija i dotacija namenjenih za projekte razvoja turizma u 2021. godini Turistička organizacija opštine Inđija obezbedila je dodatna sredstva u iznosu od 2.000.000,00 dinara za nastavak realizacije projekta „Rekonstrukcija keltskog naselja u Inđiji”.

U Ministarstvu potpisan ugovor kojim se pomenuta sredstva dodeljuju Turističkoj organizaciji opštine Inđija. Prepoznajući značaj i atraktivnost projekta, resorno ministarstvo je po treći put u poslednjih nekoliko godina finansijski podržalo realizaciju projekta.

Uz pomoć sredstava Opštine Inđija uskoro počinju radovi na uređenju jezera, izgradnji trga i platforme na jezeru, kao i drugih sadržaja na otvorenom. Pomenuta sredstva od Ministarstva biće iskorišćena za izgradnju još dve keltske kuće.

Keltsko naselje je smešteno u sportsko rekreativnoj zoni Inđije, na ulasku u grad iz pravca Novog Sada.

Turistička organizacija Inđija je donela odluku da ulaz u Keltsko naselje bude besplatan do kraja jula.

Naslovna fotografija: Turistička organizacija opštine Inđija


♥ Ako vam se svideo tekst podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

ciklobač

CikloBač: Biciklom po Baču

novi sad evropska prestonica kulture

Evropska prestonica kulture sa više od 4000 umetnika na 1500 kulturnih događaja