in

Peti međunarodni festival dokumentarnog filma DOK #5 od 2. do 5. februara

dok festival

Peto izdanje međunarodnog festivala dugometražnog dokumentarnog filma DOK #5 biće održano od 2. do 5. februara u mts Dvorani.

DOK festival nastao je sa idejom da publici ponudi najnovija ostvarenja iz oblasti dokumentarnog filma. Program festivala čine pažljivo selektovani filmovi po meri gledalaca koji se premijerno prikazuju u Srbiji.

Umetnički direktor DOK festivala Igor Toholj je povodom novog izdanja DOK-a rekao:„Peto izdanje festivala, kao prvog u kalendarskoj godini, u glavnom programu predstavlja nešto svedeniji, ali fokusiraniji program s obzirom na teme i autorske ideje. Po običaju, tu je nekoliko filmskih portreta značajnih stvaralaca iz različitih umetničkih disciplina, kao što su Cesaria Evora ili Johnny Depp: King of Cult, kao i biografski film Princess: Diana, a dva filma nam razotkrivaju neke od tajni Holivuda – otvorenu seksploataciju i mizoginiju u Body Parts i skrivenu ulogu CIA u produkciji nekih od najvećih hitova fabrike snova u Theaters of War“.

„Po četvrti put publici predstavljamo selekciju debitantskih filmova Enter Dok, u okviru koje posebno značajnim smatramo premijeru vizuelno inovativnog introspektivnog dokumentarnog eseja Mavena Andrije Lekića, Language of the birds Erika Biloa, film koji antropocentričnost suprotstavlja svetu ptica, opservacioni film Autoportret koji manipuliše materijalom sa kamera za nadzor širom planete, kao i turski film Koudelka: Crossing The Same River, čiji protagonista je jedan od najvećih fotografa današnjice. U okviru ovog programa biće prikazan i veoma duhovit, generacijski film o seksualnom sazrevanju My friend Tommy, mladog kanadskog autora našeg porekla Nema Stankovića. Specijalna projekcija na festivalu biće posvećena jednom od bisera neme epohe, filmu Istorija građanskog rata, velikana Dzige Vertova“, istakao je Toholj.

Program Enter Dok je takmičarska selekcija festivala. U okviru ovog programa biće dodeljene dve nagrade: nagrada publike i nagrada žirija publike koji je sastavljen od tri ljubitelja filma koji će glasati za najbolji debitantski film.

Program DOK festival 2023.

Četvrtak, 2. februar

Autoportret
Moj prijatelj Tomi
Jezik ptica

Petak, 3. februar

Kudelka: ponovo preko iste reke
Džoni Dep: Kralj kulta
Bez doma
Delovi tela

Subota, 4. februar

Predstave rate
Mavena
Princeza
Lov na kitove
Feministički odgovor

Nedelja, 5. februar

Sezarija Evora
Neki drugi lik
Srećan radnik ili kako je posao sabotiran

Celokupan program DOK festivala sa satnicama prikazivanja dostupan je na zvaničnom sajtu festivala.

Naslovna fotografija: DOK promo


♥ Svideo vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

gastronomske manifestacije

[9 predloga] Gastronomske manifestacije koje možete posetiti ove zime

vinske manifestacije

Jesenje manifestacije u slavu grožđa i vina