in

Smotra narodnog stvaralaštva Homoljski motivi od 1. do 4. juna u Kučevu

Homoljski motivi

Prva i najveća svetkovina narodnih umetnika u Srbiji, smotra narodnog stvaralaštva “Homoljski motivi” biće održana od 1. do 4. juna 2022. godine u Kučevu.

Najstarija manifestacija homoljskog kraja održaće se ponovo, nakon dve godine pauze. Prošlogodišnje, 53. izdanje bilo je u tv formatu, u formi televizijske emisije sa odabranim video zapisima sa koncerata iz prethodnih godina.

Najznačajniji dan manifestacije “Homoljski motivi” i ove godine je, tradicionalno, subota 4. jun, kada program počinje od ranih jutarnjih sati. Narodni vašar, prodajna izložba homoljskog sira i meda, bazar starih zanata, Zlatne ruke, izložba seoska dvorišta, svečan defile, samo su deo programa koji očekuje posetioce koji posete Kučevo.

Centralni program je koncert narodnih umetnika na kojem će nastupiti oko 500 igrača, svirača i pevača, čuvara naše tradicije iz istočne Srbije, ali i drugih krajeva naše zemlje. Vrhovi pastir, glavna figura ceremonije otvaranja Smotre, ove godine je glumac Lepomir Ivković.

“Smotra Homoljski motivi je do danas zadržala primat u odnosu na druge, slične manifestacije koje se održavaju u Srbiji. I 54 godine nakon osnivanja, Homoljski motivi čuvaju od zaborava tradiciju, običaje i kulturu istočne Srbije. Sa istom pažnjom kao i u prošlosti, prate se tradicionalni programi kao što su narodni vašar, prezentacije starih zanata Zlatne ruke ili ispiranje zlata na obali Peka. Posebno atraktivan je svečani defile kojim se kroz centralne gradske ulice predstavi više od 500 učesnika Smotre.” – izjavio je Aleksandar Ilić, direktor Turističke organizacije Kučevo.

Program ovogodišnjih, 54. Homoljskih motiva čine i promocija dvotomne monografije o Olgi Skovran, autorke Bogdanke Đurić i koncert nacionalnog Ansamba „Kolo“, takođe posvećen Olgi Skovran, našoj velikoj koreografkinji i prvoj direktori Kola. Zatim tu je koncert grupe Biber, tradicionalna likovna izložba Petra Anđelkovića, kao i izložba umetničkih fotografija autorke Milice Pudnej (Pudney) inspirisana ljudima i nošnjama ovog kraja. Povodom 54. Homoljskih motiva, u Kučevu će svoj koncert održati Adil Maksutović.

Pre nekoliko godina je izbor najlepše pastirice zamenjen polufinalnim takmičenjem izbora za Mis Srbije, koje će ove godine biti organizovano u nedelju 5. juna od 21 čas, pod nazivom Jorgovanska noć.

homoljski motivi izvodjaci
Izvođači na Homoljskim motivima (Foto: Turistička organizacija Kučevo)

Program Homoljski motivi 2022.

Sreda, 1. jun

19.00 časova – „Povratak korenima i tradiciji“, izložba umetničkih fotografija Milice Padni (Pudney), Hol Centra za kulturu Kučevo

Četvrtak, 2 jun

18.00 časova – „U slavu grobnice plave, srpske lepote i slave“, likovna izložba Petra Anđelkovića Porodična kuća Anđelkovića

21.00 čas – Koncert grupe „Biber“, Plato ispred Centra za kulturu

Petak, 3. jun

19.00 časova – Promocija monografija: „Olga Skovran – Kolo s ljubavlju“ i „Olga Skovran – Rukopisna zaostavština“, autorke Bogdanke Đurić Hol Centra za kulturu Kučevo

21.00 čas – Koncert Ansambla narodnih igara i pesama Srbije „Kolo“, Velika sala Centra za kulturu Kučevo

Subota, 4. jun

7.00 časova – Veliki narodni vašar Vašarište kraj Peka

8.00 časova – Prodajna izložba homoljskog sira i meda, Prostor na Zelenoj pijaci

9.00 časova – Seoska dvorišta, Plato ispred restorana Homoljski motivi

9.00 časova – Bazar starih zanata i rukotvorina, Trg Veljka Dugoševića

9.00 časova – „Zlatne ruke“, Trg Veljka Dugoševića

10.00 časova – Demonstracija starog načina ispiranja zlata, Obala na Peku kraj mosta

15.00 časova – Defile učesnika Smotre ulicama Kučeva

16.00 časova – Koncert narodnih umetnika, Pozdravna reč Vrhovnog pastira, Svečano otvaranje Smotre, Nastup narodnih umetnika, Letnja pozorinica na Trgu Veljka Dugoševića

21.00 čas – Koncert Adila Maksutovića Letnja pozorinica na Trgu Veljka Dugoševića

Nedelja, 5. jun

21.00 čas – Jorgovanska noć – polufinalni izbor za Mis Srbije, Trg Veljka Dugoševića

Homoljski motivi program 2022
Program Homoljski motivi 2022.

O Homoljskim motivima

Smotra narodnog stvaralaštva “Homoljski motivi” održana je prvi put 1968. godine sa ciljem da se na jednom mestu, na pozornici, prikaže bogatstvo narodnih običaja, igre, pesme i narodnih nošnji i na taj način sačuva od zaborava.

tradicionalne manifestacije
Homoljski motivi 1986. godine (foto: Turistička organizacija Kučevo)

Manifestacija “Homoljski motivi” je jedina u Srbiji, dobitnik dva prestižna priznanja – Vukove nagrade i Turističkog cveta. Organizator “Homoljskih motiva” je opština Kučevo i Centar za kulturu “Veljko Dugošević” uz podršku Turističke organizacije Kučevo i brojnih ustanova i organizacija. Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i ove godine je podržalo manifestaciju svrstavši je među događaje od državnog značaja.

Pogledajte program Homoljski motivi 2023.


♥ Ako vam se svideo tekst podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

festival vila

Festival „Vila” – Jedinstveno iskustvo na Fruškoj gori uz heroine današnjice

Crnorečje u pesmi i igri

Crnorečje u pesmi i igri od 9. do 12. juna u Boljevcu