in

Fruška Walk & Wine 2023 – Fruškogorska vinska šetnja

Fruška Walk and Wine

Fruška Walk & Wine je manifestacija koja će biti održana 2023. godine, a sada se već uveliko priprema i promoviše.

Na poziv Turističke organizacije Vojvodine, prvog vikenda oktobra 2022, mediji su bili gosti na promotivnoj fruškogorskoj vinskoj šetnji, svojevrsnoj najavi nove manifestacije. Vinski turizam je adut fruškogorskog kraja, a događaj Fruška Walk & Wine prava prilika da se objedine vinski i eko turizam sa aktivnim odmorom koji ima trend rasta poslednjih godina.

Fruška Walk & Wine – kako će izgledati fruškogorska vinska šetnja?

Vinska šetnja je započeta iz centra Iriga, sa Ribarskog trga. Već nakon skretanja u prvu ulicu, urbano jezgro Iriga zamenili su prizori seoskih kuća i dvorišta, traktora, šljivika i vinogorja. Upravo to su i atrakcije ove manifestacije, živopisni prizori koji se smenjuju u šetnji obeleženim stazama u dužini od 7 do 11 kilometara. Na svakih nekoliko kilometara nalaziće se punktovi za degustaciju, pagode sa vinarima i njihovom ponudom.

fruskogorska setnja
Fruška Walk & Wine – fruškogorska vinska šetnja (staza je već označena)

Prvi punkt na promotivnoj vinskoj šetnji od starta je bio udaljen kilometar i po. Grupa i program su uslovljavali brzinu kojom smo se kretali, ali na samoj manifestaciji naredne godine, svaki od učesnika će moći da ide svojim tempom.

Prva pauza je bila prilika da se uživa u degustaciji najkvalitetnijih fruškogorskih vina i autentičnoj vojvođanskoj gastronomiji. Ovde su se sa svojim vinima predstavile vinarije MCC, Deurić i Mačkov podrum.

fruska walk wine vinska setnja
Prvi punkt za degustaciju vina i gastronomskih specijaliteta na Fruškogorskoj vinskoj turi

Imali smo priliku da probamo „sveža, lepršava i mirisna vina“ kako su ih opisali vinski znalci, predstavnici vinarija. U ponudi su bili Traminac, Severna Morava i Chardonnay, prepoznatljiva vina iz fruškogorske vinske ponude. Upoznali smo se ovde kroz priču i sa tradicijom vinarstva na prostoru Fruške gore, kao i načinima nastanka različitih vrsta vina.

U vinskoj šetnji učestvovala je i pudarka, čuvarka vinograda. Ona je svojim zanimljivim pričama pokušala da prenese duh starog vremena i nekadašnjeg načina života. Na početku ture predstavila je i opremu koju sa sobom nosi. „Da bi pudar mogao biti, pravi alat moraš imati“ – rekla je odmah posle pozdrava. Zato je sa sobom nosila klepetušu, čegrtaljku i budžu, ali i više od sto godina staru torbu za pudarski doručak. A u torbi pravi starinski fruštuk (pogača, so, slanina, krompir, luk…) koji pojedosmo svi zajedno na prvoj pauzi.

pudarski dorucak
Vojvođanski fruštuk

Nastavljamo šetnju dalje. Svaki učesnik šetnje dobio je brendiranu torbicu za vinsku čašu, da ima gde da je odloži dok ide od punkta do punkta. Odlična ideja!

Ponovo se smenjuju lep prizori Fruške gore. Prolazimo pored dvorišta, oranica, voćnjaka… Nekoliko kilometara dalje, na drugom punktu, čuje se muzika. Zvuk tamburica, naravno!

fruska walk wine tamburasi
Vojvodina i tamburaši – neraskidiv spoj!

Ovde su se sa svojim najboljim vinima predstavile vinarije Molovin, Vinčić i Fruškogorski vinogradi.

Imali smo privilegiju da je na promotivnoj vinskoj šetnji bio i izuzetan vinski znalac, Igor Luković, glavni urednik magazina „Vino i fino“. On je bio tu da svako vino opiše rečima i činio je to tako slikovito da smo zbog toga u vinu uživali više i potpunije, a svaki ukus osećali intenzivnije.

Fruška gora ima blizu 100 registrovanih vinarija koje proizvode kvalitetna vina o čemu govore nagrade sa brojnih sajmova. Ovo je najznačajniji vinski region u Vojvodini i jedan od najznačajnijih u Srbiji. Zato će manifestacija Fruška Walk & Wine imati veliki značaj kako za vinogradare i vinare iz celog Srema, tako i za razvoj turizma i predstavljanja potencijala Fruške gore, uvereni su organizatori.

Vinska šetnja uključila je i posetu vinogradu. Berba na obroncima Fruške gore je pri kraju, a na čokotima su ostali oni najslađi grozdovi u kojima smo sa zadovoljstvom uživali.

fruska walk wine fruska gora vinogorje
Fruška gora je najznačajniji vinski region u Vojvodini

Ovaj vinograd ima svog čuvara, pa se grupi u pesničkom duhu obratio pudar sa Pesmom o pudaru: „Nije lako pudar biti, vinogradom krstariti, do doručka rakijicu piti, posle ručka i na vino preći, od umora i malo prileći…“

Dok uživamo u slatkom grožđu i prelepim prizorima vinograda na sunčanoj strani Fruške gore, uvereni smo da će Fruška Walk & Wine biti manifestacija o kojoj će se tek pričati.

fruska gora walk wine
Fruškogorsko vinogorje

Pre, tokom ili posle vinske šetnje – manastiri Fruške gore

Raznovrsna ponuda fruškogorskog kraja nudi dodatne sadržaje za sve one koji se odluče da učestvuju u vinskoj šetnji.

