in

Turizam i kultura u vanrednom stanju

virtuelne i 3d ture Srbijom

Vanredno stanje širom planete dovelo je do otkazivanja turističkih putovanja, zatvaranja hotela, otkazivanja događaja… Ljudi širom sveta su u svojim domovima ne bi li na taj način doprineli smanjenju mogućnosti širenja korona virusa. Jedna od malo dobrih stvari u ovom trenutku, jeste više slobodnog vremena.

Iskoristite svoje slobodno vreme da upoznate NAŠE predele i ljude, NAŠU istoriju i tradiciju, NAŠE običaje i kulturu – ONLINE.

Tehnologija može da promeni život. Danas više nego ikad.

Posetite događaje ONLINE

Verovali ili ne, zbog korona virusa je otkazana čak i Konferencija o korona virusu! U trenutku pisanja ovog teksta stiže i informacija o odgađanju najvećeg od svih događaja – Olimpijskih igara u Tokiju.

Ni u Srbiji stanje nije drugačije. Kalendar događaja u Srbiji koji objavljujemo na našem portalu pretrpeo je brojne izmene, pa su informacije o mnogim događajima nedostupne dok organizatori ne objave nove datume održavanja.

Prvi festival koji je nakon proglašenja vanrednog stanja sve svoje aktivnosti premestio na web uz moto „Don’t cancel, rethink“ bio je Festival internacionalnog studentskog teatra (FIST-a). Pojedini sadržaji ostali su dostupni i nakon završetka događaja na Youtube kanalu FIST festivala.

Exit festival je objavio optimističnu vest da pripreme za jubilarni 20. EXIT teku po planu i da su uvereni da će se festival održati kako je najavljeno, u julu. Do tada svake večeri od 20:20 biće prikazivani neki od najboljih koncerata sa prethodnih festivala, ali i live događaji u okviru #EXITHomeStream (u zatvorenom, naravno).

poruka o odrzavanju exit festivala events in serbia
Poruka o održavanju festivala EXIT 2020.
(Izvor: Instagram stranica Exit festivala)

Nišville jazz festival će tokom trajanja vanrednog stanja emitovati sve koncerte održane prethodnih godina, kao i intervjue sa najpoznatijim učesnicima festivala na oficijelnom sajtu festivala.

Festival Ritam Evrope, najveće dečje i omladinsko muzičko takmičenje u zemlji (namenjeno takmičarima od 12 do 20 godina) je putem društvenih mreža počeo da predstavlja takmičare pobednike iz gradova u kojima su održane audicije i izabrani pobednici.

Festival ekološkog pozorišta (FEP) koji se održava u Bačkoj Palanci sa ciljem poboljšavanja kulturnih prilika i buđenja ekološke svesti, u vreme vanredne situacije, prikazuje na svom Youtube kanalu pobedničke predstave sa prethodnih festivala.

Organizatori Bašta Festa, festivala kratkog igranog filma, koji se održava u Bajinoj Bašti pokrenuli su podkast „U svojoj bašti“ gde govore o kulturi, ali i o krizi uzrokovanoj virusom. Takođe, na Facebook stranici Bašta festa, mogu se svakog dana pronaći po jedan od filmova koji su se tokom prethodnih godina našli u takmičarskom programu.

Vitez Fest planiran da se realizuje od 6. do 12. aprila održaće se u tom terminu, ali online. Organizatori festivala odlučili su da ispoštuju tradicionalni termin festivala, pripremivši selekciju programa sa prošlogodišnjih festivala. Sadržaji će biti objavljivani na Facebook stranici Vitez Festa.

Vanredna situacija je dovela i do vanrednih festivala.

moj off festival events in serbia
Moj OFF festival

Prvi besplatan Online Filmski Festival Moj OFF održaće se od 27. marta do 10. aprila na sajtu mojoff.net. U okviru festivala biće prikazani neki od najprestižnijih naslova svetske kinematografije, kao i naslovi sa 48. FEST-a i 25. FAF-a.

