in

Crnorečje u pesmi i igri od 9. do 12. juna u Boljevcu

Crnorečje u pesmi i igri

Festival narodnog stvaralaštva „Crnorečje u pesmi i igri“ ove godine će biti održan od 9. do 12. juna, u Boljevcu.

Jubilarna, pedeseta godišnjica „Crnorečja“ obeležena je prošle godine prigodnim programom prilagođenim uslovima pandemije. Ovogodišnja manifestacija se vraća već ustanovljenim sadržajima i trajaće četiri dana.

Festival počinje 9. juna, maskenbalom dece predškolskog uzrasta, a 10. juna će na pozornici u centru grada biti održano predtakmičenje trubačkih orkestara istočne Srbije za plasman na Sabor trubača u Guči. Nakon takmičenja, u revijalnom programu od 20 časova će nastupiti folklorni ansambl A.F.A. iz Niša.

Saborni dan „Crnorečja“, u subotu 11. juna će početi tradicionalnom izložbom „Zlatne ruke Crnorečja“, a u isto vreme će posetioci moći da prisustvuju „Gastro karavanu kroz Srbiju“, koji će prvi put ove godine stići u Boljevac. U popodnevnom delu programa, koji počinje u defileom učesnika, od 18 časova će se predstaviti folklorne grupe sa područja crnorečkog basena, koje neguju autentično folklorno nasleđe. U revijalnom programu, u 20.30 sati, koncert će održati KUD „Riznica“ iz Kraljeva.

U nedelju, 12. juna održaće se predtakmičenje frulaša istočne Srbije za plasman na Sabor „Oj, Moravo“ u Prislonici. Program se završava koncertom grupe „Kalem“ iz Beograda.

Kulturno-obrazovni centar i Turistička organizacija, kao organizatori festivala, najavljuju veliki broj učesnika i raznovrsnost programskih sadržaja, tokom sva četiri festivalska dana.

Program Crnorečje u pesmi i igri 2022.

crnorecje u pesmi i igri
Program Crnorečje u pesmi iigri

Crnorečje u pesmi i igri – istorijat

Festival je prvi put održan 1971. godine kao jednodnevni sabor, ali tokom godina je prerastao u četvorodnevnu manifestaciju. Specifičnost festivala se ogleda u preplitanju etnokulturnih slojeva srpskog i vlaškog stanovništva koje živi u selima duž Crnog Timoka. 

U okviru programa manifestacije Crnorečje u pesmi i igri održava se i: predtakmičenje frulaša za republički sabor „Oj, Moravo” koji se svakog jula održava u Prislonici kod Čačka i predtakmičenje trubača istočne Srbije za učešće na Dragačevskom saboru trubača u Guči, u avgustu. Značajan sadržaj manifestacije je i promocija domaće radionosti i tradicionalnih jela „Zlatne ruke Crnorečja“, kao i Sajam turizma.

Pročitajte i tekst: Crnorečje u pesmi i igri u Boljevcu


♥ Ako vam se svideo tekst podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Homoljski motivi

Smotra narodnog stvaralaštva Homoljski motivi od 1. do 4. juna u Kučevu

Green Fest

Otvoren filmski konkurs za Green Fest 2022