in

Kale Fest – Prvi festival kulturne baštine, viteštva i starih zanata u Pirotskoj tvrđavi

kale-fest-2019

U Pirotskoj tvrđavi će 06. jula biti održan prvi festival kulturne baštine, viteštva i starih zanata pod nazivom Kale Fest, u organizaciji udruženja Avanturistička mreža iz Pirota.

Pirotska tvrđava je srpsko srednjovekovno utvrđenje nastalo u XIV veku, kategorisano kao spomenik kulture od velikog značaja. Kale – „Momčilov grad“ sadrži kulturne slojeve od praistorije do savremenog doba i svedoči o burnoj i bogatoj istoriji ovoj kraja, koja je zapisana u zemlji, kamenu i utkana u kulturu i način življenja na raskrsnici istoka i zapada.

KALE fest promoviše kulturnu baštinu grada Pirota, viteštvo i srednjovekovni način života u Pirotskoj tvrđavi, kao i stare zanate po kojima je grad nadaleko poznat. U rekonstruisanoj tvrdjavi, na interaktivnim radionicama, prezentacijama i izložbama, festival će posetiocima omogućiti putovanje kroz istoriju i kulturu Pirota i predstaviti im srednjevekovni način života, ćilimarstvo, grnčariju i druge stare zanate, umetnost i bogatu kulturnu baštinu grada.

Poseban deo programa biće organizovan za porodice sa decom. Igra je najbolji način da deca na zabavan i kreativan način uče o kulturi i umetnosti, naročito kada im znanje prenose čuvari tradicije i kulture, specijalizovana udruženja i zanatlije. Viteške družine u oklopima i haljinama, opet će oživeti Momčilov grad i predstaviti nove junakinje i junake grada.

„Kale fest“ je podržan od strane Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije kao značajna manifestacija za prezentaciju kulturnog nasledja grada Pirota i turističkih potencijala. Festival su podržali i Grad Pirot i Turistička organizacija Pirota. Kao značajni prijatelji festivala izdvajaju se i Turistička organizacija Srbije, Muzej Ponišavlja, JP Komunalac Pirot, Fondacija Arhitekta Aleksandar Radović iz Niša, Udruženje Grlica iz Pirota, Radionica “Black Acorn” iz Pirota, Grnčarija Mančić iz Pirota, Viteško udruženje „Zmajeva griva“ iz Niša, Viteška družina Zlatna zora iz Beograda, Udruženje ljubitelja fantastike OrdoDracoNiš, Dedina Garaža – radionica za decu iz Niša i volonteri.

Ulaz je besplatan!

Program Kale Fest

6. jul 2019. (od 09:00 do 20:30)

09:00 – 20:30 SREDNJOVEKOVNI GRAD VITEZOVA – Momčilov grad; Prikaz srednjovekovnog načina života, oružja, alata, borbi i starih zanata uz celodnevno druženje sa vitezovima i princezama
Izvođač programa: Viteška družina Zmajeva Griva iz Niša i Viteška družina Zlatna zora iz Beograda

09:00 – 20:30 PREZENTACIJA I IZLOŽBA ŠTITOVA I DUBOREZA U DRVETU; Izvođač programa: Black Acorn radionica – Igor Marković

11:00 RAZGLEDANJE ARHEOLOŠKE POSTAVKE I TVRĐAVE SA VODIČEM/KUSTOSOM; Izvođač programa: Muzej Ponišavlja

16:00 – 20:00 RADIONICA IZRADE SREDNJOVEKOVNOG NAKITA I ODEĆE ZA DECU Izvođač programa: Fondacija Arhitekta Aleksandar Radović

09:00 – 20:30 ĆILIMARSTVO

09:00 – 20:30 GRNČARSTVO

10:00 – 12:00 Radionica izrade pirotske grnčarije za decu i odrasle,

18:00 – 20:00 Radionica izrade pirotske grnčarije za decu i odrasle,

09:00 – 20:30 Izložba pirotske grnčarije

09:00 – 20:30 KREATIVNE RADIONICE ZA DECU; Dečija majstorska radionica u Donjem gradu – Figuricu viteza stvoriće sa zadovoljstvom svako dete, uz pomoć alata, mašte i viteške štafete. Deca će otkriti gde su vitezovi živeli, za šta su se borili, kako se odevali i kako su hodali.

17:00 – 20:00 RADIONICA KREATIVNOG PISANJA I CRTANJA

17:00 – 20:00 DEGUSTACIJA VINA IZ PRVE PIROTSKE VINARIJE

09:00 – 20:30 PIROTSKI MAJSTORLUK – PRODAJNI DEO: Pirotske zanatlije i stukovna udruženja ponuduće posetiocima svoje proizvode, suvenire i rukotvorine.

09:00 – 20:00 Nagradna igra na info pultu Avanturističke mreže i Turističke organizacije Pirota

 

Sve je veći broj manifestacija u našoj zemlji koje su posvećene viteštvu i starim srednjovekovnim zanatima, Just Out Festival je najveći među njima. Upravo zahvaljujući toj činjenici i iskustvu koje organizatori ovakvih manifestacija imaju, u maju ove godine u Smederevu je održano svetsko prvenstvo u nacionalnim istorijskim srednjovekovnim borbama – Bitka nacija 2019.

 

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

apatinske-ribarske-veceri-2019

Apatinske ribarske večeri od 04. do 07. jula

vrnjacki-karneval-2019

Vrnjački karneval od 07. do 14. jula