in

Banatski disnator: Nova manifestacija i turistički proizvod opštine Novi Bečej

banatski disnator

U subotu, 10. decembra održan je Banatski disnator u opštini Novi Bečej. Turistička organizacija opštine Novi Bečej je ovim događajem želela da predstavi običaje i seoske veštine koje mogu biti u funkciji turističke promocije.

Disnator je lokalni naziv za svinjokolj, od mađarske reči disno-svinja. U Vojvodini su se ustalile i reči disnotor i zabijačke (od slovačkog zabijati – ubiti). Svinjokolj jeste stari narodni običaj spremanja svinjskog mesa pred zimu u domaćoj radinosti, uz pomoć rođaka i prijatelja, praćen svečanom gozbom.

Kako izgleda Banatski disnator

Banatski disnator u Novom Bečeju započet je prekrivanjem trupla zaklane svinje navaljkom slame, nakon čega se slama pali. Vatra bukti visoko i oprlji čekinje, što je početak pripreme. Vešti domaćini nastavili su onda čišćenje svinje, prvo mlazom vode, a zatim i četkom. Tek onda se pristupilo pripremi i sečenju mesa.

Ceo događaj osmišljen je sa ciljem testiranja ovog modela prikazivanja seoskih gastro veština u funkciji turističke promocije.

Ideja je da se okupi veći krug prijatelja ili kreira turistički aranžman za koji bi zainteresovani mogli da se prijave, kako bi učestvovali u svinjokolju. Ceo proces pripreme mesa može da se posmatra, ali i ne mora. Gosti mogu uživati u druženju sa ostalim turistima ili čak u turističkom obilasku mesta, dok mesari rade svoj posao. Kako proces teče, od mesa se pripremaju specijaliteti i tako sveži se odmah mogu probati.

banatski disnator svinjokolj novi becej
Banatski disnator, Novi Bečej: kobasice, čvarci, svinjski paprikaš

Prvo na sto stiže džigerica sa belim lukom, brzo za džigericom stižu i vrući čvarci. Pripremaju se kobasice. Evo i nečeg slatkog. Topi se salo, prave se salčići sa džemom. Jela se ređaju i druženje postaje prava gozba.

U gostima na Banatskom disnatoru bila je i ekipa iz Leskovca, sa željom da predstavi svoju nadaleko poznatu Roštiljijadu. Predstavljanje je bilo praktično, pa su i oni na licu mesta pripremali prepoznatljiv specijalitet – leskovačke uštipke.

Dan se završio uz tamburaše i svinjski paprikaš.

Gastronomija u službi turizma

Gastronomske ture ove vrste nisu novost u svetu turizma. Stranci su izuzetno zainteresovani da se upoznaju sa običajima zemlje koju posećuju.

Gastro-turističke ture koje prikazuju svinjokolj bile su popularne u vreme stare Jugoslavije, jer je ljudima iz gradskih sredina bilo zanimljivo da vide proces pripreme mesa, a to je bila prilika i da se kupi sveže, provereno meso.

Učesnicima ove prve, promotivne ture za Banatski disnator, koju su činili predstavnici turističkih organizacija gradova i opština koje su zajedno sa predstavnicima Turističke organizacije Novi Bečej ove godine pokrenuli manifestaciju Gastro karavan, bilo je ovo zanimljivo iskustvo.

Sjajna ideja Turističke organizacije Novi Bečej već od naredne godine može zaživeti u većem obimu, prvo kao manifestacija većih razmera od koje mogu početi disnatorske ture koje se mogu održavati u zimskim mesecima, kada je i vreme svinjokolja.


♥ Ako vam se svideo tekst podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

reklamijada

Reklamijada obeležava 20 godina

vrnjačka banja

Vrnjačka Banja, kraljica srpskog turizma spremna za 2023. godinu