in

EU karavan počeo u Beogradu

karavan EU

Interaktivna izložba o Pričama iz Srbije, druženje sa umetnicima u različitim evropskim gradovima, slikanje u nekoj od prestonica članica EU, personalizovane majice i cegeri… U svim ovim sadržajima po sunčanom danu mogli su da uživaju Beograđani, pošto iz Knez Mihailova ulice krenuo EU karavan kroz Srbiju.

Početak ovih aktivnosti, koje će biti dostupne u još deset gradova do kraja maja, obeležen je na Dan Evrope, 9. maja.  Ovaj praznik prilika je za podsećanje na Šumanovu dekalaraciju, prvi temeljni dokument u nastajanju današnje EU, uz proslavljanje evropskih vrednosti.

Dan Evrope u Srbiji

Tokom maja, a povodom Dana Evrope, Delegacija EU organizovaće sledeće aktivnosti:

 • Centralna proslava Dana Evrope, svečani prijem u Skupštini grada Beograda
 • 3D ulična umetnost – iscrtavanje 3D slika na ulicama u Beograda, Niša i Novog Sada
 • 3D mapiranje zgrada u Beogradu (Skupština grada Beograda), Nišu i Novom Sadu
 • Umentičke instalacije u Beogradu Nišu i Novom Sadu
 • Osvetljavanje bitnih objekata u Beogradu 8.maja u večernjim satima (Brankov most, Most na Adi, Slavija, Dom Narodne skupštine, palata „Albanija“, zgrada Delegacije EU u Srbiji)
 • EU karavan , koji će posetiti Beograd, Niš, Novi Sad, Valjevo, Užice, Negotin, Pirot, Subotica, Vršac, Kraljevo i Kragujevac uključuje:
  • Interaktivnu izložbu na postamentima
  • Punkt za štampanje majica i cegera
  • Punkt za fotografisanje
  • Interaktivna „vrata“ ka gradovima Evrope gde će posetioci moći da vide i komuniciraju sa umetnicima gore pomenutih gradova uživo.

Preuzmite Program EU karavana i aktivnosti proslave Dana Evrope.

Satori na tvrđavi Golubac: Zvuci prošlosti

Festival EXIT u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Srbiji u nedelju, 9. maja, na Dan Evrope, je omogućio da se održi specijalan koncertni film s nastupom izuzetno cenjenog holandskog umetnika našeg porekla – Satorija.

Film je snimljen na srednjevekovnoj tvrđavi „Golubački grad“.

Film „Satori na tvrđavi Golubac: Zvuci prošlosti“ je bio prikazan u nedelju, 9. maja u beogradskoj Kombank Areni i novosadskoj Areni Cineplex u 20.00 sati. Odmah zatim, startovao je i globalni prenos na zvaničnoj Fejsbuk stranici EXIT festivala (u 20.21), dok je u 22.50 snimak bio emitovan na Drugom programu RTS-a.

Ovaj način promocije destinacija i njenih kulturnih dobara pokazao se kao izuzetno uspešan, jer privlači milione gledalaca širom sveta.

Strimovani DJ setovi s atraktivnih turističkih lokacija dodatno su postali aktuelni u doba pandemije koronavirusa, imajući u vidu to da su mladi koji prate ove sadržaje među prvima koji se vraćaju turističkim putovanjima.

Podsećamo i da se upravo zahvaljujući projektu Evropske unije EU za tebe – za kulturno nasleđe i turizam, realizuje projekat Čisto & sigurno.


♥ Ako vam se svideo tekst podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

novi sad prestonica kulture

Titula Evropske prestonice kulture predata Novom Sadu

maj mesec matematike

Jubilarni 10. Maj mesec matematike – M3