in

Srbija se kandidovala za organizaciju EXPO 2027

expo 2027

Srbija se zvanično kandidovala za organizaciju Specijalizovane izložbe EXPO 2027 što je potvrđeno uručenjem prijave generalnom sekretaru Međunarodnog biroa za izložbe (Bureau International des Expositions) Dimitriju S. Kerkenzesu.

Pismo kandidature je uručila ambasadorka Srbije u Francuskoj i Monaku, gospođa Nataša Marić. Kandidatura Srbije je zasnovana na temi „Igraj za čovečanstvo – sport i muzika za sve“, a ukoliko kandidatura bude uspešna EXPO 2027 bi se održao u Beogradu u periodu između 15. maja i 15. avgusta 2027. godine.

Kandidatura za EXPO 2027 pokrenuta je 29. jula 2021. kada su Sjedinjene Države obavestile Međunarodni biro za izložbe o svojoj kandidaturi za Minesotu. Nakon toga je usledila kandidatura Tajlanda za Puket 11. januara 2022, a onda i Španije (Malaga) i Argentine (San Carlos de Bariloche). Biro će zatvoriti listu kandidata 28. januara 2022. u 17 časova po srednjeevropskom vremenu.

Kada se lista zatvori, biće pokrenuta faza ispitivanja projekta u procesu kandidature, tokom koje će svaki kandidat dostaviti detaljan dosije o kandidaturi. Biro će zatim proceniti izvodljivost i održivost svakog projekta kandidature. Zemlju domaćina Specijalizovanog sajma 2027/28 izabraće države članice Međunarodnog biroa za izložbe okupljene u Generalnoj skupštini, po principu jedna zemlja, jedan glas.

Srbija je članica Međunarodnog biroa za izložbe od 2010. godine, ali učešće naše zemlje na sajmovima datira još od 19. veka. Srbija danas redovno učestvuje na svetskim i specijalizovanim izložbama. Sa sopstvenim paviljonom naša zemlja se trenutno predstavlja i na svetskoj izložbi EXPO 2020 u Dubaiju na temu „Srbija stvara ideje“.

Među različitim kategorijama sajmova, specijalizovane izložbe su dizajnirane da odgovore na precizan izazov sa kojima se čovečanstvo suočava.

Po pravilu specijalizovane izložbe se mogu održati u intervalu između dve svetske izložbe. Specijalizovane izložbe su ograničene u pogledu trajanja (traju do tri meseca) i prostora (sa izložbenom površinom koja ne prelazi 25 hektara). Prostor za izložbu obezbeđuje organizator izložbe, dok se učesnicima obezbeđuje paviljon za predstavljanje.

Poslednja održana specijalizovana izložba, EXPO 2017 Astana, održana je u glavnom gradu Kazahstana, sa temom „Energija budućnosti“. Ugostila je skoro 4 miliona posetilaca.

Naredna svetska izložba EXPO 2025 održaće se u Osaki u Japanu. Pet zemalja podnelo je konkurentske kandidature za organizaciju Svetskog sajma EXPO 2030: Rusija (u Moskvi), Republika Koreja (u Busanu), Italija (u Rimu), Ukrajina (u Odesi) i Kraljevina Saudijska Arabija (u Rijadu).

Održana je zvanična prezentacija Srbije: Expo 2027 – Beograd je spreman da dočeka svet


♥ Ako vam se svideo tekst podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

kidikem

[Najava] Festival dečjeg video klipa KIDIKEM

novi turistički brend srbije

Predstavljen novi turistički brend Srbije