in

Karneval u Sremu: Golubinačke mačkare čuvaju običaje i tradiciju

Golubinačke mačkare

Golubinačke mačkare su poklade, premundureni dani, dani veselja, radosti i ludovanja, vreme kada je sve dozvoljeno. Golubinačke mačkare će se ove godine održati 10. i 11. februara u Golubincima, opština Stara Pazova.

Prvi dan je rezervisan za pokladno jahanje kada konjanici obilaze meštane, te uz pesmu i prigodnu zdravicu, uživajući u običajima i tradiciji, najavljuju sutrašnju veliku manifestaciju – Karneval na ulicama Golubinaca.

Centralna manifestacija će biti održana u nedelju 11. februara, sa početkom u 14h (iz Zanatlijske ulice) dok će bina za predstavljanje učesnika biti postavljena ispred dvorca Šlos.

Ove godine Karneval ima poseban značaj, s obzirom da se održava prvi put od kako su Golubinci uvršteni na mapu Evropskih karnevalskih gradova. Potvrđen je dolazak karnevalskih trupa iz drugih karnevalskih gradova (Leskovac, Banja Koviljača, Šabac), a pored toga očekuje se i dolazak drugih grupa i učesnika iz okolnih mesta, kulturno umetničkih udruga, škola…

mackare golubinci

„Mačkare“ ili „premundureni dani“ predstavljaju stari pokladni običaj star preko 250 godina, koji se tradicionalno održava u selu Golubinci. Običaj predstavlja prikazivanje magijsko-religijske radnje i poklapa se sa dolaskom novog vegetacionog ciklusa, kada se sve usmerava na stimulaciju plodnosti, poljoprivrednih kultura, stoke pa i ljudi. Tokom ove manifestacije meštani sela Golubinci pripremaju maske vezane za aktuelne društvene teme.

golubinacke mackare karneval
Golubinačke mačkare – ovako je bilo prethodnih godina

Fotografije: Turistička organizacija Stara Pazova


♥ Ako vam se svideo tekst podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Fest 2024

Pripremite se za filmske premijere: FEST 2024 od 23. februara do 3. marta

vinske manifestacije u srbiji

Vinske manifestacije u Srbiji [Kalendar 2024]