in

Svetski Dan helikoptera – Srbija iz drugog ugla

svetski dan helikoptera 2019

Danas je obeležen Svetski dan helikoptera. Srbija se pridružila zemljama koje ovaj dan proslavljaju već pet godina, treće nedelje u avgustu. Taj dan postoji kako bi ljudima dočarao šta sve mogu helikopteri da urade.

A mogu mnogo toga. Prema rečima jednog od vlasnika firme Balkan Helicopters, organizatora ovog događaja: „Ako imate čoveka u nevolji, na zemlji, sve što može avion da uradi jeste da baci buket cveća, dok helikopter može da spasi život.

Delić onog što helikopteri mogu prikazan je danas u Dobanovcima na obeležavanju Svetskog dana helikoptera – posetioci su mogli da vide trku bespilotnih letilica, da nauče kako se pakuje padobran, da pogledaju simulaciju spašavanja povređenih od strane Gorske službe spašavanja uz pomoć helikoptera, ali i da se dive umešnosti pilota koji helikopterima prave akrobacije u vazduhu.

dan-helikoptera

U programu obeležavanja Svetskog dana helikoptera posebna pažnja je bila posvećena deci koja su u velikom broju posetila manifestaciju i uživala u sadržajima. Organizatori su za najmlađe pripremili neobično iznenađenje – dolazak Deda Mraza sa poklonima (helikopterom naravno).

Zbog izuzetno velike zainteresovanosti posetilaca, samo oni najbrži, koji su izvršili rezervaciju na vreme, imali su priliku da budu učesnici panoramskih letova nad Beogradom. Na Svetski dan helikoptera realizovani su kraći letovi, dok je redovna ponuda tura raznolika – možete leteti do Avale, do Zemuna, videti Beograd na dlanu ili skakati padobranom…

Kako je to biti u oblacima? 

Sedeti u stolici, u nebu… Čudesan je to osećaj. Čudesan koliko i sama misao o tome.

U vremenu u kojem živimo zaboravili smo da u čuda verujemo i da se čudima radujemo. I najčudesnije čudo učinimo bledim i uobičajenim.

A letenje jeste čudo samo po sebi. Jedan od najvećih snova čovečanstva bio je san o letenju, san o osvajanju visina i daljina, kroz oblake.

Sve je tu, na dohvat ruke. I zemlja, i nebo. I grad, i oblaci.

Prostor u helikopteru delite sa još troje ljudi, od kojih je jedan pilot. Sa njim možete komunicirati, možete gledati kako upravlja letilicom.

A možete jednostavno gledati kroz prozor.

One prizore koje vide samo ptice….

u-helikopteru

„Jednom kada probaš leteti, hodaćeš zemljom sa očima okrenutim ka nebu, zato što si gore bio i zato što se gore želiš vratiti“ – Leonardo da Vinči.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

nusicijada-2019

Deset godina Nušićevanja u Ivanjici [Program Nušićijada 2019]

rostiljijada-2019

30. Roštiljijada od 26. avgusta do 01. septembra 2019.