Ovde se ukrštaju fruškogorski gastronomski i vinski putevi sa putevima hodočašća, te bi veliki propust bio ne posetiti neki od manastira. Na vinskoj ruti kojom smo prošli tokom Fruška Walk & Wine šetnje, nalazi se manastir Novo Hopovo, jedan od najznačajnijih fruškogorskih manastira gde smo od turističkog vodiča saznali više o kulturnom nasleđu Fruške gore.

manastir novo hopovo fruska gora
Manastir Novo Hopovo nalazi se na ruti Fruška Walk & Wine šetnje

Imali smo priliku da posetimo i manastir Jazak, udaljen 5-6 km od puta Beograd-Irig, koji je upravo zbog takvog položaja lako dostupan vernicima i drugim posetiocima.

Nedaleko je i Mala Remeta, manastir koji je po predanju osnovao kralj Dragutin Nemanjić. Ovaj ženski manastir, sa malim, ali vrednim sestrinstvom koje nas je tako toplo dočekalo, pravo je mesto za kratki predah i kupovinu nekog od manastirskih proizvoda: veza, pekmeza, rakije…

Vinska šetnja traje jedan dan, ali može se ostati i duže…

Fruška gora ima veliki izbor smeštajnih kapaciteta. Prilagođeni su svačijem ukusu i zahtevima.

Jedan od predloga za noćenje je Fruškogorska lugarnica – restoran sa prenoćištem. Namenjen pre svega onima koji su željni odmora na selu, u miru i tišini, izdvaja se i po prvoklasnoj domaćoj hrani. Paprikaš ili kobasice od divljači i špikovan srneći but – specijaliteti su kuće.

fruskogorska lugarnica
Fruškogorska lugarnica, mesto za uživanje i odmor

Može se noćiti i u modernim smeštajima, poput Gourmet centra u Vrdniku. Ovaj nedavno izgrađen objekat na južnim padinama Fruške gore, mesto je okupljanja ljubitelja panonskih ukusa i otvoren za firme, turiste, naučnu zajednicu, za potrebe organizacije različitih privatnih i poslovnih događaja.

gourmet centar
Gourmet centar, Vrdnik – prilagođen modernom turisti

U Gourmet centru meni je za primer svim ugostiteljima, autentična vojvođanska hrana u modernom ruhu. Ovde vam mogu poslužiti teletinu u mleku ili smuđa na bački način, a možete se okrepiti banatskom ili kikindskom supom, zasladiti gombocama sa šljivama ili jabukama u šlafroku.

I posle vina – vino

Za vinske znalce, ali i one koji žele da saznaju više o fruškogorskim vinima, poseta Fruškoj gori je prava prilika i za posetu nekoj od mnogobrojnih vinarija.  

Jedna od najuspešnijih vinarija u Srbiji sa širokim asortimanom vina koja proizvodi je upravo jedna od vinarija na Fruškoj gori, vinarija Deurić. Ovde se organizuju vođene degustacije i škole vina.

Domaćin na našoj degustaciji organizovanoj u okviru promotivne ture, bio je direktor vinarije Deurić, Mirko Niškanović. Imali smo tzv. malu degustaciju na kojoj smo probali tri vina i učili o njima. Na velikoj degustaciji posetioci imaju priliku da probaju šest vina.

vinarija deuric
Vinarija Deurić

Mirko Niškanović je enolog po struci i u vinariji Deurić je od samih početaka. Vlada izuzetnim znanjem koje lako i na zanimljiv način prenosi. Tako saznasmo da vina mogu biti sveža, tupa, ali i dosadna. Probali smo tri, ni jedno nije bilo dosadno!

Direktor vinarije je podelio sa nama i svoje utiske o promenama na tržištu Srbije, kada je o vinu reč. U poslednje vreme sve su popularnije škole vina u kojima se uči o sortama vina, tipovima boca, čašama, pravilnom degustiranju, prepoznavanju aroma… Ta znanja su postala deo opšte kulture u savremenom svetu.

Upravo zato je manifestacija Fruška Walk & Wine, prava prilika da se o vinu više nauči, ali i da se afirmišu vinari i vinogradari ovoga kraja. Pored toga što će se turistima prikazati šta je to što Fruška gora može da ponudi „kroz čašu“, ova šetnja će sigurno uvećati broj ljubitelja Fruške gore i njenih prirodnih lepota.

Fruškogorska vinska šetnja, Fruška Walk & Wine, održaće se u nedelju 27. avgusta. Ture počinju od 10 časova sa Ribarskog trga u Irigu, na svakih pola sata. Posetioci će imati priliku da degustiraju vrhunska vina fruškogorskih vinara na četiri degustaciona punkta i da uživaju u živopisnim predelima Fruške gore. Dužina staze je 7,6 kilometara.

Digitalni vaučeri za Fruškogorsku vinsku šetnju dostupni su na ovom linku.

Veliku zahvalnost dugujemo Turističkoj organizaciji Vojvodine na pozivu da doživimo Frušku goru na drugačiji način!

Promotivnu turističku vinsku šetnju, kao i projekat „Fruška Walk & Wine 2023“, Turistička organizacija Vojvodine organizuje uz podršku Pokrajinske vlade, opštine Irig i Udruženja fruškogorskih vinara.

Više fotografija sa fruškogorske vinske ture i najave Fruška Walk & Wine manifestacije, možete pogledati na Facebook stranici Events in Serbia.


♥ Svideo vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

bemus 2022

BEMUS: Zvezde klasične muzike u Beogradu od. 1 do 15. novembra

zapadna srbija uzice zlatibor prijepolje

[Turistički vodič] Zapadna Srbija: Užice, Zlatibor i Prijepolje