Putujte Srbijom ONLINE

Dok smo osvajali daleka mora, obilazili svetske prestonice i divili se stranim umetnicima, naša zemlja je strpljivo čekala da bude otkrivena. Sada je pravi trenutak da putujemo Srbijom uz pomoć interneta, a kada se sve ovo završi uzmemo kofer u ruke i krenemo u obilazak najlepših predela naše zemlje.

putovanje srbijom online events in serbia

Virtuelne ture su prilika da vidimo kako izgleda Srbija u tri dimenzije.

Obiđite turističke atrakcije, tvrđave i arheološke lokalitete ONLINE

Nepokretno kulturno blago Srbije je digitalizovano – Srbija je sada 3D. Zahvaljujući digitalizaciji istorijski spomenici i kulturno nasleđe prikazano je na način kako ih je obično teško videti, iz svih uglova, uz odgovarajuća objašnjenja. Na navedenom linku se mogu pogledati Latinska crkva kod Niša, Ivan kula i crkva Svete Bogorodice u Kuršumliji, crkva Svetih apostola Petra i Pavla kod Pirota, Koznik, Koprijan kod Doljevca, Crkva svetog Mine u Lukovskoj Banji, Latinska crkva kod Žitorađe, Hisar i Jug Bogdanova crkva u Prokuplju, Soko grad, srednjovekovni grad Stalać i Skobaljić grad kod Leskovca.

Možda ste propustili da saznate da je ovih dana u blizini lokaliteta i arheološkog parka Viminacium otkriven brod, verovatno iz antičkog perioda. Dok ovo otkriće ne bude detaljnije analizirano radi utvrđivanja tačnog perioda porekla, a nakon toga i dostupno posetiocima, Viminacium se može obići online.

Za ljubitelje antičkog perioda dostupna je i 3D prezentacija Sirmiuma (Sremske Mitrovice). Da, u pitanju je Youtube video prezentacija, ali ukoliko držite levi klik i pomerate sliku videćete Carsku palatu kao da ste tamo na licu mesta.

anticki sirmium events in serbia 1024x576 1
Sirmium (Sremska Mitrovica) Izvor: eventsinserbia.com

Možete isplanirati odmor već sada! Ivanjički kraj sa svojim selima i pogledom koji odmara dušu može biti vaš sledeći izbor za putovanje. Selo Kušići na Javoru ili selo Katići na planini Mučanj idealna su mesta za odmor. Ne propustite da obiđete i Ivanjicu, mesto održavanja nadaleko čuvene Nušićijade.

Internet putovanje vas može odvesti i u Loznicu, a kada ste već tu obiđite ceo loznički kraj: spomen kuću Vuka Stefanovića Karadžića u Tršiću, manastir Tronoša, prelepu Banju Koviljaču, popnite se na Cer ili siđite do reke Drine. Turistička organizacija Loznica, objavila je i potragu za starim fotografijama i video zapisima lilanja u Loznici (starog običaja paljenja petrovdanskih lila)

Evo prilike i da posetite Knjaževac (Zavičajni muzej Knjaževca, kuću Ace Stanojevića, Muzej Stare planine, arheo-etno park Ravna i lokalitet Timacum Minus) ili prošetate Trstenikom (obiđite grad, posetite manastire Ljubostinja i Veluće, uživajte u prizorima sa Zapadne Morave ili pogledajte kako izgleda Stopanja, selo sa najvećim brojem pečenjara po glavi stanovnika, mesto održavanja čuvene Pečenjijade).

