in

Užice – prestonica kulture Srbije 2024. godine

Užice prestonica kulture

U četvrtak, 21. marta, povodom zvaničnog preuzimanja statusa grada nacionalne prestonice kulture, u Užicu će se održati manifestacija „Praznik svetlosti“. Tom prilikom će nastupiti KUD Ere, Dejan Petrović i Simfonijski orkestar i hor RTS-a.

Dan kasnije, nastupiće grupa Galija, dok će 23. marta koncert održati sastav Van Gog. Na istom mestu, na Trgu partizana, 19. maja nastupiće Big Bend i Uroš Perić, a 25. maja hor ”Kolibri”. Maestro Bojan Suđić nastupa 1. juna, Narodni ansambl i Hor RTS-a na Svetski dan muzike, 21. juna, a ”Ohridska legenda” biće izvedena 28. juna.

U utorak, 2. jula nastupa maestro Dejan Savić sa programom ”Verdi”, 5. jula Ivan Bosiljčić i Binički, a 30. avgusta dolazi Big Bend RTS-a sa izvedbom ”Geršvina”. Pored toga, premijera predstave ”Putujuće pozorište Šopalović” u Narodnom pozorištu očekuje nas 27. marta, u julu ćemo imati priliku da prisustvujemo letnjem bioskopu revije filmova Stiva Tešića, kod Hidrocentrale, a u oktobru posetiti veliku retrospektivnu izložbu Slobodana Ere Milivojevića u Gradskoj galeriji.

Ove godine, biće obeleženi i neki od velikih jubileja – 180 godina crkve Svetog Đorđa i 185 godina Užičke gimnazije. Takođe, mladi iz regiona, a i šire, biće prisutni na, sada već, tradicionalnom, pijanističkom takmičenju koje organizuje Muzička škola “Vojislav-Lale Stefanović”.

Programska knjiga, izrađena povodom godine u kojoj je Užice prestonica kulture, promovisana je prvo u Užicu, a zatim i u Beogradu, kako bi se predstavili i ostali sadržaji i aktivnosti koje će Užice sprovoditi kao prestonica kulture.

Era kulture

Slogan ovogodišnje Prestonice kulture je „Era kulture“ i utemeljen je na ideji erskog humora kao elementu nematerijalnog nasleđa Užičkog kraja, ali i težnji grada Užica da posvećeno i kontinuirano radi na razvoju kulturne ponude i kulturne infrastrukture u svom gradu.

Projekti u Užicu su podeljeni u četiri celine koje se bave različitim temama od značaja za grad, region i celu Srbiju: tradicijom i religijom, decom i mladima, humorom i autentičnim govorom ovog kraja, a u skladu sa savremenim globalnim tendencijama teme su i multikulturalnost i digitalizacija, primena novih tehnologija u kulturi.

Zrenjanin Prestonica kulture Srbije 2025. godine

Nakon Čačka 2023. godine i Užica 2024. godine, titulu Prestonica kulture 2025. godine poneće grad Zrenjanin. Zrenjanin se svojom kandidaturom predstavio pod umetničkim konceptom „Meandri grada – tokovi kulture“, sa idejom prožimanja grada, stvaralaca i publike.

Komisija je ocenila da Program koji je planiran da se realizuje u okviru četiri celine: „Banatsko izobilje“ – posvećeno multikulturalnosti i tradiciji ovog kraja, „Arhiotipija“ – posvećena arhitektonskom nasleđu grada uključujući i Dragišu Brašovana, „Ambasada kulture“ – posvećena međunarodnoj saradnji i edukaciji i Lokus – posvećen urbanoj kulturi nudi više od 50 novih umetničkih projekata.

Takođe je navedeno da Zrenjanin kandiduje ukupno 10 infrastrukturnih projekata u kulturi, od kojih se izdvajaju: prenamena srpske zadružne banke u Kuću stvaralaštva sa galerijom za savremenu umetnost, obnova Narodnog pozorišta i Amfiteatra na otvorenom, otvaranje studija za kreativne industrije Lokus, obnova Trga, manje intervencije u javnom prostoru (urbani džepovi), uređenje kuće Slavka Županskog, uređenje kutka za decu i mlade u Muzeju.

Podsećamo, projekat Prestonica kulture Srbije, pokrenut je sa ciljem decentralizacije kulture i razvoja sadržaja u skladu sa specifičnim potrebama i obeležjima lokalne zajednice, što bi dugoročno uticalo na ravnomerni kulturni razvoj Srbije.


♥ Svideo vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

PostFESTum

PostFESTum: FEST na bis

kontakt konferencija

[Najava] Kontakt konferencija – veliki regionalni događaj muzičke industrije