in

FIJET Srbija dodelio nagradu „Milorad Rajčević“ 2023.

Fijet nagrada Milorad Rajčević

Udruženje turističkih novinara i pisaca u turizmu FIJET Srbija, deo Svetske federacije FIJET World, održalo je 21. decembra, svoju redovnu godišnju skupštinu na kojoj je dodeljena nagrada “Milorad Rajčević”.

Nagrada “Milorad Rajčević”, ustanovljena prošle godine, dodeljuje se stranim i domaćim novinarima, fotografima i piscima za objave o Srbiji u tekućoj godini u kojoj se konkurs i raspisuje.

Milorad Rajčević je prvi Srbin koji je proputovao ceo svet, na puteševstviju dugom 120.000 kilometara i svoje doživljaje-putopise redovno objavljivao u tadašnjem beogradskom „Malom žurnalu“. On je duže od tri decenije putovao po svetu, hemisferu je obišao šest puta. Na vizit karti mu je kao zvanje jednostavno stajalo: svetski putnik. Na prvo putovanje krenuo je sa petnaest godina i od tada je putovao peške, na biciklu i motociklu, kolima, železnicom, na slonu, nosili su ga u rikši. Na dug put oko sveta ispratilo ga je pola Beograda 14. marta 1910. godine i kralj Petar mu je poželeo srećan put.

Stručni žiri FIJET Srbija za dodelu nagrade u sastavu: Marina Jablanov turistički novinar, Vladimir Jovanović, turistički novinar i Kamenko Milenković, urednik RTV, nisu imali nimalo lak zadatak da među prijavljenim medijskim sadržajima izaberu najbolje.

Ovogodišnji dobitnici nagrade “Milorad Rajčević” su Smiljana Popov iz Beograda, autorka serijala “Srbija za početnike” za epizodu posvećenu Staroj Pazovi, Maja Zagoričnik iz Kranja (Slovenija) za filmsku reportažu “LilaLo festival optimizma v Loznici” i Goran Gazdek iz Virovitice (Hrvatska), direktor međunarodnog festivala “Fra Ma Fu”, za pisanu reportažu “Golubac – tamo gde je Dunav najširi”.

nagrada milorad rajcevic 2023
Dobitnici nagrade „Milorad Rajčević“ 2023: Maja Zagoričnik, Goran Gazdek i Smiljana Popov

Dodeljene su i povelje FIJET Srbija: Gordani Momčilović za autorski tekst objavljen na portalu Al Jazeera Balkans “Antička Medijana u Nišu: mnogo više od arheološkog lokaliteta” i Draganu Todoroviću za studiozno delo “Vinske manifestacije i jedinstvena turistička destinacija Aranđelovac-Topola”. Posebna zahvalnica FIJET Srbija dodeljena je Gradu Loznici koji je bio domaćin svečanosti i višegodišnja podrška aktivnostima FIJET Srbija.

Svečana dodela nagrade “Milorad Rajčević” organizovana je u hotelu “Podrinje” u Banji Koviljači čije otvaranje se očekuje početkom 2024. godine. Učesnici ovog događaja imali su priliku da obiđu hotel i upoznaju se sa njegovom ponudom, kao i da posete Zimski festival u Loznici, koji je svojim sadržajima doprineo svečanoj prednovogodišnjoj atmosferi koja vlada u ovom delu godine.


♥ Svideo vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Vodič za praznične događaje

Vodič za praznične događaje u Srbiji ove zime

Zimski Gastro Srem

Zimski Gastro Srem od 29. do 31. decembra u Staroj Pazovi