U trenutku kada smo prinuđeni da otkažemo neka svoja unapred planirana putovanja, možemo bolje da upoznamo svoj grad ili grad čiju smo posetu odlagali misleći kako nam je blizu i kako za tu posetu ima vremena. Turistička organizacija Grada Novog Sada pripremila je priče o Novom Sadu. Tako će posetioci Facebook stranice i Instagram profila u narednim danima biti u prilici da saznaju više o podgrađu Petrovaradinske tvrđave, o arhitekturi grada, kao i znamenitim ženama Novog Sada. „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ nastavlja da promoviše kulturu kao način života na zvaničnim stranicama na društvenim mrežama, kao i na stranicama Kulturnih stanica (Eđšeg i Svilara). Koncerti koji su obeležili godine pripreme Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture premijerno će biti emitovani na zvaničnoj Facebook stranici Novi Sad 2021 svake srede od 20.21 čas.

Dostupne su i 3D virtuelne ture tvrđava i turističkih atrakcija:

Ovo je prikaz Golubačke tvrđave, koja je nakon rekonstrukcije postala jedna od najposećenijih turističkih lokacija u Srbiji.

O najznačajnijim ličnostima, objektima i događajima u Srbiji tokom vekova se može saznati putem vremenske linije kulture Srbije.

Pravo je vreme i da se sazna više o običajima drugih naroda koji žive u Srbiji, o njihovim verskim objektima. Možete da obiđete Franjevački samostan u Baču, monumentalnu sinagogu u Subotici ili Bajrakli džamiju u Beogradu. Zanimljiva za posetu je i pravoslavna crkva brvnara u dolini reke Jablanice.

Ljubitelji prirode mogu uživati u prirodnim lepotama Srbije. Predlažemo da obiđete Srebrno jezero, uživate u sutonu u Sokobanji ili posetite pećinu Ceremošnja kod Kučeva. Dostupna je i virtuelna tura kroz Nacionalni park Đerdap.

Srbiju možemo upoznati na različite načine. StandUp.rs je krajem 2019. godine objavio na svom YouTube kanalu nekoliko epizoda humoristično putopisne emisije pod nazivom „Izvinite, gde sam?“. Tema je putovanje Srbijom i obilazak nekih od naših najpoznatijih destinacija uz puno smeha, naravno. „Lako je, otići u Beč ili Madrid i sa glavnog trga glasno izveštavati o lepotama i čudima. Ali pokušajte to isto da uradite u Čačku ili Priboju.“ – najava je za ovu emisiju.

Posetite muzeje i izložbe ONLINE

Izložba Srpski kraljevski portreti u Domu Jevrema Grujića, posvećena Obrenovićima i Karađorđevićima, sada je virtuelno dostupna uz jedinstveno interaktivno vođenje. Na izložbi su predstavljena dela velikana srpskog slikarstva: Paje Jovanovića, Uroša Predića, Steve Todorovića, Uroša Kneževića, Vlaha Bukovca i mnogih drugih umetnika, koji su portretisali članove kraljevske porodice.

Na sajtu Narodnog muzeja u Beogradu dostupna je virtuelna tura kroz izložbu „Ivan Meštrović (1883-1962)“. Postavka obuhvata četrdeset skulptura najistaknutijeg jugoslovenskog vajara. Objavljeni su i drugi virtuelni sadržaji sa izložbi i predavanja u Narodnom muzeju.

ivan mestrovic events in serbia 1024x576 1
Sa izložbe “Ivan Meštrović” (Izvor: eventsinserbia.com)

Muzej Jugoslavije je omogućio besplatno preuzimanje publikacija muzeja – te možete pročitati više o tome kako je Tito provodio Nove godine, interesantne podatke o Hilandaru ili priče o Srbiji kroz vekove. Izložba Projekat Jugoslavija je takođe dostupna online. Projekat uključuje 100 sagovornika različitih uzrasta i profila iz svih zemalja nastalih nakon raspada nekadašnje države. Video štivo za konstruktivno provođenje vremena kod kuće. Muzej Jugoslavije je u ovim izazovnim vremenima osmislio i virtuelnu izložbu #YUDOM. Zamisao je vrlo jednostavna – svi koji žele da se priključe ovoj virtuelnoj izložbi u nastajanju mogu kamerom da zabeleže predmete koji datiraju iz jugoslovenskog perioda, podele fotografiju na društvenim mrežama koristeći #YUDOM i pritom označe (taguju) Muzej Jugoslavije (na Facebooku, Instagramu ili Twitteru).

