in

[Vesti iz Metaverzuma] Srbija će prva u svetu imati Gejming selo

gejming selo

Srbija uskoro dobija prvo namenski građeno Gejming selo i gejming arenu koja će imati 10.000 mesta i koristiće se za organizaciju velikih svetskih eSport i sportskih turnira.

Relog Media, najveća eSport produkcijska kuća na Balkanu, zajedno sa TV Arena Esportom, premijerno je na Paviljonu Srbije na Expo 2020 u Dubaiju predstavila projekat izgradnje prvog Gejming sela (Gaming village) u Srbiji i na svetu.

U okviru Gejming sela, biće izgrađena prva namenski građena Gejming arena u svetu sa 10.000 sedećih mesta koja će biti namenjena organizaciji velikih svetskih eSport turnira, koji svake godine posećuje sve veći broj ljudi. U svom sastavu Gejming selo će imati: poslovni prostor, Fakultet za eSport i gejming, upravnu zgradu, hotel sa pet zvezdica koji će imati 300 luksuzno opremljenih soba, brojne kafiće i restorane koje će gosti Gejming sela imati na raspolaganju, ali i veliki spa centar i olimpijski bazen.

Pored eSporta, Gejming selo će posedovati značajne kapacitete i za održavanje drugih sportskih takmičenja, jer će se u njegovom sastavu nalaziti nekoliko vrhunskih zatvorenih sportskih objekata sa 2.000 sedećih mesta – košarkaški, odbojkaški i rukomentni teren, sale za borilačke veštine, a na otvorenom – teniski tereni, padel tereni i trim staza.

Podaci kažu da je gejming druga najveća industrija na svetu – odmah posle vojne, dok na svetskom nivou gejming zarađuje više nego filmska i muzička industrija zajedno.

Za razvoj eSporta, izuzetno je značajan dobar geostrateški položaj koji ima naša zemlja – dobra avio povezanost sa drugim zemljama, centralna pozicija u Evropi i bezvizni režim sa brojnim velikim zemljama poput Kine, Brazila, Indije…

Ceo projekat je u skladu sa najvišim ekološkim standardima održive gradnje – upotreba prirodnih materijala poput drveta, sistemska reciklaža kopjuterske opreme, solarni paneli, krovne baste, dok će ulaz u ovaj zatvoreni kompleks biti moguć samo električnim vozilima.

Gejming industrija u Srbiji

Malo je poznato, da je pored filmske industrije, gejming najrazvijenija grana kreativnih industrija u Srbiji. Srpska gejming industrija u 2020. godini prihodovala je 120 miliona evra, sa godišnjom stopom rasta od 20%, a uprkos pandemiji, nastavila je da raste. U njoj trenutno radi više od 2.000 zaposlenih, u preko 120 kompanija. Trećinu zaposlenih čine žene, a najviše se razvijaju igre za mobilne (40 odsto) i PC platforme (33 odsto).

Esport je trenutno jedna od najvećih i najbrže rastućih industrija na svetu. Grube procene kažu da u svakoj državi između 2% i 5% ukupne populacije, spada u grupu eSport entuzijasta. U 2020. godini svetski prihod PC igrica procenjen je na 37 milijardi dolara, a prihod od mobilnih igrica na 77 milijardi dolara.

U Srbiji postoji između 150.000 i 350.000 ljudi koji prate eSport i na neki način aktivno učestvuju u njemu, a smatra se da je među njima najviše muškaraca između 17 i 38 godina.

Zanimljivo je i da je u decembru prošle godine u Novom Sadu održana prva akademska konferencija o video igrama u Srbiji – SVI. Tokom poslednjih nekoliko godina, sve više istraživača u Srbiji piše o igrama u oblastima kao što su: teorija medija, sociologija, psihologija, naratologija, studije kulture, teorija filma, filološke nauke, menadžment i organizacija rada, antropologija itd.

Više o projektu Gejming selo

Osnovna investicija u izgradnju velelepnog, a pre svega ekološkog Gejming sela iznosiće više od 250 miliona evra, s tim što se kao indirektna investicija u ostale propratne sadržaje očekuje približno milijarda evra.

Na realizaciji projekta biće angažovano preko 12.000 ljudi, a po završetku radova stalni radni odnos će dobiti više od 2.000 građana.

Prema trenutnim najavama očekuje se da će realizacija projekta početi 2023. godine, da će se prvo raditi na izgradnji dvorane i poslovno-tehničkog prostora, što bi okvirno trebalo da bude gotovo u drugoj polovini 2024, kada bi mogli da se organizuju i prvi turniri.

U ovom trenutku je zvanično pokrenuta procedura za formiranje nacionalnog saveta za razvoj eSporta. Savet će biti sastavljen od predstavnika svih relevantnih institucija, čiji je cilj da razmatra, predlaže i prati aktivnosti države u oblasti razvoja eSporta, što podrazumeva i podršku izgradnji Gejming sela.

Razvoj eSporta predstavlja značajan potencijal za srpsku gejming scenu, a otvaranje Gejming sela doprineće još većoj popularizaciji eSporta kod nas, boljem pozicioniranju i većoj prepoznatljivosti domaćih takmičara.

Očekuje se da će otvaranje Gejming sela doprineti rastu ekonomije, ali i većoj turističkoj vidljivosti naše zemlje. Srbija će time da se pozicionira ne samo kao regionalni, već i svetski lider u ovoj oblasti.

Srbija će ovim projektom biti prva zemlja Metaverzuma (Metaverse), odnosno paralelnog univerzuma čiji je koncept da se stvarni i virtuelni svet spoje.


♥ Ako vam se svideo tekst podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

postninovske čarolije

Počele Postninovske čarolije

Sajam turizma

[Promena termina] Sajam turizma održaće se ipak u martu