in

BELEF 2024: beogradske premijere, nove predstave, novi autori, novi doživljaji

belef

Beogradski letnji festival BELEF, održaće se 32. put od 20. juna do 7. jula 2024. godine.

I ove godine BELEF nastavlja svoju priču razvijajući sa pozorištima, glumcima, umetnicima, nove predstave, nove beogradske premijere, ali i nove razgovore, nove susrete i pre svega nove doživljaje teatra!

Beogradski letnji festival, BELEF, stalna manifestacija od značaja za kulturu grada Beograda, koja je nastala 1992. godine, osmišljena je sa idejom da publici omogući nova, značajna i premijerna izvođenja pozorišnih, igračkih i muzičkih predstava, performansa, razgovora i književnih predstavljanja objedinjenih u okviru koncepta: beogradske premijere, nove predstave, novi autori, novi doživljaji, koji bi dali ekskluzivitet scenskim izvođenjima u okviru Belefa u saradnji sa gradskim i republičkim institucijama kulture, Univerzitetom umetnosti, umetničkim akademijama, nezavisnom scenom i regionalnim teatrima i projektima povezivanja.

BELEF 2024 pod sloganom „Dobra priča“

Pozorišne predstave i programi festivala BELEF održavaće se na scenama gradskih pozorišta i u prostorima gradskih ustanova kulture: Narodnom pozorištu u Beogradu, Ateljeu 212, Malom pozorištu „Duško Radović“, Pozorištu „Boško Buha“, Teatru Vuk, Hartefakt kući, Pozorištu lutaka „Pinokio“, Salonu Muzeja grada Beograda…

I ove godine u okviru BELEF-a biće razvijeni i nove programe, kao što su razgovori posle predstava sa značajnim gostima festivala, autorima i umetnicima. Ovi razgovori doprineće većem razumevanju savremenih društvenih fenomena, pre svega kulture i umetnosti i omogućiće publici da razmeni svoje doživljaje i svoja iskustva sa autorima i umetnicima predstava i programa. Zato je 32. Beogradski letnji festival osmišljen kao dobra priča, stalni dijalog gledalaca, izvođača i učesnika programa kroz izbor najznačajnijih pozorišnih ostvarenja u protekloj godini.

Pored glavnog pozorišnog programa (u okviru koga je planirano izvođenje čak 7 pozorišnih premijera!), realizovaće se i poseban program Belef u podrumu, koji tematski, ali i scenski problematizuje specifične fenomene savremenog sveta.

Kao i svake godine Mladi Belef će se festivalskoj publici prikazati godišnje ispite, diplomske i master radove studenata Umetničkih akademija. Kroz 14 predstava imaćemo priliku da prvi put na sceni vidimo mlade glumce, reditelje, scenografe, kostimografe, producente… Takođe, postojaće i scena za decu – Dečiji Belef, u Pozorištu lutaka „Pinokio“. Ove godine je zajedno sa Pozorištem „Boško Buha“ prvi put organizovan nagradni Konkurs za originalni dramski tekst za decu, kao i različiti prateći programi, koji će otvoriti vrata naših najznačajnijih ustanova kulture.

Zajedničkom saradnjom festivala, gradskih ustanova kulture i pozorišta, BELEF želi da obezbedi uslove za dalje izvođenje premijernih postavki tokom redovne sezone kada je to moguće. Istovremeno na ovaj način BELEF postaje svojevrsna platforma za promovisanje, prikazivanje i produkciju kuluturnih sadržaja koji, zahvaljujući festivalskoj koncentraciji publike, stvaraju veći interes u daljem životu ovih scenskih događaja.

Pogledajte program BELEF 2024

BELEF ovako bogatim programom nastavlja da obezbeđuje produženu letnju kulturnu sezonu svojoj publici, koja ima mogućnost da prisustvuje premijernim izvođenjima i tokom leta, a i doprinosi veoma važnoj ponudi u kulturnom turizmu grada.

Izvor: belef.rs


♥ Ako vam se svideo tekst podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

festival francuskog filma

Festival francuskog filma u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Zrenjaninu

sekspir festival

Šekspir festival od 4. do 7. jula u Čortanovcima