I Galerijom Matice srpske možete prošetati online. Svakog petka od 19 časova biće objavljena i video vođenja kroz izložbe, tumačenja izložbi i predavanja. Jedna od akcija u okviru online kampanje Galerije Matice srpske je akcija #UmetnickiIzazov koja je za kratko vreme privukla mnogo pažnje. U pitanju je reinterpretacija umetničkih dela na kreativan i duhovit način. Pridružite se izazovu!

galerija matice srpske izazov
Sava Šumanović, Žena s voćem, 1921. godine i odgovor na #UmetnickiIzazov
Izvor: Facebook stranica Galerije Matice srpske

Galerija Milene Pavlović Barili je takođe online. Da li znate da je ova slikarka jedina srpkinja koja je ilustovala naslovnicu časopisa Vogue? Pogledajte njene radove koji se čuvaju u galeriji u Požarevcu.

Jeste li posetili Prirodnjački centar Srbije u Svilajncu? Ukoliko niste, ne propustite to sada.

Za ljubitelje prirode, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije započelo je online predavanja čije će teme biti prirodnjačke. Objavljen je video na temu „Slepi miševi i korona virus“, zbog vesti da su upravo ove životinje izvor zaraze zbog koje je ceo svet u karantinu.

Pogledajte pozorišne predstave ONLINE

Narodno pozorište u Beogradu je započelo sa emitovanjem predstava putem interneta. Predstave koje se prikazuju počinju u 21 čas po objavljenom repertoaru i isključivo u navedenom terminu, bez mogućnosti daljeg premotavanja, vraćanja ili preuzimanja snimka.

Narodno pozorište Sombor je u danima kada nije u mogućnosti da održava predstave otpočelo sa objavljivanjem starih predstava na svom Youtube kanalu. Predstave će se postavljati online svake srede i subote u 20h. Linkovi će se smenjivati što znači da će svaka predstava biti dostupna 3 dana po njenom objavljivanju kada će je zameniti druga predstava.

Pozorište Bora Stanković u Vranju pridružilo se online pozorištu, svakog utorka i petka od 20 časova biće emitovan snimak neke od predstava iz arhive. Repertoar je online.

Online repertoar ima i Šabačko pozorište, predstave će biti prikazane na Youtube kanalu pozorišta.

Atelje 212 pod sloganom „pozorište za sva vremena“, tokom vanredne situacije svakog utorka, četvrtka i subote emitovaće snimljene predstave u terminu od 20h.

Opera i teatar Madlenianum će putem svog Youtube kanala sredom, petkom i nedeljom od 19.30 časova emitovati predstave u okviru programa Virtuelno putovanje Madlenianuma. Predstave iz Programa za mlade biće prikazivane u terminu od 18 časova.

Kulturno umetnički program RTS-a je na Youtube kanalu postavio najstarije snimke predstava Jugoslovenskog dramskog pozorišta koje datiraju od 1967. godine, ali i predstave drugih pozorišta. Pogledajte pozorišne predstave i tv teatar.

Čitajte knjige i časopise ONLINE

Original magazin, projekat fondacije Novak Đoković koji neguje originalne ideje, priče i fenomene, je omogućio preuzimanje online verzije prethodnih brojeva. Pročitajte svoje besplatne primerke.

Servis za čitanje knjiga, Bookmate, svim novim članovima koji se registruju omogućio je 30 dana besplatnog korišćenja usluge. Potrebno je napraviti nalog na zvaničnom sajtu i uneti kod SEDIGDESI.

stadion jna za vreme vezbi na dan proslave 25 maja events in serbia 1024x576 1
Stadion JNA za vreme vežbi na dan proslave 25. maja
(Godina: 1964. Izvor i vlasništvo: Muzej grada Beograda )

Digitalni depo Muzeja grada Beograda dostupan je u svim vremenima, pa tako i sada nesmetano možete detaljno istraživati o jednom (ne tako) davnom vremenu kroz dokumenta i fotografije. Korisna arhiva za sve ljubitelje istorije Beograda.

Besplatni su i digitalni sadržaji Arhiva Srbije. Među dostupnim sadržajima nalazi se i dokumentarni film u produkciji Arhiva Srbije o Prvom svetskom ratu pod nazivom „Godine koje su promenile svet.“

Gledajte filmove i koncerte ONLINE

Filmski centar Srbije pokrenuo je Youtube kanal na kojem se mogu pogledati kratkometražni igrani i dokumentarni srpski filmovi.

Materijali Jugoslovenske kinoteke dostupni su na digitalnim kanalima. Na zvaničnoj YouTube stranici Kinoteke svi zainteresovani mogu besplatno da vide odabrane inserte iz bogatog fonda ove institucije kulture, filmove koje se bave istorijom, etnologijom, kulturom. Filmovi iz fonda Jugoslovenske kinoteke koji svedoče o burnim i slavnim danima Prvog svetskog rata dostupni su svim zainteresovanim besplatno na veb platformi European Film Gateway, kao i na zvaničnom Vimeo profilu Jugoslovenske kinoteke.

Beogradska filharmonija najavljuje raznovrsni sadržaj koji se može svakodnevno pratiti na društvenim mrežama kao i na sajtu institucije. Nedeljni online program izgleda ovako: ponedeljkom će nastupati „Filharmoničari u izolaciji“, utorkom se filharmoničarima i publici obraćaju gosti orkestra. Sreda je rezervisana za audio doživljaj i slušanje koncerata Beogradske filharmonije iz arhive. Četvrtak je dan za prisećanje na uspehe i najdraže momente iz prošlosti, a čuveni filharmonijski petak publiku neće ostaviti bez koncerata – omiljeni nastupi orkestra prikazivaće se online..

Najzanimljivije koncerte i predavanja koji su održani u salama Kolarčeve zadužbine možete ovih dana, u kućnoj atmosferi, slušati na Youtube kanalu Slušajte Kolarac.

RTS klasika (Simfonijski orkestar i hor RTS) uskoro će na Youtube kanalu učiniti dostupnim najbolje koncerte iz prethodnih sezona. Članovi Simfonijskog orkestra, Hora, Big Benda, Narodnog orkestra i Narodnog ansambla, uz izvršnog direktora, maestra Bojana Suđića, pripremaju interesantne edukativne programe. Biće, najavljuju i drugih muzičkih iznenađenja.

Na ovu listu ćemo dodavati sadržaje kako budemo saznavali za njih i potrudićemo se da informacije pravovremeno ažuriramo u zavisnosti od izmena.

Pozivamo vas i da u komentarima date svoje predloge ili nas obavestite ukoliko smo u moru linkova nešto propustili da pomenemo.

A kada se sve ovo završi predlažemo da svi uradimo nešto dobro za svoju zemlju:

  • da raspust i odmor provedemo U SVOJOJ ZEMLJI,
  • da ručamo u restoranima U SVOJOJ ZEMLJI,
  • da spavamo u hotelima U SVOJOJ ZEMLJI,
  • da obiđemo znamenitosti SVOJE ZEMLJE,
  • da kupujemo proizvode proizvedene u našoj zemlji, U SRBIJI!

Pridružujete li se?

6 Comments

Leave a Reply
  1. Odličan članak, toliko toga ima da ne znam odakle da krenem ali nekako mi je uvek najbolje od Srbije.

    Pogledaću ove online ture, to mi deluje zanimljivo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

moj off festival

Prvi besplatan Online Filmski Festival – Moj OFF [Program]

Beograd pobedjuje

#BeogradPobeđuje – koncerti uživo iz Skupštine grada